Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Σαρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας με την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων

Απο το Βήμα
17/01/2010


Σαρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας επιφυλάσσει η ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που αφορά πρωτίστως τους αποφοίτους των κολεγίων, αλλά και κάθε πτυχιούχο ανά την Ευρώπη υποψήφιο να εργαστεί στην Ελλάδα.



Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που υπογράφεται από 12 υπουργούς και διαβιβάστηκε από το υπουργείο Παιδείας στο ΣτΕ, θα συζητηθεί κεκλεισμένων των θυρών στο τέλος του μήνα.

Τα κρίσιμα σημεία που σκιαγραφούν την αγορά εργασίας στη χώρα, όπως περιγράφεται στο Προεδρικό Διάταγμα είναι:

-Ο τόπος ή το ίδρυμα στο οποίο έχει πραγματοποιήσει τις σπουδές του ένας πολίτης της ΕΕ δεν έχουν καμία σημασία, εφόσον οδηγούν σε επαγγελματικά δικαιώματα στη χώρα προέλευσης των τίτλων σπουδών του.

-Παντοδύναμες, αλλά με αυστηρό έλεγχο από την ΕΕ, γίνονται στο άμεσο μέλλον οι επαγγελματικές οργανώσεις της χώρας (ΤΕΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κλπ.) που μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου τριών ετών αναλαμβάνουν την ευθύνη στην απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Το υπουργείο Παιδείας κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει μέχρι την Ανοιξη που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ενσωμάτωσης της Οδηγίας στο εθνικό μας δίκαιο να έχει θεσπίσει νέο εθνικό πλαίσιο επαγγελματικών προσώντων που θα εισαγάγει στην Ελλάδα τα οκτώ επίπεδα τίτλων σπουδών της ΕΕ (από το γυμνάσιο ως τον διδακτορικό τίτλο) και να τακτοποιήσει τα επαγγελματικά δικαιώματα στην Ελλάδα.

Ο δρόμος για την συμμετοχή στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για όσους ευρωπαίους πολίτες πετυχαίνουν την αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων που απορρέουν από τα πτυχία τους θα είναι στο εξής ανοιχτός. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρεται σε προηγούμενο προεδρικό διάταγμα, όποιος παίρνει αναγνώριση από το αρμόδιο Συμβούλιο Επαγγελματικών Δικαιωμάτων του υπουργείου Παιδείας μπορεί να καλύψει θέσεις τεχνολογικής ή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Παράλληλα, οι διατάξεις του ΠΔ πιθανότατα θα έχουν αναδρομική ισχύ, καθώς όπως αναφέρεται σε άρθρο του, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν εξέταση των περιπτώσεών τους από τον αρμόδιο Συμβούλιο Επαγγγελματικών Δικαιωμάτων του υπουργείου Παιδείας, το οποίο και θα αποφανθεί.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails