Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Ανακοίνωση ΔΑΚΕ Μηχανικών ΤΕ : ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ 2010 ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ

Φίλες και φίλοι συνάδελφοι,
Ευχόμαστε Χρόνια Πολλά με προσωπική υγεία, οικογενειακή ευτυχία και επαγγελματικές επιτυχίες.
Η ανάληψη της Διακυβέρνησης της χώρας από μια νέα Κυβέρνηση αναμφισβήτητα έδωσε ελπίδα ότι επιτέλους θα ξεβάλτωναν όσα είχαν «κολλήσει» από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ…Δυστυχώς όμως τρεις μήνες μετά την ορκομωσία της νέας Κυβέρνησης τα πράγματα δεν δείχνουν ευοίωνα…
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δείχνει σαφώς αρνητική διάθεση απέναντι στα ΤΕΙ..

Η κα Διαμαντοπούλου είναι γνωστή εδώ και χρόνια για τις αρνητικές απέναντι στα ΤΕΙ θέσεις της, καθώς πάντα υποστήριζε τις θέσεις του ΤΕΕ…
Η κα Χριστοφιλοπούλου σε πρόσφατη τηλεοπτική της εμφάνιση δεν δίστασε να συγκρίνει τα ΤΕΙ με τα ΚΕΣ και να τα διαφοροποιήσει εντελώς από τα Πανεπιστήμια.
Ο κος Πανάρετος στη συζήτηση για την 8βαθμια κλίμακα επαγγελματικών προσόντων που θα καταρτίσει το Υπουργείο –εναρμονιζόμενο με την κοινοτική πρακτική-, αφήνει να εννοηθεί ότι δεν αποκλείει το σενάριο της τοποθέτησης των ΤΕΙ στο 5, έναντι 6 των Πανεπιστημίων και 7 των Πολυτεχνείων, καταστρατηγώντας έτσι τους Ν.2916/01 και 3549/07..

Χειρότερη φαίνεται να είναι η κατάσταση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η νέα Υπουργός έδωσε στη Δημόσια Διαβούλευση Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές αντιμετωπίζοντας τους πτυχιούχους των ΤΕΙ ως αποφοίτους δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης…
Η κα Μπιρμπίλη περίμενε τρεις μήνες για να δώσει στη δημοσιότητα αυτό το επαίσχυντο Σχέδιο, ενώ βρήκε στο Υπουργείο της το Σχέδιο που είχε έτοιμο η προηγούμενη Κυβέρνηση και το οποίο αποτελούσε προϊόν διαβούλευσης πολλών μηνών.
Θυμίζουμε ότι το αρχικό σχέδιο που είχε παρουσιάσει ο πρώην Γ.Γ. του Υπ. Ανάπτυξης, κος Μουσουρούλης πριν από σχεδόν δύο χρόνια ήταν επίσης πολύ προβληματικό αλλά άλλαξε ύστερα από τη δυναμική και αποτελεσματική παρέμβαση της Πανελλήνιας ΔΑΚΕ Μηχανικών Τ.Ε., η οποία ξεσήκωσε ολόκληρη την Κοινότητα των ΤΕΙ (ΕΕΤΕΜ, Προέδρους ΤΕΙ, Καθηγητές και εκατοντάδες συναδέλφους).

Σημειώνουμε ακόμη ότι ο κος Πανάρετος έδωσε για διαβούλευση τα Σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που είχαν περάσει από το ΣΑΤΕ (ειδικότητες Ηλεκτρομηχανολόγων). Μας προκαλεί εντύπωση η επιλογή της Πολιτικής Ηγεσίας να δώσει σε διαβούλευση ξανά τα σχέδια αυτά τη στιγμή που αυτά έχουν ήδη κριθεί από το θεσμικό όργανο του ΣΑΤΕ και το μόνο που θα έπρεπε να κάνει είναι να τα επαναπροωθήσει για υπογραφή.
Τρομερή εντύπωση μας προκάλεσε και το σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα για τις ειδικότητες των Πολιτικών και το οποίο μετατρέπει τους συναδέλφους σε «υπομηχανικούς» και βάζει το ΤΕΕ να μας ελέγχει… Η εμφάνιση ενός τέτοιου σχεδίου το οποίο φέρεται να υπογράφει η προηγούμενη Κυβέρνηση, μας προκαλεί έκπληξη, αγανάκτηση, ντροπή και θυμό, καθώς ουδέποτε ενημερωθήκαμε για την ύπαρξή του. Η απάντηση που πήραμε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, είναι ότι το συγκεκριμένο σχέδιο έχει δοθεί προβοκατόρικα καθώς ήταν σχέδιο που διακινούσε η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, χωρίς να έχει γνώση του ΥΠΕΠΘ.

Σε κάθε περίπτωση ΕΝΑ είναι σαφές:
Τα προβλήματα και οι εχθροί του Κλάδου μας είναι πολλά, βρίσκονται παντού και δεν έχουν χρώματα.
Η μόνη μας αντίδραση μπορεί να είναι η μαζικότητά μας και η αγωνιστική μας επαγρύπνηση.
Οφείλουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να ενημερώνουμε συναδέλφους και φοιτητές ΤΕΙ.
Ήμασταν οι μόνοι που ζητούσαμε από την ΕΕΤΕΜ να προχωρήσει στην οργάνωση κινητοποιήσεων έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά δυστυχώς η πρότασή μας έπεφτε στο κενό για πάνω από πέντε χρόνια.
Η ΕΕΤΕΜ επιτέλους κάλεσε κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Παιδείας στις 18 Δεκεμβρίου, δυστυχώς όμως η προχειρότητα στον τρόπο οργάνωσης και η λάθος επιλογή ημερομηνίας είχαν ως αποτέλεσμα την αποτυχία της κίνησης.
Θα πρέπει επιτέλους το μονοπαραταξιακό Προεδρείο της ΕΕΤΕΜ να καταλάβει ότι μόνο με τη συνεργασία με όλους τους Φορείς εκπροσώπησης πτυχιούχων και σπουδαστών θα μπορέσουμε να πετύχουμε. Όσο επιμένουμε στους αποκλεισμούς και στην απόλυτη μονοκρατορία του Προέδρου θα είμαστε δυστυχώς καταδικασμένοι.

Η Πανελλήνια ΔΑΚΕ Μηχανικών Τ.Ε. τους τελευταίους μήνες επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, τόσο γιατί αν και η προηγούμενη Κυβέρνηση έκανε πολύ σοβαρό έργο στην κατεύθυνση της θεσμικής ενίσχυσης των Ιδρυμάτων μας, δεν τόλμησε τελικά να προχωρήσει στην έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων των Ειδικοτήτων μας, όσο και γιατί οφείλαμε να δώσουμε πίστωση χρόνου σε μια νέα Κυβέρνηση η οποία έχει δικαίωμα ενός διαστήματος για να ενημερωθεί και στη συνέχεια να νομοθετήσει. Ξεπεράσαμε όμως πλέον τις 100 πρώτες μέρες της νέας Κυβέρνησης και είναι ξεκάθαρό ότι η ανοχή τελείωσε.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails