Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Yπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ

Απο το Ιn.gr

Υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, ενώ σύσσωμη η Αντιπολίτευση τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου, μεταξύ αυτών και το ΠΑΣΟΚ το οποίο το είχε υπερψηφίσει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όπως επίσης και ο ΛΑΟΣ, ο οποίος είχε τότε επιφυλαχθεί.




«Δεν είναι κακό να αλλάζεις άποψη, αλλά θα πρέπει να είσαι σε θέση να αιτιολογείς την οβιδιακή σου μεταμόρφωση» σχολίασε για την στάση του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Παιδείας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, προβάλλοντας στην ομιλία του τις διατάξεις από τις οποίες διαφαίνεται η περαιτέρω εξομοίωση των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ - και συνεπακόλουθα, η επιθυμία της κυβέρνησης «να κινούνται παράλληλα οι δύο τομείς και όχι ο τεχνολογικός να κοιτά τον πανεπιστημιακό από κάτω προς τα πάνω».

Για «κυβερνητική υποκρισία την στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η υπόθεση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Κολλεγίων» έκανε λόγο ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μάρκος Μπόλαρης: «Στην αίθουσα ηχεί η δήλωση του προηγούμενου υπουργού Ε. Στυλιανίδη, πως στα τέλη του 2008 θα έχουν δοθεί όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε όλους τους αποφοίτους. Η δέσμευση δεν έχει υλοποιηθεί. Ο εισηγητής της ΝΔ, έκανε έκκληση στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης, να αναγνωρίσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα. Πρόκειται για τον απόλυτο εμπαιγμό των πτυχιούχων» τόνισε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως μείωσε κατά 10% τις επιχορηγήσεις προς τα ΤΕΙ και επεσήμανε ότι από την ανακοίνωση των βάσεων προκύπτει πως αρκετές σχολές και τμήματα θα μείνουν χωρίς σπουδαστές.

«Αν κάποια ΤΕΙ μένουν άδεια, αυτό είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο πολιτευόσασταν τα προηγούμενα χρόνια» απάντησε ο υπουργός Παιδείας, υποδεικνύοντας την ίδρυση τμημάτων για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων στην Περιφέρεια.

Για το ΚΚΕ, τις θέσεις του οποίου ανέπτυξε ο Κ. Αλυσσανδράκης, το νομοσχέδιο κινείται στη φιλοσοφία των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων για εισαγωγή του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της ευελιξίας στην αγορά εργασίας.

Ενάντια στο νομοσχέδιο τάχθηκε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, ο οποίος παρατήρησε πως «μπορούν να διεξάγονται μαθήματα του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών, να παρακολουθούνται παραδόσεις σεμιναρίων, φροντιστηρίων, ασκήσεων και εργαστηρίων από σπουδαστές των ΤΕΙ στα πανεπιστήμια και από φοιτητές των πανεπιστημίων στα ΤΕΙ. Όλη αυτή η μετακίνηση, όπου μάλιστα ονομάζεται 'ισότιμη συμμετοχή', με διαφορετικό υπόβαθρο, με διαφορετικούς κανόνες εισαγωγής, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση των πανεπιστημίων».

«Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται εύκολα ως ασύνδετο, αφού πραγματεύεται μια σειρά από ασύνδετες διατάξεις» εκτίμησε η Δ. Αράπογλου (ΛΑΟΣ).

«Αυτό που κάποιοι έχουν καταφέρει προκειμένου να ικανοποιήσουν κομματικά και συντεχνιακά μικροσυμφέροντα, είναι να φέρουν σε σύγκρουση επαγγελματικές και επιστημονικές ομάδες που θα έπρεπε να γνωρίζουν τα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους και να συνεργάζονται αρμονικά στην επιστημονική και παραγωγική διαδικασία».

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails