Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Ναι, με προϋποθέσεις, στη συνεργασία ΑΕΙ-ΤΕΙ

Απο την Μακεδονία
Της Στελίνας Μαργαριτίδου
9/8/2009

Πολλά θετικά στοιχεία στο νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, τα οποία θα βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών, διακρίνει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλίας Κουσκουβέλης. Όπως επισημαίνει, το πανεπιστήμιό του θα συνεργαστεί με τα τεχνολογικά ιδρύματα, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις.


Ακόμη μιλάει για την αναβάθμιση των σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και αναλύει την πορεία κάθε τμήματος, ενώ κατηγορηματικά διαψεύδει πως πρόκειται να γίνουν ενοποιήσεις τμημάτων.

Το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και το τμήμα Οικονομικών Επιστημών διαρκώς ενισχύονται. Με ποιον τρόπο συνέβη αυτό και κατά πόσο ακολουθούν τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά; Το φαινόμενο που αναφέρετε, της ποιοτικής αναβάθμισης των δύο πρεσβυγενών τμημάτων του πανεπιστημίου μας, είναι αναμφισβήτητη πραγματικότητα. Όμως, η σημειούμενη βελτίωση δεν αφορά μόνο τα τμήματα Οικονομικών Επιστημών και Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Όλα τα τμήματα του πανεπιστημίου μας έχουν σημειώσει σημαντικές προόδους τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται στη διαρκή ενίσχυσή τους με ικανό επιστημονικό προσωπικό, αλλά και με προσπάθειες να βελτιωθεί η ερευνητική δουλειά, ενώ ταυτόχρονα τα προγράμματα σπουδών προσαρμόζονται στις νεότερες εξελίξεις με γρήγορους ρυθμούς. Έτσι, και τα δύο τμήματα που αναφέρατε, αλλά βεβαίως και τα υπόλοιπα, στέκονται καλά διεθνώς, παρακολουθούν τις εξελίξεις που σημειώνονται σε αντίστοιχα τμήματα του εξωτερικού και, όταν αυτές κρίνεται ότι ωφελούν την εκπαιδευτική διαδικασία, προσαρμόζονται στα ελληνικά δεδομένα και αφομοιώνονται.

Το τμήμα Διοίκησης Τεχνολογιών στη Νάουσα και το τμήμα Διοίκησης Λειτουργιών Μάρκετιγκ στην Έδεσσα κινδυνεύουν να συγχωνευτούν με άλλα αντίστοιχα τμήματα στην περιφέρεια ή μήπως και να καταργηθούν; Εξετάζετε σε αυτή την περίπτωση και με βάση το νέο νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ να κάνετε κοινά μαθήματα ή έρευνες με αντίστοιχα τμήματα ΤΕΙ; Σε καμία περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα συγχώνευσης των τμημάτων μας στην περιφέρεια, πολύ περισσότερο κατάργησής τους! Θέλω να είμαι απολύτως κατηγορηματικός σε αυτό το ζήτημα. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας επένδυσε σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία, κατέβαλε ιδιαίτερες προσπάθειες και φυσικά χρήματα για τη δημιουργία αυτών των δύο τμημάτων και δεν σκοπεύει να τα εγκαταλείψει και να απογοητεύσει τους φοιτητές του που το εμπιστεύτηκαν, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες που στήριξαν τόσες ελπίδες για την αναβάθμιση της περιοχής τους με τη λειτουργία των τμημάτων αυτών.
Όσον αφορά τη συνεργασία με τμήματα ΤΕΙ, το πανεπιστήμιο ήδη συνεργάζεται με το ΤΕΙ Κοζάνης, σε επίπεδο βέβαια μεταπτυχιακών σπουδών και όχι προπτυχιακών μαθημάτων.

Ποια είναι η άποψή σας για τη συνεργασία ΑΕΙ - ΤΕΙ και σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι αυτό ανοίγει νέες προοπτικές για το δικό σας πανεπιστήμιο; Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δεν διακατέχεται από δογματισμούς. Συνεπώς, δεν είναι αρνητικό σε καμιά συνεργασία με τμήματα ΤΕΙ, αρκεί βεβαίως να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις που κυρίως αφορούν την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών. Εφόσον συμβαίνει αυτό και έχει προηγηθεί η αναγκαία αξιολόγηση, τότε δε βλέπω το λόγο να τηρούμε αρνητική στάση, εφόσον -πάντα- η όλη προσπάθεια είναι προς όφελος των φοιτητών μας.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μέλλον των τμημάτων με κοινωνική και ανθρωπιστική κατεύθυνση, όπως το τμήμα Βαλκανικών και Ανατολικών Σπουδών; Πόσο κατοχυρωμένα είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων; Ποιο είναι το μέλλον των ανθρωπιστικών σπουδών όχι μόνο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αλλά και γενικότερα; Είναι απολύτως αντιληπτή, κατανοητή και θεμιτή η αγωνία των νέων να εξασφαλίσουν το μέλλον τους. Όμως, επί της αρχής, οι επιλογές σπουδών γίνονται για να σπουδάσει κάποιος και όχι για να κατοχυρώσει εργασιακά δικαιώματα. Το μεράκι να μάθεις, να εξερευνήσεις, να ανοίξεις νέους δρόμους στην ανθρώπινη γνώση θα πρέπει να είναι το βασικό κίνητρο για την επιλογή του αντικειμένου σπουδών. Αλλιώς, ό,τι και αν επιλέξει κάποιος, θα το κάνει από αγγαρεία, δεν θα είναι ευχαριστημένος ποτέ και αυτό θα έχει αντίκτυπο στον ίδιο, στη δουλειά του, στον περίγυρό του και στην κοινωνία γενικότερα.
Πέρα όμως από το δέον γενέσθαι, το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι σημαντικό, αυτό το αντιλαμβανόμαστε. Για το λόγο αυτό, έχουμε επιδιώξει οι απόφοιτοι στη συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων μας να απολαμβάνουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. Σε ό,τι αφορά το τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, η κυρίαρχη κατεύθυνσή του δίνει επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους, αφού εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο.
Τέλος, όσον αφορά το μέλλον των ανθρωπιστικών σπουδών γενικότερα, αυτό δεν νομίζω ότι αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Οι ανθρωπιστικές σπουδές γεννήθηκαν από μια ανάγκη της κοινωνίας και εξακολουθούν να αναπτύσσονται όσο η ανάγκη αυτή υπάρχει και μάλιστα, κατά την εκτίμησή μου, όχι μόνον δεν συρρικνώνεται, αλλά μάλλον διευρύνεται, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέα πεδία της επιστήμης να αναπτυχθούν.

Το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης είναι σχετικά νεοσύστατο. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι θα υπάρξει συνεργασία των ελλήνων καθηγητών με αμερικανούς συναδέλφους τους. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα γιʼ αυτό; Το τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ είναι αντίστοιχο με το τμήμα Μουσικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας; Υπάρχει προοπτική για κάποια κοινά μαθήματα; Πράγματι, το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης είναι από τα νεότερα του πανεπιστημίου. Αυτό, όμως, δεν το εμποδίζει να έχει μια αξιοθαύμαστη πορεία και προσφορά στην επιστήμη και στην τέχνη. Λειτουργεί λίγα χρόνια, αλλά έχει καταφέρει πολλά. Οι διεθνείς συνεργασίες υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό με μουσικούς από όλο τον κόσμο, την Ευρώπη, την Ασία (πρόσφατα είχαμε φιλοξενήσει καλλιτέχνες από την Ινδία) και τις ΗΠΑ. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του τμήματος είναι ότι δίνει έμφαση στη μουσική καλλιτεχνική ικανότητα. Υπό αυτή την έννοια, διαφέρει σημαντικά από όλα τα υπόλοιπα πανεπιστημιακά τμήματα συναφούς αντικειμένου. Παρʼ όλα αυτά, εμείς δεν είμαστε αρνητικοί σε συνεργασίες, όπου βέβαια αυτό είναι εφικτό και πάντα με γνώμονα το όφελος των φοιτητών.

Ποια είναι η άποψή σας για το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ; Εκτιμώ ότι στο νομοσχέδιο υπήρχαν αρκετές θετικές διατάξεις, οι οποίες δεν μπορούν να παραβλεφθούν. Προσωπική μου άποψη είναι ότι η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών από τα ΤΕΙ λειτουργεί θετικά για την εκπαίδευση γενικότερα. Έτσι, υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται η αξιολόγηση και επιτυγχάνεται η διαρκής αναβάθμιση των σπουδών, θα έλεγα ότι βλέπω μάλλον θετικά το νομοσχέδιο αυτό.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails