Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

YΠ. ΑΜΥΝΑΣ: «Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα νοούνται τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης πανεπιστημιακού τομέα»-ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Απο το Esos.gr

«Ως Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα νοούνται τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης πανεπιστημιακού τομέα». Αυτή η διατυπωμένη φράση στο νομοσχέδιο του υπ. Αμυνας που συζητείται στη Βουλή , προκάλεσε την αντίδραση του δημιουργού του θεσμού των ΤΕΙ Απόστολου Κακλαμάνη , ο οποίος παρανέβη και ζήτησε από τον υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο να αλλάξει καθώς όπως είπε ΑΕΙ είναι και τα ΤΕΙ.


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μια φράση μόνο σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο. Πράγματι, είναι μια σημαντική τομή και αδικήθηκε, ίσως, όπως είχε πει και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, διότι και η συζήτηση σε άλλα σημεία περισσότερο επικεντρώθηκε και όχι στην τομή, που πραγματικά αποτελεί αυτό το νομοσχέδιο για την αναδιάταξη, τη διακλαδική οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας παρακαλέσω κατά την ψήφιση στο σύνολο του νομοσχεδίου να δείτε το τελευταίο εδάφιο, την περίπτωση ιστ΄ του άρθρου 1. Είναι ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ασάφεια σε ό,τι αφορά το status των ΤΕΙ ως Ιδρυμάτων Ανωτάτης Εκπαίδευσης, όπως άλλωστε ορίζονται και από το νόμο, που ο παρών, ως Υπουργός τότε, κ. Ευθυμίου είχε εισηγηθεί και ψηφίσαμε. Λέγει η περίπτωση ιστ΄: «Ως Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα νοούνται τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης πανεπιστημιακού τομέα που αναφέρονται στην υποπερίπτωση α΄» κ.λπ. Εγώ αντιλαμβάνομαι ποιος είναι ο σκοπός αυτής της διατύπωσης, αλλά πιστεύω ότι χρειάζεται μια καλύτερη διατύπωση, την οποία εσείς θα βρείτε και στην ψήφιση στο σύνολο του νομοσχεδίου το διατυπώνετε όπως πρέπει.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε να απαντήσω στην παρέμβαση του Προέδρου κ. Κακλαμάνη;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Το λόγο έχει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βενιζέλος.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Κατ’ αρχάς, θέλω να καταγραφεί στα Πρακτικά η ερμηνευτική δήλωση ότι το νόημα αυτής της διάταξης στο άρθρο 1 είναι ότι για τις ανάγκες ερμηνείας του νόμου αυτού, όπου λέμε ΑΕΙ εννοούμε τον πανεπιστημιακό τομέα. Γιατί; Γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε τις Ανώτερες Σχολές Υπαξιωματικών, τις οποίες εμείς θέλουμε να θεωρούμε ισότιμες ή πάντως πολύ κοντά με τα ΤΕΙ. Δεν έχουμε πρόθεση να αλλοιώσουμε την πανεπιστημιακή νομοθεσία, ούτε το κύρος και τη θεσμική υπόσταση των Ανωτάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Θα φροντίσω, όμως, και στην ψήφιση στο σύνολο να δω αν μπορεί να γίνει κάποια παρέμβαση.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ξέρετε πάρα πολύ καλά πώς γίνεται η ερμηνεία των νόμων στα Διοικητικά και στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Ναι, γι’ αυτό το είπα.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Γι’ αυτό, καταλαβαίνετε ότι η μεν ερμηνευτική σας δήλωση είναι πράγματι ουσιώδης, αλλά δεν αρκεί. Παρακαλώ για μια διατύπωση πληρέστερη.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails