Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Επιστολή ΔΑΚΕ Μηχανικών Τ.Ε προς Υφυπουργό Παιδείας

Προς: Υφυπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Κο Γιάννη Πανάρετο

Κοιν/ση: Υπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Κα Άννα Διαμαντοπούλου,



22 Σεπτέμβρη 2010

Κύριε Υφυπουργέ,

Με Ιδιαίτερη έκπληξη μάθαμε απο συνέντευξη σας (City Press 13 Σεπτέμβρη 2010 ) ότι τα σχέδια Π.Δ των επαγγελματικών δικαιωμάτων Μηχανικών Τ.Ε έχουν υπογραφεί από εσάς και παράλληλα έχουν σταλεί στα συναρμόδια υπουργεία για υπογραφή. Την ίδια στιγμή, ενημερωνόμαστε απο το ιστολόγιο σας ότι με προγενέστερες του άρθρου σας επιστολές, το Τ.Ε.Ε ζητά επαναδιαβούλευση των Π.Δ που εμείς ως ενδιαφερόμενοι δεν έχουμε καν υπόψιν μας. Δεν σας κρύβουμε ότι το σύνολο του κλάδου διακατέχεται απο αισθήματα αγανάκτησης και οργής απο την στάσης σας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρετε στην ίδια συνέντευξη , μετά από μακρά διαβούλευση, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάρτισης των σχεδίων των ΠΔ. Τα σχέδια αυτά έχουν υπογραφεί από μένα και έχουν σταλεί στα συναρμόδια υπουργεία για υπογραφή. Ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης και η αλλαγή Υπουργών και Υφυπουργών είναι φυσικό να προκαλέσουν κάποια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση και αυτής της φάσης της διαδικασίας....



Κατηγορηματικά λοιπόν σας διαβεβαιώνουμε, ότι ΔΕΝ γνωρίζουμε ποιες - είναι οι μακρές διαβουλεύσεις που αναφέρεσθε , αφού ποτέ δεν κλήθηκε η Δ.Ε της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ που είναι και ο αρμόδιος φορέας των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε, ώστε να σας καταθέσουν τουλάχιστον τις απόψεις τους. Επίσης δεν γνωρίζουμε και τους συνομιλητές του Υπουργείου σας για το συγκεκριμένο θέμα. Να σας ενημερώσουμε λοιπόν, ότι τα μόνα επίσημα σχέδια Π.Δ που γνωρίζουμε, είναι εκείνα τα σχέδια που έχουν την γνωμοδότηση του ΣΑΤΕ ( 2008 ) και περιγράφονται ρητώς και απο το άρθρο 18 του Ν. 3794/2009 του πρώην Υπουργού Εθνικής Παιδείας κου Α. Σπηλιωτόπουλου.

Εμείς οι Μηχανικοί Τ.Ε, έχουμε βιώσει την ανισότητα και τον εμπαιγμό των κυβερνήσεων απο την ίδρυση των ιδρυμάτων μας έως και σήμερα. Είκοσι επτά ολόκληρα έτη περιμένουμε την πολιτεία να καθορίσει τα αυτονόητα. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των Δημόσιων , Ανώτατων πλέον ιδρυμάτων που φοιτήσαμε. Αντί αυτού, καθημερινά το Ελληνικό κράτος δημιουργεί παγίδες και σκοπέλους στην άσκηση του επαγγέλματος των αποφοίτων, αντί να εφαρμόζει την ισονομία, την ισότητα και την ευνομία στους Ελληνικούς και Ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Πράγματα αυτονόητα – ακόμη και για τους απόφοιτους των κολεγίων σήμερα- όπως η κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στο θέμα της επαγγελματικής αγοράς εργασίας για μας είναι όνειρα θερινής νυκτός.

Ακόμη και σήμερα, δεχόμαστε ακόμη μιαν επίθεση απο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που συζητήθηκε στη Βουλή και κατέθεσε ο αρμόδιος Υπουργός κος Ε. Βενιζέλος.



Χαρακτηριστικά, στην παράγραφο ιστ του άρθρου 1 του εν λόγω νομοσχεδίου αναφέρετε : «Ως Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα νοούνται τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης πανεπιστημιακού τομέα»

Ποια είναι η επίσημη θέση του Υπουργείου για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο? Προτίθεστε να ενημερώσετε τον κο Υπουργό Εθνικής Άμυνας για την ύπαρξη των Ν.2916/01 και Ν.3549/07 ? Υπάρχει επίσημη κυβερνητική θέση για το θέμα των Τ.Ε.Ι ή κάθε φορά θα εξαρτόμαστε απο τις ΄΄ερμηνείες ΄΄ των εκάστοτε Υπουργών?

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πλέον ένα χρόνο στην εξουσία και προ πολλού έχει τελειώσει η περίοδος χάριτος. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι απο τις προηγούμενες κυβερνήσεις θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολλά που δεν έγιναν. Δεν είναι σε καμία περίπτωση όμως αυτός λόγος για να μην υπάρχει η εύλογη συνέχεια του Κράτους στην Νομοθεσία. Τα Ε.Δ των πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε έχουν γνωμοδοτηθεί και έχουν περιγραφεί απο νόμο του κράτους. Να σας υπενθυμίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν ζητούμε την εξομοίωση μας με τους Διπλωματούχους Μηχανικούς. Ζητούμε την ελεύθερη και απρόσκοπτη εξάσκηση του επαγγέλματος στα πλαίσια των προγραμμάτων σπουδών μας και τίποτα παραπάνω. Επίσης να σας ενημερώσουμε ότι το επάγγελμα του μηχανικού θέλουμε να το ασκούμε με τους περιορισμούς που θα μας θέτει η Ελληνική πολιτεία και οι αντιπροσωπευτικοί φορείς μας ως ισότιμα μέλη και όχι οι συντεχνίες!
Με αυτές θα πρέπει σύντομα να αντιπαρατεθείτε για να ανοίξετε τα κλειστά Επαγγέλματα...
Άραγε θα τα καταφέρετε??

Κύριε Υφυπουργέ,

Ακόμη και τώρα που είναι πλέον αργά, σας καλούμε να μας ενημερώσετε επίσημα για το περιεχόμενο των εν λόγω Π.Δ. Σας διαβεβαιώνουμε ότι αν αυτά βρίσκονται στο σωστό πλαίσιο, θα είμαστε μαζί σας. Βέβαια η άποψη που έχουμε διαμορφώσει μέχρι σήμερα , είναι πως πρόκειται για μια ακόμη ΄΄φωτοβολίδα΄΄ που στην πραγματικότητα θα προσπαθήσει να εμπλέξει τους Πτυχιούχους Μηχανικούς σε χρονοβόρες και μη διαφανείς διαδικασίες. Παράλληλα απο πληροφορίες που έχουμε για το περιεχόμενο των Π.Δ , θα λέγαμε πως φαίνονται ανεφάρμοστα , γενικόλογα - επίπεδα τεχνικής ευθύνης, αόριστη διεύρυνση του φορέα κλπ - και θα τολμούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε και αντισυνταγματικά . Πιστεύουμε πως αυτό το Π.Δ θα είναι η ταφόπλακα για τα Τ.Ε.Ι και των απόφοιτων αυτών. Σε αυτήν την περίπτωση, θα μας βρείτε απέναντί σας με όλα τα νόμιμα μέσα που μπορεί να διαθέτουμε.

Για την Πανελλήνια ΔΑΚΕ Μηχανικών Τ.Ε.
Τα Μέλη της ΚΔΕ της ΕΕΤΕΜ
Σιάχος Δημήτρης
Αίσωπος Ιωάννης
Τσιρογιάννης Παναγιώτης
Ντάκος Χρήστος
Ευθυμιάδης Κωνσταντίνος


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails