Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

ΑΕΙ χωρίς πρόσβαση σε έρευνες

Απο την Καθημερινή
Του Απόστολου Λακάσα
27/02/2010
Απλήρωτες συνδρομές



Από Δευτέρα, 1η Μαρτίου, κλείνει το παράθυρο των ελληνικών ΑΕΙ και ερευνητικών ιδρυμάτων στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Σε μια εποχή που η αναζήτηση της πληροφορίας μέσω του Διαδικτύου είναι από τα βασικά εργαλεία εκπαίδευσης και έρευνας, οι Ελληνες πανεπιστημιακοί, φοιτητές και ερευνητές χάνουν την πρόσβαση στα εξειδικευμένα ερευνητικά περιοδικά επειδή η Ελλάδα δεν έχει ακόμη καταβάλει τις συνδρομές. Ο μεγαλύτερος διεθνώς ολλανδικός εκδοτικός οίκος ηλεκτρονικών περιοδικών, Elsevier, και 14 μικρότεροι κλείνουν την πρόσβαση της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας σε 12.500 τίτλους.



ΑΕΙ... χωρίς πρόσβαση σε διεθνή περιοδικά

Κλείνει το παράθυρο των ελληνικών ΑΕΙ και ερευνητικών ιδρυμάτων στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Σε μια εποχή που η αναζήτηση της πληροφορίας μέσω του Διαδικτύου είναι ένα από τα βασικά εργαλεία εκπαίδευσης και έρευνας, από τη Δευτέρα οι Ελληνες πανεπιστημιακοί, φοιτητές και ερευνητές, ύστερα από 10 χρόνια αδιάλειπτης παροχής της υπηρεσίας, χάνουν την πρόσβαση στα εξειδικευμένα ερευνητικά περιοδικά επειδή η Ελλάδα δεν έχει ακόμη καταβάλει τις συνδρομές.

Ειδικότερα, από 1ης Μαρτίου ο ολλανδικός εκδοτικός οίκος ηλεκτρονικών περιοδικών Elsevier, ο μεγαλύτερος διεθνώς, κλείνει την πρόσβαση στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα. Τον Elsevier αναμένεται να ακολουθήσουν και οι άλλοι 14 μικρότεροι οίκοι. Αυτό σημαίνει ότι διακόπτεται η πρόσβαση σε συνολικά 12.500 τίτλους ηλεκτρονικών περιοδικών. Συγκεκριμένα, την πρόσβαση θα χάσουν τα 37 AEI (22 πανεπιστήμια και 15 ΤΕΙ) της χώρας, η Ακαδημία Αθηνών, η Βιβλιοθήκη της Βουλής, η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και 15 ερευνητικά ιδρύματα.



Από πέρυσι το ίδιο θέμα

Το θέμα απασχολεί την πανεπιστημιακή κοινότητα εδώ και περίπου ένα χρόνο (σχετικό δημοσίευμα είχε η «Κ» στο φύλλο της 25/6/2009), καθώς και πέρυσι είχε ανακύψει ανάλογο πρόβλημα λόγω της μη καταβολής των συνδρομών. Μόνο που τότε ορισμένοι εκδοτικοί οίκοι είχαν κλείσει την πρόσβαση, ενώ κάποιοι άλλοι είχαν δώσει στην Ελλάδα περίοδο χάριτος. Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο ειδικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας κ. Βασίλης Παπάζογλου, εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες το υπουργείο έχει καταθέσει αίτημα στο υπουργείο Οικονομίας ώστε η πληρωμή των συνδρομών των ηλεκτρονικών επιστημονικών περιοδικών να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Πρόκειται για ένα κονδύλι της τάξης των 32 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά στο κονδύλι για την περυσινή χρονιά, αλλά και στο ποσό για την ανανέωση των συνδρομών για φέτος. Επίσης, έχει προβλεφθεί η ένταξη στο ΠΔΕ και των συνδρομών για τα έτη 2011 και 2012.



Η προηγούμενη ηγεσία του υπ. Παιδείας είχε συμπεριλάβει τη συγκεκριμένη δράση στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013, όπου οι διαδικασίες αργούν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν εντονότατες αντιδράσεις από πανεπιστήμια καθώς και από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ).



Από την άλλη, τώρα κρίνεται ως θετικό ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΑΒ είναι ο νυν ειδικός γραμματέας Βασίλης Παπάζογλου, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει το ζήτημα πιέζοντας την πανεπιστημιακό και αρμόδια υπουργό κ. Λούκα Κατσέλη να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες. Οπως και να έχει πάντως, το πρόβλημα με τις συνδρομές ηλεκτρονικών περιοδικών αποτυπώνει για μία ακόμη φορά την κρατική αδιαφορία για σημαντικά ζητήματα των ΑΕΙ και των ερευνητικών κέντρων.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails