Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Αποπροσανατολιστική «διαμάχη» για ... τα προσόντα

Απο το Ριζοσπάστη
13/03/2010

Η έκδοση των εκκρεμούντων προεδρικών διαταγμάτων για τα λεγόμενα «επαγγελματικά δικαιώματα» των αποφοίτων ΤΕΙ σε μια σειρά ειδικότητες, επανήλθε ως θέμα στη Σύνοδο των προέδρων ΤΕΙ που έγινε τις δυο προηγούμενες μέρες στη Λαμία.ι πρόεδροι, που κατά καιρούς είχαν μιλήσει ακόμα και για αναστολή της λειτουργίας των ιδρυμάτων για το εαρινό εξάμηνο αν δεν εκδοθούν τα διατάγματα, λένε τώρα ότι απέσπασαν δέσμευση από τον υφυπουργό Παιδείας για ολοκλήρωση της διαμόρφωσης των διαταγμάτων μέχρι τον Ιούνιο και για έκδοσή τους πριν την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Σύνοδος των προέδρων, συνεχίζοντας την αποπροσανατολιστική τακτική της, κάνει λόγο για «προσφυγή στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης» σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η διαδικασία.



Παράλληλα επαναφέρει το θέμα της ένταξης των ΤΕΙ στο ίδιο επίπεδο προσόντων με τα Πανεπιστήμια, όταν καθιερωθεί η 8βάθμια κλίμακα προσόντων του Εθνικού Πλαισίου που έχει εξαγγέλλει το υπουργείο Παιδείας.



Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα και οι πρυτάνεις και κοσμήτορες Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών αντίστοιχα, σε κοινή τους σύνοδο διαμαρτύρονται για τη μη αναγνώριση των πτυχίων τους ως μάστερ και απαιτούν να ενταχθούν στο επίπεδο 7, ενώ λένε ότι τα ΤΕΙ πρέπει να καταταγούν στο 5 και τα Πανεπιστήμια στο 6.



Στο μεταξύ η αποπροσανατολιστική «διαμάχη» για το σε ποιο επίπεδο προσόντων θα καταταγούν οι απόφοιτοι των ΤΕΙ, των Πανεπιστημίων και των Πολυτεχνείων έχει περάσει και στα λιγοστά σχόλια της ιστοσελίδας ηλεκτρονικής «διαβούλευσης» του υπουργείου για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων.

Πρόκειται για μια πολύ βολική «διαμάχη» για την κυβέρνηση αφού αποπροσανατολίζει από την πλήρη αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, από την αποθέωση των «δεξιοτήτων», των «προσόντων», της διά βίου μάθησης και από το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων που φέρνει το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων της κυβέρνησης.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails