Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Ανακαλούνται οι παράνομες άδειες για τα «κολέγια»

Απο την Ελευθεροτυπία
Των Έλενας Βαρίνου και Άννας Ανδριτσάκη
27/11/2009

Ανακαλεί τις άδειες λειτουργίας των κολεγίων η Αννα Διαμαντοπούλου καθώς χορηγήθηκαν παράνομα -σύμφωνα με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους- τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές, δρομολογεί εκ νέου την αξιολόγησή τους, ταυτόχρονα δε προετοιμάζει τους χειρισμούς της στον σκόπελο της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους

Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει τις τελικές εφ' όλης της ύλης αποφάσεις της η υπ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου Οπως αναμενόταν, η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους εξέδωσε χθες απόφαση θετική επί του ερωτήματος που είχε διατυπώσει η υπουργός Παιδείας σχετικά με τη νομιμότητα ή μη της διαδικασίας ελέγχου που οδήγησε στη χορήγηση των αδειών των κολεγίων.

«Κατόπιν αυτού, η υπουργός προχωρεί σε ανάκληση όλων των αδειών που έχουν εκδοθεί και θα προχωρήσει στην επανεξέταση του συνόλου των φακέλων, οι οποίοι στην πραγματικότητα ουδέποτε εξετάστηκαν από τον προηγούμενο υπουργό Αρη Σπηλιωτόπουλο, παρά τα προβλεπόμενα από τον νόμο 3696/2008 που είχε ψηφιστεί από τον προκάτοχό του», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε το απόγευμα από το υπουργείο Παιδείας.

Η ομόφωνη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου για το παράνομο της διαδικασίας έλυσε τα χέρια της κ. Διαμαντοπούλου να ενεργοποιήσει, κάνοντας χρήση των σχετικών διατάξεων του νόμου, από νέα βάση την αξιολόγηση των εκπαιδευτηρίων.

Από το υπηρεσιακό έγγραφο, άλλωστε, που απεστάλη στις 13 Νοεμβρίου στον Σύνδεσμο Ελληνικών Κολεγίων (η «Ε» αναφέρθηκε στο σχετικό της δημοσίευμα της 21ης Νοεμβρίου) αποκαλύφθηκε πως στο πλαίσιο της επικείμενης ανασυγκρότησης της Επιτροπής Ελέγχου, το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη προγραμματίσει νέο γύρο επιτόπιων επισκέψεων για την αξιολόγηση των εγκαταστάσεων.

Οπως έγινε γνωστό, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιφυλάσσεται προκειμένου να ανακοινώσει τις συνολικές της αποφάσεις εντός της επόμενης εβδομάδας, αφού την ερχόμενη Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, η κ. Διαμαντοπούλου αναχωρεί για τις Βρυξέλλες διότι προέκυψαν νέες εξελίξεις. Στις 19 Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε εις βάρος της χώρας μας να ξεκινήσει τη διαδικασία επιβολής νέου προστίμου για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας περί επαγγελματικών δικαιωμάτων αλλά και την έναρξη νομικών διαδικασιών κατά του νόμου Στυλιανίδη για τα κολέγια. Πρόκειται συγκεκριμένα για:

- Την αποστολή «αιτιολογημένης γνώμης» και την έναρξη διαδικασίας προστίμου για τη μη-συμμόρφωση της Ελλάδας σε δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που αφορούν, μεταξύ άλλων, την ενσωμάτωση της Οδηγίας 36/2005.

- Την έναρξη νομικών διαδικασιών λόγω της παραβίασης θεμελιωδών κοινοτικών ελευθεριών μέσω του Ν. 3696/2008 που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, η υπουργός Παιδείας θα ανακοινώσει τους χειρισμούς της.

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. προκάλεσε και κληροδότησε ένα πρωτοφανές χάος με άδειες που δόθηκαν με παράνομες υπουργικές αποφάσεις, βασιζόμενες σ' έναν νόμο που κηρύσσεται ασύμβατος προς το ευρωπαϊκό δίκαιο», αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. «Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας θα αντιμετωπίσουν το σύνολο των ζητημάτων που ανακύπτουν με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τις σαφείς προεκλογικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί».

Με ανάμικτα συναισθήματα υποδέχτηκαν τις εξελίξεις οι ιδιοκτήτες των κολεγίων, που πάντως προετοιμάζουν αγωγές εκατομμυρίων ευρώ, διεκδικώντας ηθική και οικονομική αποζημίωση.

«Αισθανόμαστε απογοήτευση γιατί η υπουργός, αφού διαπίστωσε παράνομες διαδικασίες, δεν κινήθηκε εναντίον αυτών που τις έκαναν, αλλά και πάλι εναντίον των κολεγίων, που υπέστησαν ζημιά», δήλωσε στην «Ε» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων Κων. Καρκανιάς.

«Αισθανόμαστε όμως και ικανοποίηση γιατί το υπουργείο αναγνωρίζει επιτέλους αφ' ενός μεν την υποχρέωσή του για άμεση αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων μας, αφ' ετέρου δε την ανάγκη να αλλάξει τον νόμο 3696/2008 στα σημεία εκείνα που είναι προφανώς αντίθετα με τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου»

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails