Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Από τα κολέγια στις εξετάσεις

Απο το Βήμα
17/11/2009

Η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων ζητεί «δοκιμασία επάρκειας» για πτυχιούχους


Σε «δοκιμασία επάρκειας» (εξετάσεις) προκειμένου να εγγραφούν ως ασκούμενοι δικηγόροι να υποβάλλονται οι «πτυχιούχοι Νομικής» οι οποίοι αποφοιτούν από τα ιδιωτικά κολέγια που λειτουργούν στην Ελλάδα σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού αποφάσισε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που συνήλθε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Λάρισα.


Οι δικηγόροι εμμένουν στην προώθηση προεδρικού διατάγματος σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία που θα καθορίζει αυτοτελώς για τους «πτυχιούχους Νομικής» τη διαδικασία αναγνώρισης των τίτλων σπουδών μέσω επιβολής «αντισταθμιστικών μέτρων» (εξετάσεις) προκειμένου να μπορούν να εγγραφούν ως ασκούμενοι δικηγόροι. Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, όπως επισημαίνεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Ολομέλειας, έχει ήδη υποβληθεί στα συναρμόδια υπουργεία.

Παράλληλα η Ολομέλεια χαρακτηρίζει αποθαρρυντικά τα αποτελέσματα των «ευκαιριακών και αποσπασματικών» ρυθμίσεων που γίνονται τα τελευταία 20 χρόνια στην ποινική νομοθεσία. Η επιτάχυνση της ποινικής δίκης, σημειώνουν οι δικηγόροι, που αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και αντίστοιχο δικαίωμα του κατηγορουμένου για έγκαιρη εκδίκαση της εις βάρος του κατηγορίας, θα πρέπει να «επιδιώκεται με τη συνολική θεώρηση του δικονομικού συστήματος, με τη λήψη μέτρων που θα αντιμετωπίζουν ενιαία την όλη διαδικασία της ποινικής δίκης και όχιαποσπασματικά». Τέλος, η Ολομέλεια σημειώνει ότι «τυχόν επιβολή ΦΠΑ» στις δικηγορικές αμοιβές «θα επιβαρύνει υπέρμετρα τις παρεχόμενες νομικές υπηρεσίες με τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή».

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails