Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Στοπ στην ίδρυση νέων τμημάτων

Απο τον Αγγελιοφόρο
Της ΛΙΝΑΣ ΚΟΪΝΑ
6/11/2009

«Φρένο» στην ίδρυση νέων τμημάτων προτείνεται να βάλουν τα ΤΕΙ, εάν δεν εκδοθούν τα εκκρεμή Προεδρικά Διατάγματα για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων και δεν ολοκληρωθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός της ανώτατης εκπαίδευσης.


Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σκοπεύει να ρίξει στο... τραπέζι το θέμα της «πανεπιστημιοποίησης» των ΤΕΙ, προειδοποιώντας πως, αν δε συζητηθεί στην προσεχή Σύνοδο των Προέδρων στο Μεσολόγγι (2-5 Δεκεμβρίου), θα αποχωρήσει από τις εργασίες.

Μέσα στο καλοκαίρι συγκροτήθηκε η μεικτή επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν διοικήσεις των ΤΕΙ, η Ομοσπονδία των καθηγητών (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ) και Ενώσεις Πτυχιούχων των ιδρυμάτων, με αντικείμενο εργασίας την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Τέσσερα αιτήματα

Μετά την προχτεσινή της δεύτερη συνεδρίαση η Επιτροπή αποφάσισε να καταθέσει τέσσερα βασικά αιτήματα, τα οποία συνίστανται στα εξής:

- Αμεση προώθηση όλων των σχεδίων ΠΔ, όπως αυτά εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (πλην του σχεδίου ΠΔ που αντικαθιστά το Προεδρικό Διάταγμα 318/94, στο οποίο δεν ελήφθη υπόψη η σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου).

- Ανάκληση του ΠΔ 138/2009, που δημοσιεύτηκε μία εβδομάδα πριν από τις εθνικές εκλογές και αποκλείει τους πτυχιούχους ΤΕΙ από τις μελέτες δημόσιων έργων.

- Επιμελητηριακή οργάνωση όλων των επαγγελματικών-επιστημονικών φορέων πτυχιούχων ΤΕΙ που εκπροσωπούνται στο ΣΑΤΕ ανά Σχολή.

- Συμμετοχή εκπροσώπων της μεικτής επιτροπής σε όργανα που ήδη λειτουργούν ή θα συσταθούν από το υπουργείο Παιδείας για τη θέσπιση επαγγελματικών επιπέδων και για τις διαδικασίες οριοθέτησης των επαγγελματικών επιπέδων που θα περιλαμβάνει το Εθνικό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων.

«Θα αποχωρήσουμε αν...»

Η μεικτή επιτροπή κάλεσε τις διοικήσεις των ΤΕΙ να μην προχωρήσουν στην ίδρυση νέων τμημάτων εάν δεν εκδοθούν τα εκκρεμή Προεδρικά Διατάγματα και δεν ολοκληρωθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός της ανώτατης εκπαίδευσης. Επίσης, ζητήθηκε συνάντηση αμέσως με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων στη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς. Ολα αυτά τα ζητήματα θα τεθούν στη Σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ, που θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 5 Δεκεμβρίου στο Μεσολόγγι.

«Εμείς θα προσέλθουμε στη Σύνοδο με ένα θέμα, την "πανεπιστημιοποίηση" των ΤΕΙ, και αν δε συζητηθεί μόνο αυτό, θα αποχωρήσουμε. Προέχει το συγκεκριμένο ζήτημα, διότι σχετίζεται με την αναβάθμιση και την ποιότητα των τμημάτων», δήλωσε στον «Α» ο πρόεδρος του Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Παύλος Καρακολτσίδης, υποστηρίζοντας ότι το μέλλον των ΤΕΙ δεν προδιαγράφεται ευοίωνο, καθώς η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν είναι υπέρ των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων. «Εμείς θέλουμε να γίνει η "πανεπιστημιοποίηση" και με μία μεταβατική διαδικασία να αξιολογηθούμε, ώστε άλλα να παραμείνουν, άλλα να ενσωματωθούν και άλλα να κλείσουν. Γνωρίζουμε τις αδυναμίες μας. Επίσης, συγγενή τμήματα υπάρχουν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ», κατέληξε ο κ. Καρακολτσίδης.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails