Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

To Παραλήρημα και η υποκρισία του ΤΕΕ κατά των ΤΕΙ και των Πτυχιούχων τους

Με αφορμή την έκδοση της απόφασης για τα κολέγια σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το ΤΕΕ (11-11-2008) εξαπέλυσε επίθεση κατά των ΤΕΙ και των Πτυχιούχων τους.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας και την πληρέστερη ενημέρωση της κοινής γνώμης, επισημαίνουμε τα εξής:
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η Διοίκηση του ΤΕΕ βρίσκεται εγκλωβισμένη στη δόξα του παρελθόντος και επαναλαμβάνει, εν ετει 2008, τις γνωστές σκοταδιστικές αντιλήψεις μιας άλλης εποχής!
Προφανώς η Διοίκηση του ΤΕΕ θεωρεί ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει στο εκπαιδευτικό σύστημα από το 1930, όταν εκδόθηκαν οι δυο βασικοί νόμοι για τους μηχανικούς, φαντασιώνεται ότι ζούμε στην εποχή της Χούντας, των Β.Δ/των και των σχολών «ανώτερης» εκπαίδευσης προ του 1983 (πριν την ίδρυση ΤΕΙ) και απαιτεί οι πτυχιούχοι Μηχανικοί των ΤΕΙ να δουλεύουν με σφυρί και καλέμι μετά από σπουδές τεσσάρων ετών σε ανώτατες σχολές.
Αγνοεί επίσης το γεγονός ότι σε αντίστοιχα εκπαιδευτικά συστήματα της Ευρώπης οι ισότιμοι με τους Μηχανικούς ΤΕΙ έχουν αυτόνομο ρόλο στην παραγωγή, ασκούν πλήρως το επάγγελμα τους χωρίς περιορισμούς και δεν συκοφαντούνται από τους ομολόγους τους .
Πίσω από την επίθεση αυτή κρύβεται η άρνηση του ΤΕΕ να αποδεχθεί τη νέα εκπαιδευτική πραγματικότητα, τα νέα διεθνή πρότυπα άσκησης επαγγέλματος μηχανικού και να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της αναχρονιστικής τεχνικής νομοθεσίας του 1930.
Είναι γνωστό ότι το ΤΕΕ ευθύνεται διαχρονικά μαζί με τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες των παραγωγικών Υπουργείων για την 25ετή έλλειψη πλαισίου άσκησης επαγγέλματος των Πτυχιούχων ΤΕΙ.
Είναι επίσης γνωστός ο εκβιασμός που ασκήθηκε κατά την ίδρυση τους (1983) προκειμένου να μην αναφερθούν από τότε ρητά ως ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, παρότι πληρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις.
Επίσης βάλει κατά των αποφοίτων των ΙΕΚ οι οποίοι μπορούν να παίξουν το ρόλο των εργοδηγών στην τεχνική ιεραρχία γεγονός που δεν εξυπηρετεί τις συντεχνιακές τους ιδεοληψίες για τον ρόλο των Μηχανικών ΤΕΙ.
Το ΤΕΕ καλό είναι να ασχοληθεί πρώτα με τα του οίκου του, αφού το 30% των μελών του έχουν βαπτιστεί « Διπλωματούχοι Μηχανικοί» παρότι προέρχονται από σχολές του Εξωτερικού αμφιβόλου ποιότητας όπως «αρχιτέκτονες» Σχολών Καλών Τεχνών για τους οποίους θα πρέπει να ανησυχεί σχετικά με την ασφάλεια των κατασκευών που αναλαμβάνουν.

Οι Πτυχιούχοι μηχανικοί των ΤΕΙ δεν ζήτησαν ποτέ τίποτε περισσότερο από όσο τους αναλογεί, με βάση τις σπουδές τους, αλλά και τα όσα απονέμονται στους ακαδημαϊκά ισότιμούς με αυτούς, πτυχιούχους του εξωτερικού.
Οι ειδικότητες των ΤΕΙ δεν ταυτίζονται με αυτές του Πολυτεχνείου, γιατί τα μέλη του ΤΕΕ με βάση το απηρχαιωμένο σύστημα αδειοδότησης αποκτούν πολλαπλές δραστηριότητες ανεξάρτητα από το περιεχόμενο σπουδών τους .
Η Διοίκηση του ΤΕΕ εμφανίζεται διπρόσωπη, όταν από την μια μεριά κατηγορεί το ΥΠΕΠΘ για μαξιμαλιστικά σχέδια Π. Δ/των για τους Πτυχιούχους ΤΕΙ (άραγε που τα είδε) και από την άλλη χορηγεί άδεια άσκησης επαγγέλματος Μηχανολόγου, στους Μηχανικούς Παραγωγής και Διοίκησης των Πολυτεχνικών σχολών, χωρίς κάτι τέτοιο να προβλέπεται από τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Τα απεριόριστα και εφ’όρου ζωής επαγγελματικά δικαιώματα που έχουν αποκτήσει, από την δεκαετία του 1930, οι κλασσικές ειδικότητες Μηχανικών των Πολυτεχνικών σχολών, σήμερα δεν έχουν καμία σχέση με την εκπαιδευτική πραγματικότητα σε Ευρώπη και Ελλάδα, αλλά αναφέρονται σε συνθήκες που επικρατούσαν στο ελληνικό κράτος την περίοδο 1930-1950.
Το ΤΕΕ προσποιείται ότι αγνοεί τη σημερινή πραγματικότητα και τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας η οποία έχει προκαλέσει αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος, ποντάρει στην πολιτική ατολμία της Κυβέρνησης και του Υπουργού Παιδείας κ. Στυλιανίδη ο οποίος, με πρωτοφανή ωμότητα, παραδέχθηκε στη Βουλή την αδυναμία του να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το νόμο και να εκδώσει τα εκκρεμή Π.Δ για τους πτυχιούχους των ΤΕΙ.
Επίσης η λασπολογία του κατά των ΤΕΙ αποσκοπεί στην ικανοποίηση του παράλογου και ανεφάρμοστου αιτήματος, για εικονική ισοτίμηση προπτυχιακών σπουδών με μάστερ, χωρίς να αλλάξει η υφιστάμενη δομή των σπουδών των Πολυτεχνικών Σχολών ( Προπτυχιακά, Μεταπτυχιακά) .
Ο ανώτατος χαρακτήρας των ΤΕΙ και των πτυχιούχων τους είναι μια νομική και εκπαιδευτική πραγματικότητα, η οποία δεν υπόκειται στην επιλεκτική κρίση κανενός, πόσο μάλλον του ΤΕΕ, παρά μόνο στα αρμόδια όργανα αξιολόγησης των ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Κατανοούμε την απογοήτευση της Διοίκησης του ΤΕΕ, γιατί κανένας Υπουργός Παιδείας δεν είναι μέλος του, όπως συμβαίνει τα τελευταία 15 χρόνια με τα παραγωγικά Υπουργεία ( ΠΕΧΩΔΕ, ΥΠΑΝ, ΥΜΕ κ.λ.π) στα οποία έχει συνηθίσει να συμπεριφέρεται ως κράτος εν κράτει, με αποτέλεσμα να εξοντώνει επαγγελματικά 40.000 Μηχανικούς των ΤΕΙ.
Εντέχνως το ΤΕΕ αποκρύπτει ότι η αναγνώριση των Κολεγίων είναι μια πραγματικότητα, δυστυχώς μη αναστρέψιμη και ότι το ίδιο φέρει τεράστιες ευθύνες για τον στρουθοκαμηλισμό και την παρελκυστική πολιτική που έχει επιδείξει από το 1989 σε αγαστή συνεργασία, πάντα, με όλες τις Κυβερνήσεις της χώρας μας.
Η όψιμη οργή του ΤΕΕ για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αφορά την υποχρεωτική επαγγελματική αναγνώριση των πτυχιούχων των Κολεγίων, δεν έχει σχέση με την ποιότητα των σπουδών των δημοσίων Πανεπιστήμιων και ΤΕΙ, αλλά με την εγγενή αδυναμία του να ελέγξει επαγγελματικά τους αποφοίτους που προέρχονται από τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα Κ.Ε.Σ.

Ζητάμε επιτέλους από την Κυβέρνηση :
· στα πλαίσια του ανώτατου χαρακτήρα των ΤΕΙ, την οριοθέτηση των επαγγελματικών δυνατοτήτων όλων των Πτυχιούχων, με νομοθετική ρύθμιση
· τον απόλυτο διαχωρισμό του Τεχνικού Συμβούλου του Κράτους (ΝΠΔΔ) από τον επαγγελματικό φορέα των διπλωματούχων μηχανικών των πολυτεχνικών σχολών ( ΤΕΕ) για να σταματήσει επιτέλους αυτή η κοροϊδία σε βάρος 350.000 πτυχιούχων ΤΕΙ και των οικογενειών τους.
· τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου άσκησης επαγγέλματος των κλασσικών ειδικοτήτων Μηχανικών ώστε να συμπεριληφθούν και οι νέες ειδικότητες των δύο Τομέων Ανώτατης Εκπαίδευσης ( Πολυτεχνείων –ΤΕΙ) με βάση το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα σε Ελλάδα και Ε.Ε.

Με αυτά τα μέτρα θα σταματήσει η απολυταρχική συμπεριφορά της διοίκησης του ΤΕΕ, θα εκσυγχρονισθεί η τεχνική νομοθεσία, θα απελευθερωθεί το επάγγελμα του Μηχανικού, η Ελληνική κοινωνία θα απολαύσει καλύτερες τεχνικές υπηρεσίες και θα σταματήσει ο ιδιότυπος πατερναλιστικός ρόλος του Τ.Ε.Ε. και οι πελατειακές του σχέσεις με κόμματα και κράτος.

Δηλώνουμε όμως, προς κάθε κατεύθυνση, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε σε φορείς ισχυρών οικονομικών και συντεχνιακών συμφερόντων να εξοβελίσουν τον κλάδο μας από την αυτόνομη μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή των τεχνικών έργων και εργασιών, όποιο κι αν είναι το κόστος.


Γραφείο Τύπου ΕΕΤΕΜ

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails