Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Ανακοίνωση ΕΕΤΕΜ ''Τα περιφερειακά ΤΕΙ, τα Κολέγια, η βάση του δέκα και τα επαγγελματικά δικαιώματα''

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Τα περιφερειακά ΤΕΙ, τα Κολέγια, η βάση του δέκα
και τα επαγγελματικά δικαιώματα»

(29-31 Οκτωβρίου 2008)

Με παρέμβαση του Προέδρου του ΚΔΣ της Ένωσης στην Σύνοδο των Προέδρων και Αντιπροέδρων ΤΕΙ επισημαίνονται τα εξής με αφορμή την απόφαση του ΔΕΚ για την οδηγία 36/05 και τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των ΚΕΣ
« Η εφαρμογή του μέτρου της βάσης του δέκα ως προϋπόθεση εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση, η πλήρης ακαδημαϊκή και επαγγελματική εξίσωση των πτυχιούχων των κολεγίων με τα ελληνικά πανεπιστήμια και τους πτυχιούχους αυτών μέσω της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (23-1-2008) κατά του ελληνικού κράτους, ανέδειξε τα ουσιαστικά προβλήματα των ΤΕΙ τα οποία εντοπίζονται στην ανάγκη :
· Μετονομασίας των ΤΕΙ σε τεχνολογικά Πανεπιστήμια ή πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών μετά τους Ν.2916/01 και Ν.3549/07 και την διαμόρφωσης ενιαίας δομής και λειτουργίας στα ΑΕΙ ( ΤΕΙ - Πανεπιστήμια).
· Ισότιμης και αναλογικής χρηματοδότησης Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
· Έκδοσης των εκκρεμών Π.Δ/των για τα επαγγελματικά δικαιώματα, με περιεχόμενο ανάλογο του ανώτατου χαρακτήρα των ΤΕΙ και οργάνωσης του επαγγέλματος σε επιμελητηριακή βάση από τις Ενώσεις Πτυχιούχων των πέντε σχολών, όπως έγινε πρόσφατα με τους Φυσιοθεραπευτές των ΤΕΙ.

Η εκκρεμότητα των ανωτέρω οδηγεί στην «ερημοποίηση» των περιφερειακών Σχολών ή τμημάτων ΤΕΙ λόγω έλλειψης φοιτητών εξαιτίας της ασαφούς επαγγελματικής προοπτικής που προσφέρουν στους πτυχιούχους.

Για να ανταγωνιστούν ισότιμα τα ΤΕΙ τα κέντρα ελευθέρων σπουδών ( Κολέγια ) πρέπει άμεσα να λυθούν οι πιο πάνω εκκρεμότητες και να εκδοθούν τα εκκρεμή Προεδρικά Διατάγματα για το πλαίσιο Άσκησης του Επαγγέλματος που θα στηρίζονται στις ακόλουθες Αρχές :

Η ιδιότητα του Πτυχιούχου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ανεξάρτητα από το Ίδρυμα αποφοίτησης) διασφαλίζεται από δυο βασικές παραμέτρους :
α. Την δυνατότητα αυτόνομης άσκησης του επαγγέλματος που ορίζει ο τίτλος σπουδών).
β. Την πλήρη πρόσβαση στις επαγγελματικές δραστηριότητες που καθορίζει η ειδικότητα και το περιεχόμενο σπουδών
Αντιθέτως αν τα επαγγελματικά δικαιώματα δεν εξασφαλίζουν τα ανωτέρω, τότε τα Ιδρύματα , από τα οποία αποφοιτούν οι πτυχιούχοι αυτής της κατηγορίας, χάνουν στην πράξη, τα χαρακτηριστικά του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.




Επομένως τα υπό έκδοση περιεχόμενα επαγγελματικών δικαιωμάτων πρέπει :

1) να προβλέπουν την αυτόνομη άσκηση του επαγγέλματος και πλήρη πρόσβαση σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της ειδικότητας
2) να καλύπτουν όλους τους Πτυχιούχους ανεξάρτητα από το χρόνο κτήσης του Πτυχίου.
3) Να περιλαμβάνουν την πιστοποίηση του επαγγέλματος και την έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος από τον επιστημονικό –επαγγελματικό φορέα των Πτυχιούχων. Σχετική διάταξη είχε συμπεριληφθεί στα σχέδια Π.Δ που συνυπογράφηκαν από όλους τους αρμόδιους υπουργούς το 2003.
Το ζήτημα της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων που εκκρεμούν δεν είναι πλέον ακαδημαϊκό ή νομικό θέμα, αλλά πρωτίστως πολιτικό και γι’ αυτό απαιτείται πολιτική βούληση για την έκδοση των εκκρεμών Π. Δ/των.

Προτάσεις

α. Νομοθετική ρύθμιση του πλαισίου άσκησης επαγγέλματος σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΠΘ με προσθήκη ενός άρθρου στο οποίο θα αναφέρονται οι παραπάνω βασικές αρχές που θα διέπουν την άσκηση του επαγγέλματος των Πτυχιούχων ανεξάρτητα σχολής ή Τμήματος.

β. Επιμελητηριακή οργάνωση των επαγγελματικών Φορέων των Πτυχιούχων ΤΕΙ οι οποίες θα κάνουν Πιστοποίηση Επαγγέλματος και θα δίνουν άδεια άσκησης επαγγέλματος και μέσω αυτών, για λόγους ίσης μεταχείρισης, θα πρέπει και στους Πτυχιούχους του Τεχνολογικού Τομέα των Α.Ε.Ι. να παρέχονται οι ίδιες υπηρεσίες υποστήριξης,(δημιουργία επιτροπών τήρησης επαγγελματικής δεοντολογίας, επιμορφωτικά σεμινάρια κ.λ.π.), όπως ισχύει εδώ και δεκαετίες για τους αντίστοιχους πτυχιούχους του Πανεπιστημιακού Τομέα των Α.Ε.Ι.».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ- ΦΟΙΤΗΤΩΝ- ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ
Η έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων που εκκρεμούν αν και έχει προαναγγελθεί από το 2004 βρίσκεται σε τέλμα.
Το ίδιο ισχύει και για μια σειρά επιμέρους βασικών αιτημάτων τα οποία όχι μόνο δεν έχουν υλοποιηθεί αλλά έχουμε και αφαίρεση των ήδη κεκτημένων .
Η υποσχεσιολογία της Πολιτείας των τελευταίων 5 ετών έχει οδηγήσει τους Πτυχιούχους των ΤΕΙ σε αδιέξοδο.
Για το λόγο αυτό ο Πρόεδρος του Κ.Δ.Σ. της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. στην πρόσφατη Πανελλαδική Σύσκεψη Προέδρων και Γραμ. Οικονομικού των Περ. Τμημάτων κατέθεσε πρόταση πανελλαδικής κινητοποίησης για τις αρχές του νέου έτους, η οποία και έγινε δεκτή.
Δεδομένου ότι τα ανωτέρω προβλήματα αφορούν άμεσα Εκπαιδευτικούς, Φοιτητές, Πτυχιούχους και Ενώσεις Πτυχιούχων όλων των Σχολών, η Ένωση θα τους καλέσει να συμμετάσχουν στην διοργάνωση και διαμόρφωση του περιεχομένου της κινητοποίησης όπως έγινε στην Σύνοδο των Προέδρων ΤΕΙ.

Γραφείο Τύπου Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails