Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Συζήτηση σε… υψηλούς τόνους στη Βουλή για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ και κολέγια

Τις προσπάθειες της κυβέρνησης για εξίσωση των πτυχίων ΑΕΙ-ΤΕΙ και τη λειτουργία των κολεγίων στη χώρα μας ανέλυσε ο υπουργός Παιδείας σε συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βγάλουμε το δημόσιο ανώτατο εκπαιδευτικό σύστημα στην αντεπίθεση της ποιότητας και με το νόμο για τα μεταπτυχιακά που του επιτρέπει να αναπτύξει παραρτήματα εκτός συνόρων και με τη βελτίωση της παρεχόμενης ποιότητας μέσα σε αυτό και με την αύξηση των δαπανών για την ανώτατη εκπαίδευση».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης στη Βουλή, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων της Γραμματέως της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση των πτυχίων AEI-TEI, με τα πιστοποιητικά των ιδιωτικών κολλεγίων.

Απαντώντας στην κ. Παπαρήγα, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι, μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείσει τα ιδιωτικά κολλέγια που ασκούν δικαίωμα δικαιόχρησης στην Ελλάδα.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι:

- Δικαιώνεται η διορατικότητα του νόμου μας, ο οποίος ελέγχει την ποιότητα του παροχέα τέτοιου είδους υπηρεσιών και φτάνει σε σημείο να μπορεί να τον κλείσει, εάν δεν πληροί ορισμένες προϋποθέσεις ποιότητας και ασφάλειας.

- Η εξέλιξη του επαγγελματικού προσόντος σε επαγγελματικό δικαίωμα, προβλέπει η ίδια η ευρωπαϊκή νομοθεσία, να μπορεί να φιλτράρεται από το κράτος - μέλος με αξιολογήσεις και με επιλογή είτε της άσκησης είτε της διδασκαλίας πρόσθετων μαθημάτων.

«Εκεί θα μπορούσαμε να οργανώσουμε την εθνική μας άμυνα, συνεργαζόμενοι και με τα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια και βεβαίως συνεργαζόμενοι και με τις επαγγελματικές ενώσεις», είπε. Σχολιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ για ίδρυση επαγγελματικών σχολών, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει θετικά.

Από την πλευρά της, η Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει δικαστικές αποφάσεις σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων και της νεολαίας. Τόνισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση, με τη βοήθεια των κοινοτικών οδηγιών και αποφάσεων επιχειρεί αυτό που δεν κατάφερε με την αναθεώρηση του άρθρου 16.

«Όλα αυτά (τα κολλέγια) θα είναι τα φυτώρια των ιδιωτικών πανεπιστημίων», είπε η κ. Παπαρήγα, επισημαίνοντας ότι με την «τάξη» που επιδιώκει να βάλει η κυβέρνηση στην κατάσταση «απλώς θα επιβιώσουν λιγότερα σχετικά με αυτά που υπάρχουν, αλλά ισχυρότερα και τα οποία οπωσδήποτε θα έχουν και πλήρη διαπλοκή και με τα πανεπιστήμια, θα «αρμέγουν» πελατεία από τα πανεπιστήμια και από τα ΤΕΙ».

Οι τόνοι ανέβηκαν κατά τη συζήτηση της ερώτησης του Αλέκου Αλαβάνου με τον υπουργό να επικρίνει το Συνασπισμό για αλλαγή πολιτικής στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ιδιωτικών κολλεγίων και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει την κυβέρνηση για συνταγματικό πραξικόπημα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που ελέγχει το προεδρείο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και ο αδελφός του κ. Αλαβάνου, που είναι επικεφαλής της παράταξης αυτής «δεν δέχεται να συναινέσει στην αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΤΕΙ. Δεν μπορεί από τη μια να μας κατηγορείτε για μη κατοχύρωση της δημόσιας εκπαίδευσης και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΤΕΙ και από την άλλη με δική σας πολιτική απόφαση και ευθύνη, για να πάρετε τις συντεχνιακές ψήφους κάποιου κομματιού της κοινωνίας, να αρνείστε τη συνέπεια σε αυτό το ζήτημα», είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Κάλεσε μάλιστα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγγνώμη από τους οπαδούς του που διαδήλωσαν ενάντια στα Κέντρα Ελεύθερων Σπουδών, διότι άλλαξε πολιτική.

Ο κ. Στυλιανίδης παρέθεσε απόσπασμα δήλωσης του κ. Αλαβάνου το 2002, σύμφωνα με το οποίο η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ περιέπαιζε και παραπλανούσε τον κόσμο που φοιτούσε στα κολλέγια, καθώς «από τη μια μεριά εξασφαλίζει την ελεύθερη λειτουργία των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, χωρίς να ασκεί οποιοδήποτε ποιοτικό έλεγχο και από την άλλη εμμένει να μην αναγνωρίζει τους τίτλους των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που δίδονται σε συνεργασία με τα κολλέγια».

«Εμείς», παρατήρησε ο κ. Στυλιανίδης, «εφαρμόζουμε την πολιτική που εσείς υποστηρίζατε το 2002,την οποία όταν δεν σας βόλευε κομματικά, την αποσύρατε από την ιστοσελίδα του Κόμματος σας, για να μην μπορεί να έχει κανένας πρόσβαση σ' αυτή. Παρακαλώ, λοιπόν, βγείτε έξω από τη Βουλή στους οπαδούς σας που διαδήλωναν χθες και ζητείστε τους τουλάχιστον «συγγνώμη» γιατί αλλάξατε πολιτική»,είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Παιδείας, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι ο κ. Στυλιανίδης, τη μία συνεδρίαση ασχολείται με το φάκελό του και την άλλη με την οικογένειά του, μη δίδοντας απάντηση στο θέμα της παραβίασης του άρθρου 16 του Συντάγματος:

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λέει ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να ελέγξει τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων χορηγήθηκαν τα διπλώματα, διότι ανήκουν στην εποπτεία των χωρών στα οποία ανήκουν τα ιδρύματα αυτά». Είστε μια κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε μια διαδικασία συνταγματικού πραξικοπήματος, όσο συνεχίζετε αυτή την κατάσταση, είπε ο κ. Αλαβάνος.

Επέκρινε επίσης τον υπουργό ότι αντί να δεχθεί τις πρυτανικές αρχές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το ΤΕΕ, για τις πενταετείς σπουδές, «τους πετάξατε σ' ένα Ειδικό Γραμματέα, περιφρονώντας όχι μόνο τα συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά και το ρόλο που έχει παίξει αυτό το ιστορικό ίδρυμα, το οποίο για εσάς, στη Δεξιά, δεν λέει πολλά».

Τέλος, ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε ότι «δεν μας βάζει κανένα εμπόδιο σήμερα η ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσουμε αμέσως τα ΚΕΣ, ώστε να αρχίσει να εφαρμόζεται σ' αυτή τη χώρα το Σύνταγμά της», καθώς, σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης «σε θέματα εκπαιδευτικά, η Ένωση δεν εναρμονίζει τις νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις των μελών».

Ανταπαντώντας ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι δεν έχει «κανένα πρόβλημα επικοινωνίας και συνεργασίας με το δεξιό Πρύτανη του ΕΜΠ. Ο άνθρωπος που λέτε ότι αρνηθήκαμε να μιλήσουμε μαζί του, είναι φίλος της παράταξης μας και δεν έχω κανένα πρόβλημα επικοινωνίας μαζί του».

Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν ασχολήθηκα ούτε πρόκειται να ασχοληθώ -ούτε εγώ ούτε η κυβέρνηση- με το φάκελο σας και την οικογένεια σας. Ασχολούμεθα όμως με την πολιτική σας και κυρίως με τη συνέπεια ή την ασυνέπεια στις θέσεις που υποστηρίζετε».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails