Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Ανακοίνωση για την «Κατάθεση του Σχεδίου Διαβούλευσης για τον Ενιαίο Επιμελητηριακό Φορέα των Μηχανικών»


Πρόσφατα το Υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα το πλαίσιο για την διαμόρφωση του ενιαίου επιμελητηριακού φορέα που αφορά το κλάδο των Μηχανικών. Μετά από μια γρήγορη ανάγνωση μπορεί καθένας να αντιληφθεί πως πρόκειται για ένα σχέδιο χωρίς τεκμηριωμένη αντίληψη, χωρίς καμία στρατηγική αλλά κυρίως χωρίς να γίνεται καμία προσπάθεια να σπάσει το κατεστημένο του ΤΕΕ. Με το συγκεκριμένο πλαίσιο η ηγεσία του Υπουργείου αποδεικνύει αφενός ότι παραμένει δέσμιά της συντεχνιακής αντίληψης του Τεχνικού Επιμελητηρίου αφετέρου αποδεικνύει πως βασική της επιδίωξη αποτελεί η υποβάθμιση των σπουδών μας.

Αν και την προηγούμενη εβδομάδα κοινοποιήσαμε με επιστολή τις θέσεις μας στο Υπουργείο Παιδείας, η ηγεσία του επέδειξε παντελή άγνοια. Για εμάς βασική θέση αποτελεί η δημιουργία Ενιαίου Φορέα Χορήγησης της Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος, αλλά σε καμία περίπτωση με το συγκεκριμένο τρόπο. Η τακτική του «διαίρει και βασίλευε» που χρησιμοποιεί η κα. Διαμαντοπούλου είναι αδιανόητη και κατακριτέα. Ο διαχωρισμός που γίνεται στους αποφοίτους ΤΕΙ, πριν και μετά το Ν. 2916/2001, είναι αντισυνταγματικός και παράνομος.



Πιο συγκεκριμένα, για να νοείται ένας απόφοιτος ΤΕΙ ως μηχανικός θα πρέπει είτε να είναι κάτοχος διδακτορικού, είτε μεταπτυχιακού με υποχρεωτικά 3 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας. Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι εύλογα διότι ένας απόφοιτος Πανεπιστημίου δε χρειάζεται ούτε εμπειρία ούτε μεταπτυχιακό, αλλά και γιατί οι απόφοιτοι αλλοδαπών σχολών θεωρούνται ανώτεροι στην ιεραρχία από του αποφοίτους ΤΕΙ. Μάλλον αυτό εξηγείται διότι το Υπουργείο έχει ασπαστεί πλήρως τη συντεχνιακή αντίληψη που του έχει επιβάλει το ΤΕΕ. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η ηγεσία ενστερνίζεται πλήρως την άποψη περί «Μπομπ του Μάστορα» που πρόσφατα διατύπωσε το εν λόγω Επιμελητήριο και αποτελεί κατάφορη προσβολή του επιπέδου των σπουδών μας.

Ως αυριανοί επιστήμονες δεν ζητάμε ελεημοσύνη αλλά διεκδικούμε τα αυτονόητα.

Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ βασική μας θέση, αποτελεί η δημιουργία Ενιαίου φορέα όπου δικαίωμα ένταξης όμως θα έχουν όλοι οι απόφοιτοι Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με τη λήψη του πτυχίου τους και μόνο. Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε την κα. Διαμαντοπούλου να άρει το συγκεκριμένο πλαίσιο, καθώς μέσα από αυτό το ασαφές συνονθύλευμα ιδεών υποδηλώνεται η επιδίωξη για υποβάθμιση των ΤΕΙ.



Άραγε οι αρμόδιοι πότε επιτέλους θα κατανοήσουν πως τα ΤΕΙ είναι ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης και όχι εργαλείο περιφερειακής ανάπτυξης;



ΔΑΠ-ΝΔΦΚ
Δύναμη Ευθύνης – Προοπτική Ελπίδας




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails