Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

ΚΡΑΤΑΕΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ ΤΟ ΥΠΔΒΜΘ

Απο την ΠΕΠΤΕΓ
06/04/2011

Παρά το γεγονός ότι το ΥΠΔΒΜΘ είχε ανακοινώσει πριν από μερικούς μήνες (Δεκ 2010) την πρόθεσή του να συζητήσει με τους ενδιαφερόμενους για τα θέματα των διευρυμένων επιμελητηρίων, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει η έναρξη κάποιας ανοικτής διαδικασίας. Αντίθετα, πληροφορίες διαχέονται συνεχώς, ότι δημιουργείται ή έχει δημιουργηθεί το πλαίσιο οργάνωσης των "διευρυμένων" επιμελητηρίων. Το ερώτημα που παραμένει, και επί αυτού η ΠΕΠΤΕΓ έχει υποβάλλει προτάσεις από τον Ιανουάριο του 2011, είναι το πως θα δοθεί υπόσταση στις αόριστες προσθήκες που έγιναν στα Σχ. Προεδρικών Διαταγμάτων που κατατέθηκαν από το ΥΠΔΒΜΘ προς επεξεργασία στο ΣτΕ τον Δεκ του 2010.

Πέραν του τέλματος που διαφαίνεται να υπάρχει στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ και ιδιαίτερα όσον αφορά τις γεωπονικές ειδικότητες που εκκρεμούσαν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα από το 2008, όπου είχε γίνει για πρώτη φορά η εισήγηση του τότε ΣΑΤΕ, παραμένει το ερώτημα της εφαρμογής και αυτών και των παλαιοτέρων, καθώς υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για την λειτουργικότητα των προτάσεων του ΥΠΔΒΜΘ για τον καθορισμό και την απόδοση των δικαιωμάτων από τα "διευρυμένα επιμελητήρια", που θεσμικά ακόμα δεν υφίστανται.

Η ΠΕΠΤΕΓ, παρακολουθώντας στενά το ζήτημα από τον Δεκ του 2009, έχει εκφράσει την άποψη ότι η ένταξη σε ένα "εχθρικό" επιμελητήριο - τουλάχιστον με βάση τις απόψεις και τις προθέσεις που έχουν μέχρι σήμερα εκφραστεί από μέλη του όσον αφορά τους πτυχιούχους τους τεχνολογικού τομέα των ΑΕΙ - δεν αποτελεί την λύση για τα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι των ΤΕΙ επί σειρά ετών. Αντίθετα, η παρουσία σε ένα επιμελητήριο χωρίς την προ - θεσμοθέτηση συνθηκών ισότιμης συμμετοχής και δημιουργικού καλοπροαίρετου διαλόγου, θα δημιουργήσει νέα προβλήματα που πλεόν θα είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.



Γι΄αυτό, όπως και παλαιότερα έχουμε επισημάνει, χρειάζεται πολύ προσοχή στην ευκολία με την οποία οι Τ.Ε. Γεωτεχνικοί, θα πρέπει να αποδέχονται την πρόταση για ένταξη στο διευρυμένο ΓΕΩΤΕΕ.



Επίσης, χρειάζεται πολύ προσοχή σε απόψεις που επιχειρούν να αλλοιώσουν τις συνθήκες συνεργασίας μεταξύ Τ.Ε. και Π.Ε. καθώς άλλο είναι να υπάρχει το καθεστώς αλληλοσεβασμού των ιδιοτήτων και της αποστολής του κάθε πτυχιούχου επιστήμονα - επαγγελματία και άλλο είναι η ισοπέδωση και ο μηδενισμός. Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Τεχνολογίας Γεωπονίας των ΑΤΕΙ είναι γεωπόνοι παραγωγής, ταγμένοι από την φιλοσοφία των σπουδών τους να υπηρετούν δίπλα στον έλληνα αγρότη από την στιγμή της αποφοίτησής τους και να αναπτύσσουν κυρίως εφαρμοσμένη έρευνα.



Όλα τα παραπάνω, χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς μπροστά μας βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες που στοχεύουν να παγιώσουν τις συνθήκες διαμόρφωσης του γεωτεχνικού επαγγέλματος σε ευρωπαϊκο επίπεδο για τα επόμενα χρόνια και κυρίως της αμφίδρομης σχέσης στην μετακίνηση επιστημόνων μεταξύ των Κρατών.



Εν μέσω αναμονής για αυτές τις εξελίξεις, ακόμα παραμένει κρυφή η αντζέντα του ΥΠΔΒΜΘ για τις συγχωνεύσεις Τμημάτων στα ΑΕΙ (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ), όπως ακόμα δεν έχουν εκδηλωθεί προς τα έξω οι προτάσεις των ίδιων των ΤΕΙ, καθώς διαχεόμενες πληροφορίες για συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με Πανεπιστήμια και "κατάργηση των ΤΕΙ" μόνο ως αρνητική προπαγάνδα μπορούν να εκληφθούν.

Η ελληνική κοινωνία έχει πληρώσει επί σειρά ετών δις ευρώ για την ίδρυση, ανάπτυξη και λειτουργία των ΤΕΙ και δεν φτάνουν τα "συντεχνιακά επιχειρήματα" για να οδηγήσουν στον μηδενισμό των ιδρυμάτων και των αποφοίτων τους. Άλλωστε, μόνο τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν τοποθετηθεί αρνητικά έναντι των ελληνικών ΤΕΙ και των αποφοίτων τους, την ίδια στιγμή όπου στο εξωτερικό δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα. Πρόκειται σαφέστατα για την ύπαρξη ενός ιδιότυπου ρατσισμού, που όμως εξέθρεψε και η αδρανής στάση των Ιδρυμάτων και των αποφοίτων κατά το παρελθόν.


Από το γραφείο Τύπου και Ενημέρωσης της ΠΕΠΤΕΓ



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails