Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Οι Δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας κας Αννας Διαμαντοπούλου μετά την πρώτη Σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ στο Μεσολόγγι


4/12/2009


Μετά το πέρας της συνεδρίασης η κα Υπουργός εξέδωσε την παρακάτω δήλωση:

Σήμερα έχουμε έρθει στο Μεσολόγγι για τη συμμετοχή μας στη Σύνοδο της ηγεσίας των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας .
Η χώρα έχει ανάγκη από διακριτά Τεχνολογικά Ιδρύματα υψηλής ποιότητας με προσφορά και στην οικονομία, στην κοινωνία και στην παραγωγή. Οι απόψεις μας συνέπεσαν και στο ότι υπάρχει ανάγκη μεγάλων αλλαγών που έχουν να κάνουν και με τη χωροταξική και με τη θεματική αναδιάρθρωση των ΤΕΙ.



Το πρόβλημά μας δεν είναι να δημιουργούμε συνέχεια νέα τμήματα. Στόχος μας είναι αυτή τη στιγμή να σκύψουμε πάνω σε αυτά που υπάρχουν και να διαμορφώσουμε τις άριστες συνθήκες λειτουργίας τους.
Συζητήθηκε, ακόμη, το πολύ σοβαρό θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Ένα θέμα που αφορά και την πολιτική στη χώρα μας, αλλά και τα Ευρωπαϊκά δεδομένα και τη διακίνηση των εργαζομένων.
Συμφωνήσαμε ότι προτεραιότητα για την αντιμετώπιση του θέματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων, είναι η άμεση διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν και για τις οποίες είμαστε σε διαπραγμάτευση.
Σχετίζονται ακόμη και με το πολύ σοβαρό θέμα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου της χώρας, ώστε να έχουμε και εμείς, όπως όλες οι χώρες, ένα εθνικό πλαίσιο επαγγελματικών δικαιωμάτων που δεν θα τα δίνουν τα Υπουργεία, αλλά οι φορείς, όπως γίνεται σε όλες τις εξελιγμένες κοινωνίες.
Ερώτηση: Η θέση του Υπουργείου ποια είναι σχετικά με τη φημολογία των τελευταίων ημερών, συνεχίζει να υφίσταται Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο;
Στόχος μας είναι, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας να πάρει τα χαρακτηριστικά ενός καινοτόμου και διαφορετικού Πανεπιστημίου. Το λέω γιατί είναι το πιο πρόσφατα ιδρυθέν Πανεπιστήμιο και έχουμε στόχο να γίνει και το πιο σύγχρονο.
Θα προχωρήσουμε τις επόμενες μέρες με τη διαδικασία της ανοιχτής διαβούλευσης στην αλλαγή της Διοικούσας Πρυτανικής Αρχής ώστε να αποτελείται από προσωπικότητες από το χώρο της επιστήμης ,της τέχνης, της οικονομίας, που θα δώσουν -γιατί αυτό θέλουμε- μια διαφορετική πνοή σε αυτό το Πανεπιστήμιο. Ας χρησιμοποιήσουμε το πλεονέκτημα ότι είναι πολύ πρόσφατο Πανεπιστήμιο, για να το κάνουμε ένα πολύ διαφορετικό Πανεπιστήμιο.
Ερώτηση: Θα έχουμε σύντομα επίσημη ανακοίνωση της νέας Διοικούσας Επιτροπής;
Θα ζητήσουμε υποψηφιότητες και θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί η νέα Διοικούσα Επιτροπή.
Ερώτηση: Όσον αφορά τα προβλήματα σχολικής στέγης -που γνωρίζετε ότι στην Αιτωλοακαρνανία είναι πάρα πολλά -είναι και επιτακτικές ανάγκες- πως θα κινηθεί το Υπουργείο για την επίλυσή τους;
Η Αιτωλοακαρνανία ανήκει στους πέντε νομούς της χώρας, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ και με τα δικά μας στοιχεία, με τα μεγαλύτερα προβλήματα σχολικής στέγης. Είχαμε μια επικοινωνία και με το Νομάρχη και με το Δήμαρχο αλλά και με τους βουλευτές του νομού. Για τα θέματα αυτά θα γίνει ειδική επίσκεψη στο Αγρίνιο.
Ερώτηση: Σχετικά με τις προσλήψεις εκπαιδευτικών. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που ήταν σε δυσπρόσιτες περιοχές. Θα αλλάξει το καθεστώς για την πρόσληψη και μονιμοποίησή τους;
Να κάνω κάτι σαφές, γιατί εδώ έχετε πολλούς εκπαιδευτικούς σε χωριά δυσπρόσιτα: Είναι τιμή για έναν εκπαιδευτικό να είναι σε δυσπρόσιτη περιοχή και η Πολιτεία οφείλει να τον αμείβει γι αυτό και υπάρχουν μόρια και κίνητρα. Αυτά όλα θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν. Αυτό που δεν θα συμβεί είναι ότι, όταν κάποιος φεύγει από τη δυσπρόσιτη περιοχή δεν θα έχει πάρει πλέον μαζί του και τα μόρια.
Ερώτηση: Ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση να τιμηθεί η μνήμη του μαθητή χωρίς βία. Εσείς σαν Υπουργός Παιδείας τι λέτε;
Ένα χρόνο πριν, η 6η Δεκέμβρη ήταν μια μαύρη ημέρα για τη δημοκρατία . Ένα χρόνο μετά, ασφαλώς και τη θυμόμαστε, φυσικά θυμόμαστε και τη βία. Γι αυτό και θα απαντήσουμε όλοι με το αντίθετο της βίας: με την ειρηνική διαμαρτυρία και με τη δημιουργική παρουσία μας.


Ο Πρόεδρος της ΟΣΕΠ ΤΕΙ κος Γιάννης Τσακνής ,είδε θετικές τις δηλώσεις της κας Υπουργού, αλλά όπως δήλωσε κρατά επιφυλάξεις, διότι δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνουμε απο Υπουργό την Δέσμευση του χωρίς αποτέλεσμα..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails