Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Απειλούν με «λουκέτο» επ’ αόριστον στα ΤΕΙ

Απο την Καθημερινή
04/12/2009

Με επ’ αόριστον «λουκέτο» από το δεύτερο ακαδημαϊκό εξάμηνο, δηλαδή από τις αρχές Φεβρουαρίου, απειλούν οι πρόεδροι των ΤΕΙ εάν έως τότε δεν έχουν καθοριστεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους. Ως προειδοποίηση θεωρούν το «λουκέτο» που θα μπει στα ΤΕΙ στις 18 Δεκεμβρίου, ημέρα που οι απόφοιτοι των ιδρυμάτων θα πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη του υπουργείου Παιδείας

Από την άλλη, διχασμένοι παρουσιάζονται οι πρόεδροι των ΤΕΙ για τη βάση του 10. Εκείνοι των κεντρικών ιδρυμάτων είναι υπέρ της διατήρησής της, σε αντίθεση με τους προέδρους των περιφερειακών.

Ειδικότερα, η Σύνοδος των Προέδρων των ΤΕΙ, που ολοκληρώνεται σήμερα στο Μεσολόγγι με την ομιλία της υπ. Παιδείας κ. Αννας Διαμαντοπούλου, αποφάσισε να κλιμακώσει τις πιέσεις για τη ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΤΕΙ. «Πρόκειται για εμπαιγμό. Το ζήτημα εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια από την έκδοση του σχετικού νόμου», ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος του ΤΕΙ κ. Πειραιά κ. Λάζαρος Βρυζίδης.

Εως τώρα δεν έχουν εκδοθεί επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους 25 ειδικοτήτων ΤΕΙ, κυρίως μηχανικών, ενώ η κοινότητα των ΤΕΙ (απόφοιτοι, διδάσκοντες) ζητάει την ανάκληση του Προεδρικού Διατάγματος που εξεδόθη από την πρώην ηγεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και αφαιρεί από τους μηχανικούς δομικών έργων ΤΕΙ το δικαίωμα να κάνουν μελέτες.

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ συζήτησαν την πρόταση για συνενώσεις ΤΕΙ με πανεπιστήμια, καθώς περίπου 50 τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ κινδυνεύουν να κλείσουν αφού μετά την καθιέρωση της βάσης του 10 έχουν μονοψήφιο αριθμό εισακτέων. Τη λύση αυτή προκρίνει και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails