Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2009

Επί ποδός μαθητές και φοιτητές ενόψει της 6ης Δεκεμβρίου

Απο την Ελευθεροτυπία
3/12/2009


Πάνω από 400 σχολεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη βρίσκονται ήδη υπό κατάληψη, με αφορμή την επέτειο για τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή, Αλέξη Γρηγορόπουλου, στα Εξάρχεια. Οι καταλήψεις έχουν συμβολικό χαρακτήρα και αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και τη Δευτέρα, ενώ δεν αποκλείεται αρκετά σχολεία να παραμείνουν κλειστά ως και την προσεχή Τετάρτη. Εν τω μεταξύ, πανεπιστημιακές σχολές και τμήματα σε όλη την Ελλάδα κλείνουν, με απόφαση των φοιτητικών συνελεύσεων.
Με κεντρικό σύνθημα "Εμείς δεν ξεχνάμε τον Δεκέμβρη", η μαθητική και φοιτητική κοινότητα της χώρας (Συντονιστικό Γρηγορόπουλος, φοιτητικοί σύλλογοι κεντρικών Ιδρυμάτων κ.α.) που ήδη έχει προβεί σε μαζικές αποφάσεις καταλήψεων όλο το επετειακό τριήμερο, προγραμματίζει δυναμικό παρών στα δύο συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν στο κέντρο της Αθήνας. Το πρώτο ραντεβού θα δοθεί την Κυριακή στη 1.00 μετά το μεσημέρι, στα Προπύλαια και το δεύτερο, τη Δευτέρα στις 12.00, επίσης στα Προπύλαια.

Την Κυριακή περισσότεροι οι νεολαίοι και οι πολιτικό-κοινωνικοί φορείς, τη Δευτέρα, περισσότερο οργανωμένες οι Ομοσπονδίες και τα σωματεία εργαζομένων με την ΟΛΜΕ να πρωτοστατεί καλώντας σε πανελλαδική στάση εργασίας (11π.μ.- 2μ.μ. και 2μ.μ. - 5μ.μ.). "Με αφορμή την επέτειο από τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου", ΟΛΜΕ υπενθυμίζει το διεκδικητικό της πλαίσιο με όλα τα επείγοντα και πάγια αιτήματα του κλάδου.

Σύμφωνα με χθεσινές ανακοινώσεις, αρκετές πανεπιστημιακές σχολές της χώρας αναμένεται να αναστείλουν τις εργασίες τους. Συγκεκριμένα στο Καποδιστριακό θα παραμείνουν κλειστές η Ιατρική, το Παιδαγωγικό, το Μαθηματικό, το Φυσικό και η Πληροφορική.

Στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) κλειστή παραμένει η σχολή Αρχιτεκτόνων, η ΣΕΜΦΕ, οι Ηλεκτρολόγοι, οι Χημικοί Μηχανικοί, ενώ τα συντονιστικά των φοιτητών στους Μηχανολόγους και τους Τοπογράφους αναμένεται να αποφασίσουν αύριο για τις περαιτέρω κινήσεις τους, ενώ δε λειτουργεί και η Σχολή Καλών Τεχνών.

Στη Θεσσαλονίκη θα παραμείνουν κλειστές τρεις σχολές του ΑΠΘ: Φυσικό, Καλών Τεχνών και Μουσικών Σπουδών. Ίδια εικόνα και στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αλλά και στο πανεπιστήμιο Πατρών, όπου αρκετές σχολές αναμένεται να αναστείλουν τη λειτουργία τους.Κλειστά την Παρασκευή και τα ΤΕΙ

Την αναστολή της λειτουργίας των ΤΕΙ της χώρας στις 18 Δεκεμβρίου ( ημέρα Παρασκευή) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων 25 ειδικοτήτων που εκκρεμούν, αποφάσισαν οι πρόεδροι των Ιδρυμάτων στο πλαίσιο της Συνόδου τους που πραγματοποιείται από χθές στο Μεσολόγγι.

Οπως έγινε γνωστό, οι εκπρόσωποι των διοικήσεων των ΤΕΙ δήλωσαν ότι εάν η πολιτεία δεν αποφασίσει να ρυθμίσει οριστικά το ζήτημα, εξ΄αιτίας του οποίου δεν κατοχυρώνονται εδώ και χρόνια επαγγελματικά προσόντα σε χιλιάδες αποφοίτους, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μετά τη λήξη της εξεταστικής περιόδου.

Ως εκ τούτου, οι πρόεδροι των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων θα απαιτήσουν από την υπουργό Παιδείας που αναμένεται να παραστεί σήμερα στις εργασίες της δεύτερης και τελευταίας ημέρας της Συνόδου, να τοποθετηθεί.

Κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαβουλεύσεων συζητήθηκε για άλλη μια φορά και το θέμα του πλαφόν εισαγωγής στις σχολές της Ανώτατης Εκπαίδευσης, της βαθμολογικής βάσης του 10 δηλαδή, με τους εκπροσώπους των περισσοτέρων, κυρίως περιφερειακών Ιδρυμάτων να τάσσονται υπέρ της κατάργησής του, αντιθέτως με τους προέδρους των κεντρικών ΤΕΙ ( Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης) να διαφωνούν.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails