Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009
Σχέδιο «Καποδίστρια» και στα πανεπιστήμια
Απο την Ημερησία
Της Χαρλας Καλημέρη
21/10/2009
Ολικό «λίφτινγκ» στον νόμο Γιαννάκου για τα ΑΕΙ θα ζητήσουν οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) στη σημερινή, πρώτη συνάντησή τους με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καταθέτοντας προτάσεις για την αλλαγή διατάξεων που έχουν προκαλέσει δυσλειτουργίες στα ιδρύματα.
Απώτερος στόχος των πανεπιστημιακών είναι η έναρξη διαλόγου για τη θέσπιση ενός νέου, λιτού - νόμου πλαισίου που θα παρέχει στα ΑΕΙ τη δυνατότητα της μέγιστης ακαδημαϊκής, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας.
Νέος σχεδιασμός
Η προοπτική αυτή βρίσκει θετική τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αρκεί βεβαίως να προχωρήσουν οι διαδικασίες της αξιολόγησης και να υπάρξει νέος χωροταξικός σχεδιασμός των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό, μελετάται το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί σχέδιο «Καποδίστριας» και στα ΑΕΙ και ειδικότερα σε τμήματα τα οποία σήμερα είναι διασκορπισμένα και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών, ο νόμος που ψηφίστηκε το 2007 επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου είναι ελλιπής και αναποτελεσματικός, με αποτέλεσμα τα ιδρύματα να λειτουργούν ουσιαστικά βάσει του νόμου του 1982.
Παράλληλα, ορισμένες διατάξεις του χρήζουν άμεσης αλλαγής, καθώς έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα πανεπιστήμια. Μεταξύ αυτών, είναι η διάταξη για τη σύνθεση των εκλεκτορικών σωμάτων των πανεπιστημιακών. Βάσει του νόμου, το 1/3 του σώματος πρέπει να είναι πανεπιστημιακοί από άλλο ίδρυμα.
Αυτό, όμως, δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες. Το κόστος μετακίνησης είναι υψηλό και, πολλές φορές, ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι έχουν πληρώσει το ταξίδι του εκλέκτορα, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται και το αδιάβλητο της κρίσης του.
Δυσκίνητη
Πολυσύνθετη και δυσκίνητη κρίνεται, εξάλλου, η διαδικασία για την κατάρτιση των τετραετών προγραμμάτων ανάπτυξης των πανεπιστημίων, ενώ σειρά δυσλειτουργιών έχει προκαλέσει το σύστημα διανομής συγγραμμάτων. Η γραφειοκρατία που απαιτείται προκειμένου να συγκροτηθούν οι λίστες συγγραμμάτων έχει προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στη διανομή τους.
Σε κοινή γραμμή με τους πανεπιστημιακούς βρίσκονται και οι πρυτάνεις, οι οποίοι ζητούν επιπρόσθετα την αλλαγή της ρύθμισης που είχε ψηφιστεί επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου για τον τρόπο εκλογής τους.
Βάσει αυτής, πανεπιστημιακός που έχει θητεύσει σε θέση κοσμήτορα, αντιπρύτανη ή πρύτανη δεν έχει δικαίωμα να ξαναβάλει υποψηφιότητα για κάποια από τις θέσεις αυτές αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του. Οι 10 από τους 17 σημερινούς πρυτάνεις των πανεπιστημίων και πολυτεχνείων διανύουν ήδη την πρώτη τους θητεία και εάν ισχύσει η ρύθμιση αυτή, δεν θα μπορούν να επανεκλεγούν.
Στην κορυφή της ατζέντας της πανεπιστημιακής κοινότητας βρίσκονται, επίσης, τα οικονομικά αιτήματα. Ζητούμενο είναι η διαμόρφωση νέου μισθολογίου για τα μέλη ΔΕΠ και η ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό, η θέσπιση κινήτρων για τους πανεπιστημιακούς των ακριτικών ΑΕΙ, ο διορισμός των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ και η παροχή νέων θέσεων μελών ΔΕΠ ανάλογα με τις ανάγκες των ιδρυμάτων.