Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Σταδιακή αύξηση των κονδυλίων στο 5% και νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων

Απο το Βήμα
17/10/2009
Μάρνυ Παπαματθαίου

Νέο νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια που θα αλλάξει τον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας, σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ «που θα αποφορτίζει από την πίεση και το κόστος» , αύξηση στο 5% σταδιακά των κονδυλίων για την Παιδεία και στο 2% για την έρευνα, υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του για την Παιδεία.

Ο κ. Παπανδρέου κινήθηκε στην κατεύθυνση που αναμενόταν στα θέματα Παιδείας, προαναγγέλλοντας όμως την «αυξημένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα» στη χρηματοδότηση της έρευνας.

Οπως είπε ο Πρωθυπουργός, η ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας θα λειτουργήσει με «νέο, απλό θεσμικό πλαίσιο, με κατοχύρωση της αυτοτέλειας των ιδρυμάτων, με λογοδοσία και προγραμματισμό» . «Στόχος είναι να προσελκύει ξένους φοιτητές και να έχει έσοδα από τη διεθνή αυτή παρουσία αντί να διώχνει την ελληνική νεολαία στο εξωτερικό» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να αναφερθεί με λεπτομέρειες στο νέο εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία.

Κατά τα άλλα, ξεκαθάρισε ότι η Παιδεία, η έρευνα, η τεχνολογία, η καινοτομία και η διά βίου εκπαίδευση είναι πλέον αλληλένδετα- κάτι που αποτελούσε χρόνια αίτημα της πανεπιστημιακής κοινότητας τουλάχιστον όσον αφορά την έρευνα- και βρίσκονται στον «πυρήνα της αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου» που προωθεί το ΠαΣοΚ. Το υπουργείο Παιδείας εξελίσσεται έτσι σε ένα από τα κρίσιμα υπουργεία, ενώ ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε χθες τη διαμόρφωση «νέων δεξιοτήτων, εργαλείων, επαγγελμάτων, αντιλήψεων για την πράσινη ανάπτυξη».

O πως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, το θέμα της πράσινης ανάπτυξης θα ενταχθεί ενεργά στην καθημερινότητα των σχολείων, όχι με τη μορφή νέων μαθημάτων ή βιβλίων, αλλά με τη μορφή γενικής φιλοσοφίας που θα διαπνέει όλα τα μαθήματα.

«Το σχέδιό μας απαιτεί ένα συνολικό και τολμηρό ποιοτικό άλμα στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του. «Παρά την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας για επιπλέον 1 δισ. ευρώ από τον πρώτο προϋπολογισμό» πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε με την ομιλία του ότι τρεις θα είναι οι βασικοί πυλώνες της πολιτικής στην Παιδεία τα επόμενα χρόνια:

* Διετής προσχολική εκπαίδευση και επέκταση του θεσμού των ολοήμερων σχολείων σε κάθε περιοχή της χώρας. Το θέμα αυτό άλλωστε αποτελούσε παλαιό αίτημα της Ομοσπονδίας των δασκάλων.

* Αξιολόγηση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Παράλληλα σύστημα πιστοποίησης ξένης γλώσσας και πληροφορικής στην Γ΄ τάξη του Γυμνασίου και παράλληλα νέο σύστημα ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης για τα παιδιά με αναπηρίες.

* Νέο θεσμικό πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και άμεση αλλαγή του εξεταστικού συστήματος.

Ο Πρωθυπουργός άναψε το «πράσινο φως» και για νέα μισθολόγια στους εκπαιδευτικούς. δηλώσεις

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails