Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Νέα «αναμόχλευση» για τα «επαγγελματικά δικαιώματα»

Απο το Ριζοσπάστη
13/10/2009

Για το Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε το Σεπτέμβρη ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, που αφορά τα «μητρώα μελετών και εταιρειών μελετών» για έργα του Δημοσίου, διαμαρτύρεται η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ) ΤΕΙ και η Ενωση των Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΕΕΤΕΜ).


Ο λόγος είναι ότι στο Προεδρικό Διάταγμα δεν περιλαμβάνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους ΤΕΙ από ειδικότητες μηχανικών να εγγράφονται στα μητρώα και να συντάσσουν μελέτες δημοσίων έργων. Να σημειώσουμε ότι το Προεδρικό Διάταγμα αποτελεί εφαρμογή του νόμου 3316/05, στον οποίο επίσης δε δινόταν τέτοια δυνατότητα στους αποφοίτους ΤΕΙ. Ωστόσο η ΟΣΕΠ ισχυρίζεται ότι στα Προεδρικά Διατάγματα για τα «επαγγελματικά δικαιώματα» των αποφοίτων ΤΕΙ που είναι «προς υπογραφή», περιλαμβάνεται το «δικαίωμα σύνταξης μελετών δημοσίων έργων». Βέβαια, αυτά τα Προεδρικά Διατάγματα, αν και φημολογείται εδώ και δυο χρόνια ότι είναι έτοιμα... δεν έχουν υπογραφεί.

Η υπόθεση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ στις συγκεκριμένες ειδικότητες έχει εξελιχθεί σε μια συντεχνιακή «διαμάχη», που μετράει πλέον πάνω από μια δεκαετία. Σε όλο αυτό το διάστημα, έχουν περάσει πολλοί νόμοι και πολλά διατάγματα, κανένα όμως δεν έδωσε λύση. Κι αυτό, γιατί το δικαίωμα στη δουλειά για όλους τους αποφοίτους όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων δε λύνεται με τη μια ή την άλλη νομοθετική ρύθμιση, όσο οι μεγαλοκατασκευαστικές εταιρείες και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι αυτοί που καθορίζουν τους όρους εργασίας των αποφοίτων, ανεξάρτητα αν αυτοί προέρχονται από τα πανεπιστήμια ή τα ΤΕΙ. Με άλλα λόγια, η φιλολογική περιγραφή τού τι μπορεί θεωρητικά να κάνει ένας απόφοιτος σε ένα Προεδρικό Διάταγμα, δεν του εξασφαλίζει ούτε το δικαίωμα στη δουλειά, ούτε τα εργασιακά του δικαιώματα. Το μόνο που σπέρνει αυτή η λογική - που συνεχώς λανσάρουν η ΟΣΕΠ, η ΕΕΤΕΜ, οι πρόεδροι των ΤΕΙ και οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ στους σπουδαστές των ΤΕΙ - είναι αυταπάτες και αποπροσανατολισμός για σπουδαστές και αποφοίτους.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails