Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Νέος νόμος-πλαίσιο για πανεπιστήμια και ΤΕΙ


Απο το Βήμα
14/10/2009
Μάρνυ Παπαματθαίου

Νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, ο οποίος θα καλύπτει την κατοχύρωση της αυτοτέλειας των ιδρυμάτων σε άμεση συνάρτηση με μηχανισμούς λογοδοσίας, τετραετή προγραμματισμό και χρηματοδότηση, περιλαμβάνεται στις εισηγήσεις του υπουργείου Παιδείας εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή και αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί επισήμως από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου .

Ενδεικτικό της παρουσίας του Πρωθυπουργού στην καθημερινότητα των υπουργών του ήταν η χθεσινή απογευματινή «έφοδος» που έκανε στο υπουργείο Παιδείας όπου και συναντήθηκε με την ηγεσία του. Ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το κτίριο του Αμαρουσίου στις 5.45 το απόγευμα και συναντήθηκε πρώτα με την υπουργό κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και στη συνέχεια με τους υφυπουργούς κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου και κ. Ι. Πανάρετο . Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του υπουργείου (ερευνητικά κέντρα, θέματα διά βίου μάθησης κτλ.). Πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος της Παιδείας στην ανάπτυξη της χώρας, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου κατά την έξοδό του από το υπουργείο Παιδείας, ενώ η κυρία Διαμαντοπούλου πρόσθεσε ότι συζητήθηκε το ευρύ φάσμα των νέων αρμοδιοτήτων του υπουργείου.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η κυρία Διαμαντοπούλου είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον επικεφαλής του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, καθηγητή κ. Γ. Μπαμπινιώτη και τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) κ. Θ.Βερέμη, από τον οποίο και ζήτησε τη μελέτη του για τη μετεξέλιξη του ΕΣΥΠ σε ανεξάρτητη Αρχή με ενεργό ρόλο. Η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης στον χώρο της Παιδείας, όπως θα αναφέρει και ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, θα είναι η προσπάθεια επαναπροσδιορισμού όλων των υπηρεσιών του με γνώμονα τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυρία Διαμαντοπούλου ανακάλυψε την προώθηση 400 μετατάξεων εκπαιδευτικών μόνο σε μία ημέρα (λίγο πριν από τις εκλογές), με κριτήρια που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αξιοκρατικά και τα οποία δεσμεύουν την ηγεσία του υπουργείου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια...

Τα κεντρικά θέματα που αναμένεται ότι θα συμπεριλάβει ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις για την Παιδεία, σύμφωνα και με τις εισηγήσεις της ηγεσίας του υπουργείου, θα είναι:

? Νέος, λιτός νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ που θα βασίζεται στο τρίπτυχο: στόχοι, δεσμεύσεις, χρονοδιάγραμμα. Παραμένουν, έτσι, οι τετραετείς προγραμματισμοί των πανεπιστημίων με την πολιτεία, ενώ επανασχεδιάζεται το εκλογικό σώμα στα Ανώτατα Ιδρύματα (ποσοστά φοιτητών κτλ.). Προωθείται ακόμη νέος χωροταξικός σχεδιασμός της ανώτατης εκπαίδευσης στη βάση μελέτης της σχετικής ζήτησης, των πραγματικών δυνατοτήτων, της μεγιστοποίησης των οικονομιών κλίμακας και αυτών που απορρέουν από τη συνύπαρξη σχολών και τμημάτων συμπληρωματικού χαρακτήρα.

? Επαναπροσδιορισμός της εκπαιδευτικής λειτουργίας του Λυκείου (νέα προγράμματα σπουδών και εισαγωγή μαθημάτων επιλογής) και η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

? Επέκταση του ολοήμερου σχολείου σε κάθε νομό και πιστοποίηση της ξένης γλώσσας και της πληροφορικής στα σχολεία. Στον εκπαιδευτικό χάρτη θα εισαχθούν Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας που αφορούν δύσκολες περιπτώσεις σχολείων, δηλαδή πολύ απομακρυσμένα σχολεία ή περιοχές με μεγάλο εκπαιδευτικό έλλειμμα, ώστε να μειωθούν οι εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανισότητες της εκπαίδευσης.

? Αξιολόγηση, επιμόρφωση, επιβράβευση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών ως το τετράπτυχο που θα προκύπτει από τη θέσπιση συστήματος αξιολόγησης εκπαιδευτικών και ποιότητας της εκπαίδευσης. Τέλος, θα αναβαθμιστεί η τεχνική εκπαίδευση με τη δημιουργία ενός τεχνολογικού λυκείου που θα παρέχει με ευελιξία όλα τα εφόδια για να ενταχθούν οι μαθητές με επιτυχία και δημιουργικότητα στον επαγγελματικό βίο.

Επιλογή συνεργατών μέσω Διαδικτύου
Με ανοικτή διαδικασία και επιλογή μέσω αιτήσεων που θα κατατεθούν στο Διαδίκτυο θα γίνει και η επιλογή των συνεργατών του υφυπουργού Παιδείας κ. Ι. Πανάρετου. Οπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Πανάρετος, η προκήρυξη των θέσεων και η σχετική ηλεκτρονική αίτηση είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της ανοικτής διακυβέρνησης http: //apps.opengov.gr/ypepth/panaretos/. Στην ίδια σελίδα είναι αναρτημένο και το πλαίσιο αρχών που θα διέπει την αξιολόγηση των υποψηφίων http://apps. opengov.gr/ypepth/panaretos/plaisio.php.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails