Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Η Άννα Διαμαντοπούλου ειναι η νέα Υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ


Ομιλία στην τελετή Παράδοσης-Παραλαβής του Υπουργείου Παιδείας, Δια Bίου Mάθησης και Θρησκευμάτων

Αγαπητές και αγαπητοί συνεργάτες από εδώ και πέρα, θέλω ξεκινώντας να σας πω ότι ο τρόπος που είστε σήμερα εδώ, που αποχαιρετάτε και υποδέχεστε, αυτή η θετική και δημοκρατική διάθεση, με κάνει πραγματικά να ελπίζω αλλά νομίζω και όλους μας κάνει περήφανους για μια Δημοκρατία που λειτουργεί σε αυτή τη χώρα.

Οι δυο Υφυπουργοί που είναι μαζί μας, η κα Χριστοφιλοπούλου, ο κ. Πανάρετος και εγώ, ως η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Υπουργό τον κ. Σπηλιωτόπουλο, τον κ. Λυκουρέντζο και τον κ. Ταλιαδούρο, για τη θετική τους ανταπόκριση και για τα καλά τους λόγια.


Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλη. Η Παιδεία είναι ο πυρήνας και η καρδιά όλων των πολιτικών. Ο Πρωθυπουργός έκανε μια ιδιαίτερα καινοτόμα επιλογή. Η Παιδεία πλέον είναι στην πρώτη γραμμή παράλληλα με την Έρευνα και την Τεχνολογία, αλλά και με τη Δια Βίου Εκπαίδευση.

Συνολικά με μια συγκροτημένη πολιτική επιλογή, αντιμετωπίζουμε την Παιδεία και πάλι, ως το κέντρο των εξελίξεων. Είναι η Έρευνα και η Τεχνολογία που αφορά την ανάπτυξη, είναι η Δια Βίου Κατάρτιση που αφορά το ανθρώπινο δυναμικό και χτυπά τον αποκλεισμό και βεβαίως είναι η Παιδεία, η μητέρα όλων των μαχών στην πολιτική, σε όλες τις χώρες σε όλες τις εποχές.

Το κλειδί είναι πάντοτε η συναίνεση, είναι η συνεργασία, είναι η συμμετοχή. Καθόλου αυτονόητα και καθόλου δοσμένα πολιτικά αγαθά.

Σε αυτή τη νέα περίοδο πρωταγωνιστές και κοντά μας, συμμάχους, συνδιαμορφωτές θέλουμε τους μάχιμους εκπαιδευτικούς, τους δασκάλους, τους καθηγητές, τους καθηγητές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τους φοιτητές και βεβαίως τους γονείς.

Τους γονείς, που γνωρίζουν και αισθάνονται με τον πιο απόλυτο τρόπο, τα μεγάλα προβλήματα που έχει η ελληνική Παιδεία.

Σε αυτή την πορεία χρειαζόμαστε μια συνεργατική σχέση μαζί σας. Το Υπουργείο Παιδείας είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός διοικητικός και πολιτικός μηχανισμός, παράγει πολιτική εφαρμόζει πολιτική.

Θέλω να κάνω σαφές από την πρώτη στιγμή ότι και σε αυτό
-όπως και παντού- το Υπουργείο, προτεραιότητα και στην πρώτη γραμμή όλων των προσπαθειών, θα είναι οι άριστοι και οι ικανοί. Θα είναι το μόνο κριτήριο και σας ζητώ όλους, όλους χωρίς εξαίρεση, ξέροντας ότι ο καθένας έχει τις δικές του απόψεις, τις δικές του αντιλήψεις, έχει τις δικές του σχέσεις με το Υπουργείο και την ιστορία του, σας καλώ όλους να δώσουμε μια δύσκολη μάχη, για την ελληνική πραγματικότητα. Τη μάχη της αξιοκρατίας.

Αν την κερδίσουμε αυτή, θα την κερδίσουμε όλοι μαζί. Και θα δώσουμε ένα μεγάλο στίγμα. Είναι σπουδαίο, να ξέρουμε όλοι και να συμφωνούμε ότι οι ικανοί και μόνο με αυτό το κριτήριο, θα είναι στην πρώτη γραμμή.

Η τρίτη σημαντική συμμαχία είναι βεβαίως η πολιτική συναίνεση, η συναίνεση με τα πολιτικά Κόμματα. Η Παιδεία είναι ένας χώρο με πολύ σοβαρές ιδεολογικές συγκρούσεις στην πορεία της ιστορίας και στην πορεία της πολιτικής. Την ίδια στιγμή όμως ξέρουμε ότι οφείλουμε να βάλουμε την Παιδεία σε εθνικές ράγες.

Την προηγούμενη περίοδο κάναμε μια μεγάλη υπέρβαση. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που η Αξιωματική Αντιπολίτευση συμμετείχε στον εθνικό διάλογο. Το έκανε με πίστη, με απόλυτη ευθύνη, με προτάσεις και με κόστος. Ήταν όμως μια πραγματικά πολιτική επιλογή, την οποία ο σημερινός Πρωθυπουργός είχε κάνει από τότε που ο ίδιος ήταν Υπουργός.

Είναι μεγάλος στοίχημα η συνέχιση του εθνικού διαλόγου, έχουμε δίκιο ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Η συνέχιση του εθνικού διαλόγου θα είναι το μεγάλο μας στοίχημα η ολοκλήρωσή του, η εφαρμογή αυτών που θα αποφασιστούν, είναι οι μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Βεβαίως πρέπει να πω ότι πάντοτε για την Κυβέρνηση είναι ευκολότερο να μιλά για συναινέσεις. Επομένως το στοίχημα μεταφέρεται τώρα στις πλάτες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και θέλω να πιστεύω ότι αυτή την πρόκληση θα τη σηκώσει με θετικό τρόπο.

Έχουμε και οι δυο Υφυπουργοί που έχουν μακρά εμπειρία και στη διοίκηση και σε θέματα παιδείας, ο καθένας από τη δική του πλευρά, έχουμε όλοι βαθιά συναίσθηση των δυσκολιών και των ευθυνών. Δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε ούτε με μεγάλα λόγια, ούτε με μεγάλες υποσχέσεις.

Θέλουμε να ξεκινήσουμε λέγοντάς σας ότι επειδή η Παιδεία είναι η μάχη όλων των μαχών, θα την κερδίσουμε.

Σας ευχαριστώ.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails