Τρίτη 6 Απριλίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Π.Α.Σ.Π. Τ.Ε.Ι. ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Τ.Ε.Ι.

Τα  ΤΕΙ είναι το δημιούργημα της  πρώτης Δημοκρατικής κυβέρνησης μετά την Μεταπολίτευση, με το νόμο 1404/1983. Ο θεσμός των ΤΕΙ συμβολίζει για εμάς την άμβλυνση των κοινωνικών αντιθέσεων, τη δυνατότητα δημιουργίας κοινωνικής συνοχής μέσα από την ολοένα και μεγαλύτερη δυνατότητα πρόσβασης στην Εκπαίδευση. Για την παράταξή μας, τα ΤΕΙ συμβολίζουν  τη λογική μας για την Ελλάδα της Δημιουργίας, για την Κοινωνία της Γνώσης. Οι σπουδαστές και οι απόφοιτοι των ΤΕΙ αντιμετωπίσαμε ως τώρα πολλά προβλήματα σχετικά με το περιεχόμενο των σπουδών μας, την αυτονομία και την περαιτέρω εξέλιξη των επαγγελμάτων μας καθώς και την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα:
  • 24 ειδικότητες των ΤΕΙ δεν έχουν, ως τώρα, σύγχρονα επαγγελματικά δικαιώματα.
  • Οι σπουδαστές και απόφοιτοι των ΤΕΙ δεν έχουν ως τώρα τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματός τους αυτόνομα και χωρίς όρια στην ειδικότητα που διδάσκονται.
  • Η χρηματοδότηση Πανεπιστημίων – Τ.Ε.Ι. παραμένει στο 5:1.
  • Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ως ο «ανώτατος κριτής» των πάντων.

Μετά από 27 χρόνια, επιτέλους κάτι φαίνεται να κινείται. Έχουν τεθεί από την Κυβέρνηση προς διαβούλευση τα Προεδρικά Διατάγματα που επιλύουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα των Επαγγελματικών μας δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα για τις ειδικότητες Σ.Τ.Εφ.: Κλωστοϋφαντουργίας, Οχημάτων, Τεχνολογίας Αεροσκαφών, Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, Ηλεκτρολογίας, Μηχανολογίας, Ενεργειακής Τεχνολογίας, Αυτοματισμού, Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος, Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Ναυπηγικής, Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων, Πολιτικών Δομικών Έργων, Πολιτικών Έργων Υποδομής, Τοπογραφίας, Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας

Και για τις Ειδικοτητες Σ.Τε.Γ.: Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Γεωργικής Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων, Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, Οικολογίας και Περιβάλλοντος, Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών.

Παράλληλα, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε τη συντεχνία που αφαιμάζει τη ζωή και το μέλλον μας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, να απαξιώνει τους αποφοίτους των ΤΕΙ με μια εμπρηστική ανακοίνωση, που προφανή στόχο έχει τη συσπείρωση των Μηχανικών Π.Ε. εν όψει των επικείμενων εκλογών στο Τ.Ε.Ε.. Καλούμε την ηγεσία του ΤΕΕ να αναλογιστεί το ρόλο της στον Ενιαίο φορέα Μηχανικών με ισότιμα δικαιώματα μεταξύ όλων των Μηχανικών της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Δυστυχώς η ηγεσία του ΤΕΕ δεν έχει αντιληφθεί πως οι εξελίξεις την ξεπερνούν και οι συσχετισμοί ανατρέπονται.

Ο αγώνας των φοιτητών των ΤΕΙ θα έχει συνέχεια. Θα συνεχίσουμε για καινούριες κατακτήσεις που θα αφορούν:

* Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης βάση των αναγκών μας
* Ισόποση χρηματοδότηση Πανεπιστημίων - ΤΕΙ
* Αλλαγές του θεσμικού πλαισίου προς την κατεύθυνση των αναγκών των σπουδαστών. Δημοκρατική και ανεξάρτητη λειτουργία του ΕΣΥΠ.
* Περιφρούρηση του Ασύλου και των Ακαδημαϊκών Ελευθεριών από τα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.
* Διαφάνεια στην διαχείριση των οικονομικών. Δημοσιοποίηση των προσόντων αυτών που εργάζονται στα Ερευνητικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα στα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας. Επικάλυψη των ονομάτων των Σπουδαστών στις εξεταστικές περιόδους στα πρότυπα των πανελλαδικών εξετάσεων.
* Εκπαιδευτικούς με πλήρη προσόντα.
* Αύξηση της συμμετοχής των σπουδαστών στο 100% των μελών ΕΠ.
* Αυτόνομα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών δωρεάν για όλους.
* Εκσυγχρονισμός των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων των ειδικοτήτων των σχολών Σ.Δ.Ο., Σ.Ε.Υ.Π., Σ.Τε.Τρο.Δ. και Σ.Γ.Τ.Κ.Σ.
* Ενιαίο μισθολογικό κλιμάκιο για τους απόφοιτους Πανεπιστημίων-ΤΕΙ.
* Ενιαίες Επιμελητιριακές Οργανώσεις αποφοίτων Πανεπιστημίων – ΤΕΙ

H Π.Α.Σ.Π. Τ.Ε.Ι. πιστή στις αξίες της καλεί τους σπουδαστές και τους καθηγητές σε κοινό μέτωπο, απέναντι στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και τις υπόλοιπες συντεχνίες. Ήρθε η ώρα να πάρουμε όσα δικαιούμασταν 27 ολόκληρα χρόνια. Κανείς δεν μπορεί πλέον να στερήσει τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, τα δικαιώματά μας για μια καλύτερη ζωή.

Για την Π.Α.Σ.Π. Τ.Ε.Ι.

Ο Γραμματέας

Αλέξανδρος Π. Θεοδωράκος 



Σχόλιο : Τα συμπεράσματα δικά σας..
Όταν οι ίδιοι οι σπουδαστές βλέπουν ΄΄θετικά ΄΄ τα Σχέδια των Π.Δ , τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails