Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Η προσπάθεια δημιουργίας κενού στην εκπαίδευση

Απο την Καθημερινή
26/07/2009
Του Ιωακειμ Γρυσπολακη*

Προσπάθεια τεχνητής ανωτατοποίησης των ΤΕΙ, η οποία άρχισε το 2002, συνεχίζεται το 2009. Σύμφωνα με το πρόσφατο νομοσχέδιο θα δίνεται η δυνατότητα στα ΤΕΙ να συνεργάζονται με Πανεπιστήμια για την από κοινού διοργάνωση και διεξαγωγή μαθημάτων, σεμιναρίων, εργαστηρίων, εκπόνηση διπλωματικών εργασιών και κοινή διεξαγωγή εξετάσεων. Όμως, οι ρόλοι των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων είναι απολύτως διακριτοί.

Τα μεν Πανεπιστήμια έχουν ως στόχο την επιστημονική έρευνα και την εκπαίδευση επιστημόνων, τα δε ΤΕΙ έχουν ως στόχο την εκπαίδευση τεχνολόγων και τεχνιτών, βασισμένη στις επιστημονικές γνώσεις που παράγονται στα Πανεπιστήμια Θα πρέπει να γίνει σαφής η αναγκαιότητα ύπαρξης των ΤΕΙ για την εκπαίδευση νέων ανθρώπων σε επαγγέλματα χρήσιμα για την κοινωνία, όπως είναι του κοινωνικού λειτουργού, του οδοντοτεχνίτη, του ανθοκόμου, του αισθητικού, του φυσικοθεραπευτή, του ιχθυοκαλλιεργητή κ.λπ. Η τεχνητή αναβάθμιση των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια θα αποβάλει αμέσως από αυτά τα ιδρύματα όλα τα προαναφερθέντα γνωστικά αντικείμενα, δεδομένου ότι αυτά θεραπεύονται από επαγγελματικές σχολές και μόνον. Είναι σαφές ότι τότε θα κληθούν τα ιδιωτικά μορφώματα που όλοι γνωρίζουμε να καλύψουν αυτό το κενό.

Για τους λόγους αυτούς πιστεύουμε ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. Επιπλέον, ας αναλογιστούν οι ιθύνοντες ότι η πλειοψηφία του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ στερείται διδακτορικού διπλώματος και δικαίως, αφού κατά πλειοψηφία διδάσκουν τεχνικές και επαγγέλματα άκρως απαραίτητα για τη λειτουργία μιας κοινωνίας, ουδεμία σχέση όμως έχοντα με επιστήμες. Για όλους αυτούς τους λόγους, η προσπάθεια μετονομασίας των ΤΕΙ σε Τεχνικά Πανεπιστήμια και η προσπάθεια εξομοίωσις τους είναι καταδικασμένη σε αποτυχία και θα δημιουργήσει προσδοκίες που αντιστρατεύονται το καλώς εννοούμενο συμφέρον της κοινωνίας.

* Ο κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκης είναι πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης.

ΣΧΟΛΙΟ: Κύριε Πρύτανη παρατηρούμε ότι καθημερινά και συστηματικά αναμοχλεύεται την ίδια λάσπη και χωρίς φόβο και πάθος την εκτοξεύεται κατά των ΤΕΙ και των Αποφοίτων τους. Άραγε ποτέ θα καταλάβετε - γνωρίζουμε ότι το ξέρετε, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να το παραδεχθείτε κιόλας, ότι τα ΤΕΙ είναι 4 ετή Ιδρύματα και από αυτά αποφοιτούν Μηχανικοί. Ναι κύριε Γρυσπολάκη Μηχανικοί οι οποίοι εδώ και μια τριακονταετία δεν έχουν αποκτήσει Επαγγελματικά Δικαιώματα, λόγω του ότι Κάποιοι και οι Καθηγητές τους- οι οποίοι έχουν απεριόριστα επαγγελματικά από απαρχαιωμένους νόμους του 1930, ΔΕΝ θέλουν να τους δώσουν απολύτως τίποτα και μάλιστα τους κατηγορούν και για υφαρπαγή!
Προσπαθούν να πείσουν όλο τον κόσμο ότι αυτοί οι ενοχλητικοί των ΤΕΙ και η ''η προσπάθεια μετονομασίας των ΤΕΙ σε Τεχνικά Πανεπιστήμια και η προσπάθεια εξομοίωσης τους είναι καταδικασμένη σε αποτυχία και θα δημιουργήσει προσδοκίες που αντιστρατεύονται το καλώς εννοούμενο συμφέρον της κοινωνίας''..
Σιγά Κύριε Πρύτανη μη γίνει και κανα Πραξικόπημα άμα γίνουν τα ΤΕΙ Τεχνολογικά Πανεπιστήμια Έλεος! ο λαϊκισμός σας δεν έχει προηγούμενο!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails