Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Συντεχνιακοί αποκλεισμοί στην εποχή του Ιντερνετ

Απο την Καθημερινή
26/07/2009

Της Χαρας Αθανασακη - Μιχαηλιδου*

Πολύς θόρυβος γίνεται για τα ΤΕΙ τις τελευταίες μέρες. Ειπώθηκαν απίθανα από σοβαρούς, υποτίθεται, φορείς, όπως ότι τα Πανεπιστήμια διεξάγουν έρευνα και τα ΤΕΙ εκπαιδεύουν τεχνίτες. Ποιους απειλεί και γιατί, η διαφημιζόμενη από τον υπουργό Παιδείας αναβάθμιση του ενός από τους δύο τομείς της Ανώτατης Εκπαίδευσης; Την εποχή του Ιντερνετ και της παγκοσμιοποίησης δεν μπορεί να διεκδικεί κανείς την αποκλειστικότητα της γνώσης και της έρευνας. Δεν είναι μόνο ανήθικο. Είναι κυρίως μάταιο.


Η Ελλάδα, είναι τελευταία σε ποσοστό δαπανών για την έρευνα, και είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου αυτό το ποσοστό μειώνεται. Εχει επομένως ανάγκη από όλες τις δημιουργικές δυνάμεις στην έρευνα, απαραίτητη προϋπόθεση για ποιοτική ανώτατη εκπαίδευση. Τα Ελληνικά Πολυτεχνεία γνωρίζουν πολύ καλά τα ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα οποία τα ΤΕΙ μετέχουν.

Την εποχή των ανοικτών συνόρων, της αναγνώρισης των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και του κοινοτικού χάρτη επαγγελματικών προσόντων, είναι κοντόφθαλμος ο τεχνητός συντεχνιακός αποκλεισμός από την αγορά εργασίας. Και όμως με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, τινάζεται στον αέρα προσπάθεια πολλών χρόνων για την έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων πάνω από είκοσι τμημάτων ΤΕΙ, που έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Τα ΤΕΙ είναι χώρος δυναμικός και προσαρμόσιμος. Ομως νιώθουμε ότι τραβάμε κουπί σε δεμένη βάρκα. Πάλι «στη Ρώμη δόθηκε ο χρησμός, έγινε εκεί η μοιρασιά». Εν τέλει πολύς θόρυβος για το τίποτε.

* Η κ. Χαρά Αθανασάκη - Μιχαηλίδου είναι καθηγήτρια, πρώην πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails