Απο την Ημερησία
13/04/2009
Με το βλέμμα στραμμένο στις ?κάλπες η κυβέρνηση επεξεργάζεται μέτρα στήριξης της οικοδομικής δραστηριότητας η οποία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.
Χθες κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας σημείωσε ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα αλλά λόγω της ιδιομορφίας τους δεν είναι εύκολη η παρέμβαση.
«Αυτή την περίοδο μελετάμε κάποιες κινήσεις αλλά ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ετοιμάζεται πακέτο μέτρων και για την οικοδομή όπου απασχολούνται πάνω από 400.000 άτομα.
Το οικονομικό επιτελείο έχει θορυβηθεί και από προβλέψεις για απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας εντός του έτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται μέτρα ελάφρυνσης των αγοραστών κατοικιών με ταυτόχρονη στήριξη των κλάδων που ασχολούνται με την οικοδομή.
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται τα αιτήματα του κατασκευαστικού κλάδου που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομίας, μετά την εμφάνιση των συνεπειών από τη διεθνή κρίση και άλλα μέτρα όπως:
-Η χορήγηση επιπλέον κινήτρων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Εξετάζεται να επανέλθει το μέτρο της έκπτωσης των τόκων των στεγαστικών δανείων από το εισόδημα και όχι από τον φόρο, όπως ισχύει σήμερα..
-Η μείωση του φόρου μεταβίβασης για τα μεταχειρισμένα ή μεγάλα ακίνητα. Σημειώνεται ότι η αγορά πρώτης κατοικίας απαλλάσσεται από το φόρο μεταβίβασης εφόσον η επιφάνειά της είναι μέχρι 200 τ.μ. Η αγορά νέοδμητου ακινήτου που δεν αποτελεί πρώτη κατοικία επιβαρύνεται με ΦΠΑ 19%. Συζητείται ακόμη και η μείωση του ΦΠΑ αν και όπως τονίζεται αρμοδίως δύσκολα θα προχωρήσει.
-Στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης κλάδων που δραστηριοποιούνται συμπληρωματικά με το κύκλωμα της οικοδομής.
Επίσης στο υπουργείο Οικονομίας έχουν αποσταλεί και τα αιτήματα των κατασκευαστών οι οποίοι μεταξύ των άλλων προτείνουν:
-Επιδότηση επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, κάτι το οποίο προς το παρόν τουλάχιστον, βρίσκεται εκτός των σχεδιασμών της κυβέρνησης.
-Μείωση των συντελεστών εμπορικότητας και των τιμών ζώνης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, σε όσους δήμους και συνοικίες της χώρας είναι αδικαιολόγητα υψηλές και υπερβαίνουν σήμερα τις αγοραίες, ιδιαίτερα στα καταστήματα και επαγγελματικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας, ξενοίκιαστα γραφεία και αποθήκες.
-Αναστολή του «πόθεν έσχες» για αγορά και ανοικοδόμηση ακινήτων για μια τριετία, ήτοι μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011, με ετήσιο όριο, ώστε να ενθαρρυνθεί η ανοικοδόμηση και αγορά ακινήτων, χωρίς να οδηγεί σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. .
-Παράταση της προθεσμίας υπογραφής οριστικών συμβολαίων, όπου υπάρχει προσύμφωνο συνταχθέν προ του 2000 (η τελευταία προθεσμία έληξε το 2007).
-Μείωση του ΕΤΑΚ για τα αδιάθετα κτίσματα των οικοδομικών εταιρειών από 0,6% σε 0,1% τόσο για τις ατομικές επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα.
-Επίσπευση της ένταξης νέων περιοχών στα σχέδια πόλεων.
-Επαναφορά της δυνατότητας νομιμοποίησης χώρων λόγω αλλαγής χρήσης με μεταφορά συντελεστή δόμησης.
-«Ενεργειακό πιστοποιητικό»: Θέσπιση ενιαίων και συνοπτικών
επιθεωρήσεων με το σύστημα «κτιρίου αναφοράς» και χαμηλά ανώτατα όρια αμοιβών των «ενεργειακών επιθεωρητών».
- Μείωση του ΕΤΑΚ των ενεργειακά αναβαθμισμένων κτιρίων, νεόδμητων και παλαιών κατά 50% .
-Σταδιακή έκπτωση (εντός πενταετίας) από το φορολογητέο εισόδημα των δαπανών για την ενεργειακή αναβάθμιση υφισταμένων κτιρίων.
-Μείωση του ΦΠΑ για το σύνολο των εργασιών και υλικών της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων.
-Δανειοδότηση επιχειρήσεων για αγορά ακινήτων προς ιδιόχρηση με το δεύτερο ΤΕΜΠΜΕ.
ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ