Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Αλ. Τσίπρας: Το σχέδιο «ανακατάληψης της ΠΟΣΔΕΠ» δεν θα πετύχει

Απο την NAFTEMPORIKI.GR
Τετάρτη, 1 Απριλίου 2009 14:24
«Το φοιτητικό κίνημα θα προασπίσει το δημόσιο και ανοιχτό χαρακτήρα του πανεπιστημίου, θα σώσει την τιμή του Πανεπιστημίου», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του σε φοιτητές του ΤΕΙ Καβάλας, κάνοντας παράλληλα λόγο για σχέδιο «ανακατάληψης της ΠΟΣΔΕΠ».

«Η γενιά του άρθρου 16 με συμπαραστάτη την Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών με τους αγώνες τους τα τελευταία πέντε χρόνια χάλασαν πολλές "μπίζνες". Και δεν θα έμενε αυτό αναπάντητο. Επειδή είναι πολύ δύσκολο να τα βάλεις με τη νέα γενιά, στόχος έγινε η ΠΟΣΔΕΠ. Το σχέδιο ονομάστηκε "ανακατάληψη της ΠΟΣΔΕΠ". Με την ευγενική χορηγία εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας, τηλεοπτικών σταθμών και όσων επιχειρησιακών δραστηριοτήτων και οικονομικών συμφερόντων κρύβονται από πίσω», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Οπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Στο ανταγωνιστικό σχολείο του σήμερα απαντάμε με ένα ανοιχτό, δημόσιο σχολείο που θα παράγει σύγχρονη, δημιουργική γνώση. Πρέπει να αλλάξει άμεσα το άδικο και βαθιά ταξικό σημερινό σύστημα επιλογής των φοιτητών». «Δεν είναι τεχνικό το ζήτημα, είναι πολιτικό», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρότεινε τη δημιουργία κοινών ανά γνωστικό πεδίο προγραμμάτων πρώτου έτους σπουδών. Το έτος αυτό -διευκρίνισε- δεν θα είναι προπαρασκευαστικό, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς θα υπολογίζεται στην ελάχιστη προβλεπόμενη διάρκεια σπουδών, και έτσι οι ίδιοι οι φοιτητές θα δημιουργούν τους όρους της μελλοντικής τους εγγραφής στα τεχνολογικά ή πανεπιστημιακά τμήματα επιθυμούν.
Τέλος, ο κ. Τσίπρας ζήτησε εκ βάθρων επανασχεδιασμό για τα ΤΕΙ. Απαιτείται, τόνισε, στήριξη των ιδρυμάτων, ουσιαστική αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών, του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, των υποδομών.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails