Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Επιστολή ΔΑΚΕ πρός Υπουργό και Υφυπουργό Ανάπτυξης σχετικά με Ενεργειακούς Επιθεωρητές

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΑΚΕ
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε.
www.dake-eetem.gr





Προς : κο Κωστή Χατζηδάκη

Υπουργό Ανάπτυξης

Κοινοποίηση : κο Ιωάννη Μπούγα

Υφυπουργό Ανάπτυξης

3 Μαρτίου 2009

Θέμα: «Σχέδιο ΠΔ για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες μας παρεμβάσεις, τις συναντήσεις που είχαμε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου τον κο Μουσουρούλη, αλλά και τις εκατοντάδες επιστολές διαμαρτυρίας που έφτασαν στο Υπουργείο από συναδέλφους μας, από όλους τους Προέδρους ΤΕΙ και αρκετούς Βουλευτές του Κόμματός μας, το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος που υπάρχει αναρτημένο ακόμα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, σχετικά με τους όρους πιστοποίησης των ειδικευμένων ενεργειακών επιθεωρητών, αγνοεί τους Νόμους 2916/2001 και 3549/2006 και υποτιμά ολόκληρη την Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση της χώρας.
Την ίδια στιγμή που η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει ακαδημαϊκά και επαγγελματικά τα πτυχία των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, οι απόφοιτοι των ΤΕΙ τυγχάνουν ξανά ρατσιστικής αντιμετώπισης.
Με ποιο σκεπτικό οι Μηχανικοί των Ανώτατων ΤΕΙ δεν έχουν δικαίωμα απόκτησης Άδειας Ενεργειακού Επιθεωρητή Β΄ τάξης όπως οι απόφοιτοι των Πολυτεχνικών Σχολών;
Την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι τα ΤΕΙ είναι ισότιμα Ανώτατα Ιδρύματα είναι προσβλητικό να απαιτούνται 5 χρόνια εργασιακής εμπειρίας για να αποκτήσει ο μηχανικός ΤΕΙ Άδεια Β΄ Τάξης. Η εμπειρία θα πρέπει να είναι υποχρεωτική, αλλά για όλες τις κατηγορίες.


Γνωρίζετε ότι τα Τμήματα Μηχανολογίας, Ενεργειακής Τεχνολογίας, Δομικών και Ηλεκτρολογίας των ΤΕΙ κάνουν πολύ περισσότερα μαθήματα σχετικά με την Ενεργειακή Κατανάλωση Κτιρίων και τις εγκαταστάσεις θέρμανσης και κλιματισμού από αρκετές από τις Πολυτεχνικές Σχολές; Με ποιο σκεπτικό ο Αρχιτέκτονας ή ο Τοπογράφος Π.Ε. θα παίρνουν Άδεια Ενεργειακού Επιθεωρητή Β΄ Τάξης με την κτήση του πτυχίου τους, ενώ ο Μηχανολόγος Τ.Ε. όχι;
Είναι προφανές ότι αυτός που συνέταξε το Σχέδιο του ΠΔ είναι μέλος του ΤΕΕ και ενδιαφέρεται αποκλειστικά για το συντεχνιακό του συμφέρον και όχι για την ορθή εφαρμογή της Σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας στη Χώρα μας.
Άλλωστε το όριο των 1000 τ.μ. στην Α΄ τάξη, είναι τόσο χαμηλό που κάνει εξόφθαλμη την προσπάθεια να μείνουν οι Μηχανικοί ΤΕΙ εκτός αγοράς.
Πως είναι δυνατόν να εκχωρείτε στο ΤΕΕ το δικαίωμα να είναι αυτός ο Φορέας που θα εγκρίνει τα σχετικά σεμινάρια και θα διενεργεί εξετάσεις;
Γιατί δεν προχωράτε στη σύσταση ενός ανεξάρτητου Φορέα;
Επίσης προκλητική είναι η σύνθεση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Ενεργειακών Επιθεωρητών (Γ.ΕΠ.Ε.Ε.). Είναι απαράδεκτη η πρόταση να αποτελείται από επτά μέλη ΤΕΕ!!!
Με ποιο σκεπτικό οι εκπρόσωποι των Υπουργείων προτείνεται να είναι βαθμού Α΄ κατηγορίας ΠΕ και όχι και ΤΕ;
Γιατί αψηφάτε τους Νόμους και υποτιμάτε έτσι τους ΤΕ υπαλλήλους;
Γιατί μιλάτε μόνο για εμπειρογνώμονες μέλη ΤΕΕ και όχι και μέλη ΕΕΤΕΜ (Επιστημονικός και Επαγγελματικός Φορέας Μηχανικών ΤΕΙ);
Γιατί προτείνετε μόνο καθηγητές Πολυτεχνικών Σχολών και όχι και καθηγητές ΤΕΙ;
Γνωρίζετε τη δουλειά και το ερευνητικό έργο σειράς καθηγητών ΤΕΙ, όπως του κου Καλδέλη στο Εργαστήριο Ηπίων Μορφών Ενέργειας του ΤΕΙ Πειραιά και του κου Καπλάνη στο αντίστοιχο Εργαστήριο του ΤΕΙ Πάτρας; Γιατί υποτιμάτε έτσι την Τεχνολογική Εκπαίδευση;
Είναι προφανές ότι εάν το συγκεκριμένο σχέδιο προχωρήσει χωρίς αλλαγές για να εκδοθεί σε ΠΔ, θα προσβληθεί από εμάς τόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όσο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς είναι ανακόλουθο με την υπόλοιπη Νομοθεσία της χώρας μας και δεν τηρεί την αρχή της «Ισότητας» και της «Ισονομίας» για το μισό και πλέον δυναμικό των Μηχανικών της χώρας.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με δεδομένο ότι όταν αναλάβατε το Υπουργείου Ανάπτυξης, ήδη είχε συνταχθεί και είχε δοθεί στη δημοσιότητα το σημερινό σχέδιο ΠΔ για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές, εσείς προσωπικά δεν φέρετε ευθύνη για τη σύνταξη αυτού του απαράδεκτου σχεδίου Π.Δ.
Όμως θα είναι τραγικό λάθος για την Κυβέρνησή μας αν εσείς υπογράψετε αυτό το -προσβλητικό για ολόκληρη την Τεχνολογική Εκπαίδευση- Προεδρικό Διάταγμα.
Ζητούμε άμεση συνάντηση μαζί σας για να σας βοηθήσουμε –μαζί με το Προεδρείο της ΕΕΤΕΜ- να διορθώσετε όλα τα λάθη του σχεδίου Νόμου και να είστε εσείς αυτός που θα βάλει τη σφραγίδα του σε ένα τόσο σημαντικό νομοθέτημα για τη χώρα μας, το οποίο θα εναρμονίσει τη νομοθεσία μας με το κοινοτικό δίκαιο συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εξοικονόμηση Ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την τόνωση της αγοράς.

Με τιμή
Για την Πανελλήνια ΔΑΚΕ Μηχανικών ΤΕ
Ο Πρόεδρος
Σιάχος Δημήτρης

Τα μέλη του ΚΔΣ της ΕΕΤΕΜ

Αίσωπος Ιωάννης Τσιρογιάννης Παναγιώτης
Ευθυμιάδης Κωνσταντίνος Μητσιόπουλος Αποστόλης


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails