Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Λυπούμεθα ιδιαίτερα γιατί ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως το Χωροταξικό Σχέδιο του Τουρισμού, αντιμετωπίζεται από ορισμένους με σκοπιμότητες, ενώ θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με αντικειμενικότητα, καλόπιστη κριτική και συγκεκριμένες προτάσεις.
Καταρχήν ο κύριος Παπανδρέου έχει υποχρέωση να είναι ενημερωμένος και προτού καταργήσει οτιδήποτε άλλο να « καταργήσει» τους συνεργάτες του που τον ενημερώνουν με ανακρίβειες. Το Συμβούλιο Χωροταξίας δεν απέρριψε νόμο του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως είπε σήμερα, ούτε απέρριψε, ούτε νόμος ήταν. Γνωμοδότησε και μάλιστα όχι απορριπτικά.
Όσο για την περιβαλλοντική πολιτική, αν είχε καλή ενημέρωση, θα γνώριζε ότι οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε είναι βαρύ ατόπημα και διασύρουν την χώρα μας, η οποία βρίσκεται πολύ ψηλά στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή κατάταξη στο θέμα του περιβάλλοντος και για πρώτη φορά αποκτά ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι γράφηκαν και διαστρεβλώθηκαν από ορισμένους σκοπίμως κάποια πράγματα για το Εθνικό Χωροταξικό του Τουρισμού.
Το 2005, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέθεσε, κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού την εκπόνηση μελέτης για το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο του Τουρισμού και εν συνεχεία έθεσε σε διαβούλευση μια συγκεκριμένη πρόταση που συζητήθηκε διεξοδικά επί 15 μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτή εξέφρασαν τις απόψεις τους 130 φορείς, οι οποίες συνεκτιμήθηκαν στην διαμόρφωση του κειμένου που υποβλήθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας για γνωμοδότηση τον Σεπτέμβριο του 2008.
Στο Εθνικό Συμβούλιο έγιναν εξαντλητικές συζητήσεις όπου ο κάθε φορέας εξέφρασε τις απόψεις του τόσο επί του συνόλου του σχεδίου όσο και στα επιμέρους στοιχεία του κειμένου.
Χθες, τελευταία ημέρα της διαδικασίας διαβούλευσης του Συμβουλίου έπρεπε να συνταχθεί η σχετική γνωμοδότηση, όπου καταγράφεται η θέση του Συμβουλίου. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει κοινή αντίληψη καταγράφεται η θέση των επιμέρους μελών του, προκειμένου όλα αυτά να συνεκτιμηθούν στο πλαίσιο της κατάρτισης του τελικού σχεδίου. Αυτό έγινε και στα προηγούμενα Χωροταξικά Σχέδια.
Κατόπιν των ανωτέρω, η εντύπωση που θέλουν να δώσουν ορισμένοι ότι επρόκειτο για ζήτημα ψηφοφορίας υπέρ η κατά είναι εντελώς λανθασμένη.
Όσον αφορά στην γνωμοδότηση, όπου καταγράφονται ο απόψεις των φορέων στο κείμενο, από τους 18 παρόντες κατά την χθεσινή συνεδρίαση 9 μέλη συμφώνησαν με το κείμενο του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον τουρισμό, διατυπώνοντας παράλληλα επιμέρους προτάσεις, ενώ 9 μέλη διατύπωσαν την αντίθεση τους ως προς το περιεχόμενο του σχεδίου, κατέθεσαν προτάσεις και ειδικότερα ζήτησαν την απόσυρση των άρθρων 9 και 10. Από την συνεδρίαση απουσίαζε ο εκπρόσωπος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου.
Αυτή είναι η αλήθεια. Και δεν δικαιολογούνται ούτε πολεμικού τύπου εκφράσεις, ούτε συκοφαντικοί τίτλοι, ούτε παλληκαρισμοί χωρίς περιεχόμενο του εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος μάλιστα προέβη σε κάτι απαράδεκτο. Κατά την διάρκεια της διαβούλευσης στο Εθνικό Συμβούλιο ο κύριος Μανιάτης κάλεσε τα 19 μέλη του Συμβουλίου δήθεν για συζήτηση στο κόμμα του, ενώ στην ουσία τους τόνισε την διαφωνία του κόμματος του (εκ των 19 προσήλθαν τα επτά, κυρίως δηλαδή όσα εξέφρασαν χθες την διαφωνία τους με το Χωροταξικό Σχέδιο).
Όσον αφορά την εκπρόσωπο του ΤΕΕ, κυρία Κλουτσινιώτη, σημειώνουμε ότι σε όλες τις συζητήσεις για το Χωροταξικό του Τουρισμού λειτούργησε με εμπάθεια, ενήργησε νομικά και ηθικά με απαράδεκτο τρόπο και ορθώς ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ παρενέβη κατά την χθεσινή συνεδρίαση.
Αξίζει όμως να επισημάνουμε ότι στην συζήτηση ακούστηκαν πολλές αντιφατικές απόψεις ακόμη και από τους ίδιους τους φορείς. Για παράδειγμα η ΠΑΣΕΓΕΣ ενώ εγγράφως είχε αποστείλει τις απόψεις της χαρακτηρίζοντας ικανοποιητικό το σχέδιο, χθες στην διάρκεια της συνεδρίασης με νέο της έγγραφο αναίρεσε την προηγούμενη θέση της.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχει και η πλειοψηφία των Κοινωνικών και Επιστημονικών Φορέων που συγκροτούν το Εθνικό Συμβούλιο ( ΚΕΔΚΕ, ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΟΕΕ) και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων που εκπροσωπεί το σύνολο των επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα, άσκησαν την κριτική τους από εντελώς διαφορετική οπτική ως προς τα άρθρα 9 και 10 του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό.
Συγκεκριμένα τοποθετήθηκαν θετικά ως προς μορφές τουριστικών επενδύσεων και περιλαμβάνουν και κατοικία, προτείνοντας μάλιστα υψηλότερα ποσοστά κατοικίας έναντι των ρυθμίσεων του Πλαισίου, καθώς και ως προς άλλες ρυθμίσεις ( γκολφ, κίνητρα σε ορεινούς οικισμούς, αντιμετώπιση γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, ακατοίκητα νησιά κ.α) που συγκεντρώνουν τα πυρά των διαφωνούντων μελών του Συμβουλίου.
Η θέση αυτή είναι σαφώς αντίθετη με την θέση που εκφράστηκε χθες.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ θα επεξεργαστεί όλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, θα τις λάβει υπόψη του όπως το απέδειξε και με τα άλλα Χωροταξικά Σχέδια, και θα καταρτίσει την τελική του πρόταση για το Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, η οποία θα προωθηθεί για έγκριση στην αρμόδια κατά νόμο Επιτροπή Υπουργών.