Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Ζητούν κανόνες για τα πτυχία «φραντσάιζ»

Απο την Ελευθεροτυπία

13/2/2009
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Λόμπι» κατά των πτυχίων «φραντσάιζ» δημιουργούν τα πανεπιστήμια Ελλάδας, Ισπανίας, Γαλλίας και Ιταλίας. Προβληματισμό για το φαινόμενο της «εξαγωγής» ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών από κολέγια που λειτουργούν με το σύστημα της δικαιόχρησης εξέφρασε η αντιπρύτανης του Αριστοτελείου και εκπρόσωπος της Συνόδου Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστημίων Αθανασία Τσατσάκου, στη συνάντηση της Ενωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, στις Βρυξέλλες.

Η αντιπρύτανης αναφέρθηκε στο «έλλειμμα αξιοπιστίας και αντικειμενικότητας των διεθνών συστημάτων κατάταξης των πανεπιστημίων», αλλά και «στο φαινόμενο της "εξαγωγής" (πώλησης) ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών από ορισμένα πανεπιστήμια, σε φοιτητές άλλων χωρών με το σύστημα της δικαιόχρησης».

«Η βασική παραδοχή του ενιαίου χώρου της ευρωπαϊκής ανώτατης εκπαίδευσης ακυρώνεται από τις οδηγίες των επιτρόπων Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις σχετικές με την επίσημη αναγνώριση των διπλωμάτων των ιδιωτικών κολεγίων, τα οποία είναι εγκατεστημένα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και λειτουργούν μέσω συμβάσεων δικαιόχρησης, επειδή αναβιώνουν ένα μοντέλο σχέσεων αποικιοκρατικού τύπου για τις σχέσεις μεταξύ πανεπιστημίων», τόνισε η κ. Τσατσάκου.

Χαρακτήρισε την ευρωπαϊκή οδηγία «ξεπερασμένη από τα γεγονότα» κι επισήμανε ότι «οι Ελληνες πρυτάνεις ανησυχούν βαθιά από αυτό το φαινόμενο, της άρσης εντοπιότητας των πανεπιστημίων, που χρησιμοποιούν και τα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια για χρηματικούς και όχι για ακαδημαϊκούς λόγους».

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Αναστάσιος Μάνθος ανέφερε στην «Ε» ότι «υπάρχει σοβαρός προβληματισμός, διότι θεωρούμε πως η οδηγία που αφορά την εμπορική δραστηριότητα ορισμένων πανεπιστημίων εφαρμόζεται καθ' υπερβολή στον ακαδημαϊκό χώρο» και τόνισε πως «είναι θέμα δεοντολογίας να θεσπιστούν κάποιοι κανόνες».

Στην προσεχή Σύνοδο της Πράγας, που έχει προγραμματιστεί για τις 19 Μαρτίου, η εκπρόσωπος της Συνόδου Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστημίων θα συνεχίσει την προσπάθεια για δημιουργία συμμαχιών.



Ν. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails