Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕΤΕΜ ΣΤΙΣ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ

Ο παραγκωνισμός του Κλάδου (Μηχανικοί Τ.Ε.) ως γνωστόν δεν υφίσταται μόνο από την πλευρά της πολιτείας, είτε αφορά την Κυβέρνηση είτε αφορά τα Κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από την πλειοψηφία των ΜΜΕ, καθώς όχι μόνο δεν προβάλλουν διαχρονικά τα θέματα που αφορούν χιλιάδες συναδέλφους Μηχανικούς αλλά δεν ενημερώνουν και για τις εξελίξεις."Αναγκαζόμαστε" λοιπόν να έχουμε ως πηγή ενημέρωσης τις παρατάξεις, που με δελτία τύπου κατά καιρούς ενημερώνουν αλλά και προσπαθούν να αφυπνίσουν όλους όσους δεν έχουν καταλάβει ότι τα περιθώρια στενεύουν.
Παραθέτουμε λοιπόν το Δελτίο Τύπου της ΔΑΚΕ που αν και ''κυβερνητική'' αποδεικνύει ότι δεν καταθέτει τα όπλα...



Συνάδελφοι,
Ευχόμαστε, Χρόνια Πολλά , Καλή Χρονιά με Υγεία σε όλους τους συναδέλφους και τις οικογένειες τους. Ο Νέος χρόνο να φέρει επιτυχίες και περισσότερη Κλαδική συνείδηση σε όλους μας.

Η έλευση του νέου έτους συνοδεύτηκε με έναν Ανασχηματισμό ο οποίος έφερε αλλαγές σε πολλά από τα πρόσωπα που εμπλέκονται άμεσα με τα θέματα του Κλάδου μας, καθώς άλλαξε τόσο ο Υπουργός Παιδείας όσο και ο Υπουργός Ανάπτυξης.
Η πιο σημαντική βέβαια πτυχή του Ανασχηματισμού ήταν η είσοδος στην Κυβέρνηση του συναδέλφου Μιχάλη Παπαδόπουλου (Βουλευτής Κοζάνης) στη θέση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στην Κυβέρνηση υπάρχουν πλέον δύο συνάδελφοι με πολύ ενεργό συμμετοχή στα δρώμενα του Κλάδου μας, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος (Αρκαδίας) που κατέχει τη θέση του Υφυπουργού Παιδείας και ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος θυμίζουμε ότι υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος του ΚΔΣ της ΕΕΤΕΜ και Πρόεδρος της Πανελλήνιας ΔΑΚΕ Μηχανικών Τ.Ε.
Θυμίζουμε επίσης ότι όλοι οι συνάδελφοι που είναι σήμερα Βουλευτές (Μ.Παπαδόπουλος, Α.Λυκουρέντζος, Γ.Μανώλης (Αργολίδος), Λ.Αυγενάκης (Ηρακλείου), Σ.Κωνσταντινίδης (Φλώρινας) και Κ.Κόλλιας (Κορινθίας)) –ποτέ άλλοτε ο Κλάδος μας δεν είχε τόσο σημαντική εκπροσώπηση-, έχουν υπογράψει όλα μας τα αιτήματα και έχουν καταθέσει δεκάδες παρεμβάσεις στη Βουλή.
Δυστυχώς όμως η ΕΕΤΕΜ αρνείται πεισματικά να συνεργαστεί μαζί τους, ενώ όταν το ΤΕΕ τους επιτέθηκε αρνήθηκε να τους υποστηρίξει.
Η ΕΕΤΕΜ επιλέγει το δρόμο της κομματικής περιχαράκωσης αδιαφορώντας για την ανάγκη να ορθώσει επιτέλους ενιαία φωνή ο Κλάδος μας.
Σημειώνουμε δυστυχώς με θλίψη ότι η Διοίκηση της Ένωσης αρνήθηκε να εκδώσει ανακοίνωση καταδίκης των επιθέσεων που εξαπέλυσε το ΤΕΕ ενάντια στην παράταξη της ΔΑΚΕ Μηχανικών Τ.Ε.
Δεν ξεχνάμε βέβαια ότι η κυβέρνηση βρίσκεται εκτός του χρονικού πλαισίου που είχε θέσει η ίδια, για την έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των ειδικοτήτων των πτυχιούχων ΤΕΙ, χωρίς μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο να έχει επιτευχθεί παρόλο που ήδη έχουν εκδοθεί επαγγελματικά δικαιώματα για αρκετές Σχολές. Εκκρεμούν ακόμη οι ειδικότητες που είναι η αιχμή του δορατος του κλάδου παρά το ότι έχει γίνει συστηματική δουλειά από τους Υπουργούς και τον Υφυπουργό Παιδείας κο Ταλιαδούρο και το ΣΑΤΕ που έχει ήδη συνεδριάσει δεκάδες φορές – με πιο πρόσφατη την 12η συνεδρίαση του- όπου και εγκρίθηκαν τα Π.Δ. με τα Επ. Δικαιώματα όλων των Τμημάτων ΤΕΙ της Σχολής Τ.ΕΦ.
Αναμφισβήτητα είναι θετικό το γεγονός ότι ο Ανασχηματισμός του Υπουργού Παιδείας δεν συνεπάγεται καθυστέρηση στην έκδοση Π.Δ. καθώς αρκεί για αυτά η υπογραφή του Υφυπουργού, η οποία έχει ήδη μπει.
Από την άλλη όμως δεν έχουμε καμία εξέλιξη με το Σχέδιο των Ε.Δ. που είχε εγκρίνει το ΣΑΤΕ για τους Πολιτικούς στις 28/8/2006, το οποίο έχει υπογραφεί από τον Υπουργό Παιδείας αλλά έχει «κολλήσει» στο ΥΠΕΧΩΔΕ…
Παράλληλα τον τελευταίο καιρό έγινε η έκδοση σε ΦΕΚ των Ε.Δ. των τμημάτων της Πληροφορικής όπου θεωρούμε ότι παρόλες τις αντιρρήσεις μας σε συγκεκριμένα σημεία του, είναι μια πολύ θετική εξέλιξη.
Είναι επίσης αλήθεια ότι έχουν επιλυθεί όλα τα θεσμικά προβλήματα των ΤΕΙ, καθώς ο Ν.3549/06 κατοχύρωσε συνταγματικά τα Ιδρύματα στην Ανώτατη Εκπαίδευση συμπληρώνοντας τον Ν.2916/01, ακόμη δόθηκε πλέον στα ΤΕΙ η δυνατότητα της διοργάνωσης αυτόνομων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών.
Εμμένουμε στην άποψη μας ότι η μη έκδοση των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων βαραίνει την Κυβέρνηση. Παράλληλα επισημαίνουμε ότι στην περίπτωση που το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν υπογράψει ΑΜΕΣΑ το Σχέδιο του Διατάγματος που έχει στείλει ο Υπουργός Παιδείας, το πολιτικό κόστος της απόφασής του δεν θα βαρύνει μόνον τον Υπουργό, αλλά την Κυβέρνηση στο σύνολο της.
Είναι όμως επίσης σαφές ότι οι Μηχανικοί Τ.Ε. περιμένουν από την Κυβέρνηση, τον Υπουργό Παιδείας και τους Συναρμόδιους Υπουργούς,την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων με τα Επ.Δικαιώματά μας και όχι από το ΤΕΕ.

Τονίζουμε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει επιτέλους αντίδραση στο απαράδεκτο Σχέδιο ΠΔ για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές, το οποίο εξαιρεί ουσιαστικά τους Μηχανικούς Τ.Ε.
Η ΔΑΚΕ επιχείρησε να ενημερώσει ολόκληρη την Κοινότητα των ΤΕΙ, συναδέλφους, σπουδαστές και διοικήσεις ΤΕΙ. Πετύχαμε τη συγκέντρωση των υπογραφών όλων των προέδρων ΤΕΙ, αλλά και την συγκέντρωση εκατοντάδων επιστολών διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Δυστυχώς η ΕΕΤΕΜ αρκείται σε απλές επιστολές διαμαρτυρίας, ενώ απαιτούνται δραστικότερες λύσεις.

Αντί ουσιαστικών κινήσεων η ΕΕΤΕΜ κάλεσε κινητοποίηση για τις 20 Μαρτίου. Σαφέστατα στηρίζουμε την κινητοποίηση, δυστυχώς όμως εκτιμούμε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία καλείται για να δοθεί άλλοθι στο Έκτακτο Συνέδριο που έχει συγκληθεί για τις 21 Μαρτίου.
Το Έκτακτο Συνέδριο ΕΕΤΕΜ πραγματοποιείται για την τροποποίηση της απόφασης του προηγούμενου Συνεδρίου ώστε να μπορεί να γίνει αποδεκτή η απόφαση του πρωτοδικείου για την αλλαγή του Καταστατικού της Ένωσης.
Είναι σαφές ότι η απόφαση του πρωτοδικείου κατέδειξε την προχειρότητα με την οποία παίρνει αποφάσεις η Διοίκηση της Ένωσης…
Η Πάγια θέση της ΔΑΚΕ είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Εμμένουμε στην στήριξη της Ένωσης ως φορέα Μηχανικών ΤΕ και ως Σύλλογο που δρα ως «ομπρέλα» για όλες τις δράσεις του Κλάδου. Εάν η τροποποίηση έχει ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της ΕΕΤΕΜ τότε χαιρετίζουμε την τροποποίηση. Εάν πάλι είναι μια κίνηση που στην πραγματικότητα δεν αλλάζει τίποτα , τότε δεν υπάρχει καν λόγος τροποποίησης...

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις η διοργάνωση κινητοποιήσεων από όλους τους Φορείς των ΤΕΙ και την ΕΕΤΕΜ, είναι πλέον μονόδρομος. Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε την απόφαση του ΚΔΣ της ΕΕΤΕΜ για Κινητοποιήσεις και καλούμε τους Προέδρους των ΤΕΙ, τους Καθηγητές των ΤΕΙ και πρωτίστως τους μελλοντικούς συναδέλφους μας φοιτητές να συστρατευτούν με τις κινητοποιήσεις της Ένωσης προτάσσοντας και αυτοί με την σειρά τους το δίκαιο αίτημα της έκδοσης των Επαγγελματικών μας Δικαιωμάτων.
Για να πετύχουν βέβαια οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός για αγωνιστική δράση από όλους τους Φορείς εκπροσώπησης των αποφοίτων ΤΕΙ αλλά κυρίως από τους φοιτητές. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει η ΕΕΤΕΜ. Να σημειώσουμε οτι ακόμη και σήμερα, δεν έχει γίνει δεκτή η πρότασή μας για πληρωμένες καταχωρήσεις στις Αθηναϊκές Εφημερίδες και τον Ηλεκτρονικό Τύπο που συνεχώς επαναλαμβάνουμε, καθώς θεωρούμε πολύ σημαντικό να έχουμε ενήμερη την κοινή γνώμη στην πολύχρονη αδικία που διαπράττεται εις βάρος μας . Επίσης –παρά τη σχετική δέσμευση του προέδρου (ΚΔΣ- ΕΕΤΕΜ) στο Συνέδριο-, αρνείται να δεχθεί την πρότασή μας για λειτουργία ενός τουλάχιστον Περιφερειακού Τμήματος στην Αττική με αποτέλεσμα να μην έχει πραγματοποιηθεί ποτέ έστω και μία ενημερωτική συνέλευση στην Αθήνα.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails