Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

« Σχέδιο Αθηνά » δυναμίτης στα θεμέλια των ΤΕΙ.


Του Γιώργου Βαρταλά
 Πρόεδρου ΕΕΤΕΜ Π.Τ Λάρισας



    Με βάση τα μέχρι τώρα δημοσιεύματα κάθε καλόπιστος, διαπιστώνει ότι ούτε αναδιάρθρωση γίνεται ούτε αναμόρφωση του χάρτη ανώτατης εκπαίδευσης, αντίθετα στον χώρο των ιδρυμάτων δημιουργεί νέα προβλήματα και δεν λύνει τα υφιστάμενα.
    Μέχρι σήμερα ζούμε μία απίστευτη διαδικασία με τη μέθοδο του «ράβε- ξήλωνε» , με συγχωνεύσεις ή μετακινήσεις Σχολών-Τμημάτων , που μοναδικό στόχο έχουν την εξισορρόπηση εξωακαδημαικών συμφερόντων από διάφορους τοπικούς-περιφερειακούς και κεντρικούς παράγοντες της πολιτικής ζωής. Αυτό ,δυστυχώς, έχει ως αποτέλεσμα την φημολογούμενη αλλοίωση του αρχικού σχεδίου, που ούτως ή άλλως παραμένει προβληματικό.
    Όσο διατηρείται η αναχρονιστική νομοθεσία για τις επαγγελματικές δραστηριότητες των πτυχιούχων, η οποία βασίζεται σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα προ 35ετίας, σε καμία περίπτωση δεν τεκμηριώνεται ούτε η εξοικονόμηση πόρων -λόγω εποχής- ούτε η θεσμοθέτηση διακριτών κατευθύνσεων στις κλασικές ειδικότητες.
    O παραλογισμός στο «ράβε- ξήλωνε » δεν έχει όρια, διότι με την ενοποίηση που επιχειρείται από την επίσημη πολιτεία στα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών (Έργων Υποδομής , Δομικών Έργων) και Τοπογράφων, καταργείται η επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων και βέβαια κάτω από τις πιέσεις των γνωστών συντεχνιακών φορέων , εξαφανίζονται τα  υφιστάμενα τμήματα και ιδρύει ένα ανομοιογενές τμήμα με κατευθύνσεις, οι οποίες δεν είναι συμβατές με τα διεθνή και ελληνικά δεδομένα αλλά ούτε και με την κείμενη νομοθεσία ,που αφορά το επάγγελμα του Μηχανικού. 

    Επισημαίνουμε επίσης ότι ,ενώ το σχέδιο «Αθηνά» ,το οποίο προέκυψε μετά από σχετική ειδική μελέτη, άφηνε ανέπαφα τα τμήματα αυτοματισμού, σήμερα το υπουργείο τα καταργεί χωρίς καμία δικαιολογία και εις βάρος των ΤΕΙ, των φοιτητών και των πτυχιούχων τους. Και όλα αυτά υλοποιούνται εν ονόματι της μείωσης του αριθμού των τμημάτων, με το ίδιο πνεύμα που  κάποιοι «ειδικοί» προτείνουν την συγχώνευση των τμημάτων Ηλεκτρολογίας με τα τμήματα Ηλεκτρονικής.
    Η προσπάθεια του Υπουργείου να κατοχυρώσει κατά προτεραιότητα τα κολλέγια και τους αποφοίτους τους, επιβεβαιώνει τη διαχρονική αδιαφορία της πολιτείας για την 30χρονη επαγγελματική ομηρία των Πτυχιούχων ΤΕΙ. Επισημαίνουμε ότι ,οι όποιες αλλαγές ευαγγελίζεται ο Υπουργός Παιδείας για το σχέδιο «Αθηνά» ,θα πρέπει αυτές να θεσμοθετηθούν με τη σχετική γνώμη του Σ.Α.Τ.Ε-Ε.ΣΥ.Π αλλά και ταυτόχρονα να εκδοθούν τα  αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των ειδικοτήτων (παλαιών και νέων).Οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων θα πρέπει να αντιμετωπισθούν χωρίς πειραματισμούς και με δέουσα σοβαρότητα, και σύμφωναμε τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα, λαμβάνοντας υπόψη και τα Ελληνικά δεδομένα, διότι κάθε αλλαγή στην ονομασία και το γνωστικό αντικείμενο των τμημάτων έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στους πτυχιούχους. Διαφορετικά και σε κάθε περίπτωση το σχέδιο «Αθηνά» είναι ένας πραγματικός δυναμίτης στα θεμέλια των ΑΤΕΙ  της πατρίδας μας.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails