Αθήνα 27-07-2011
Διαβάζοντας ολόκληρο το Σχέδιο Νόμου «Δομή, Λειτουργία, Διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» που κατατέθηκε στη Βουλή από την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις που στρέφονται κατά πρωτοφανή και μεθοδευμένο τρόπο σε...
βάρος των πτυχιούχων μηχανικών ΤΕΙ. Πιο συγκεκριμένα, στο Άρθρο 4, παράγραφος 2, επιχειρείται προκλητικά η συρρίκνωση του πεδίου επαγγελματικής δραστηριότητας των πτυχιούχων μηχανικών και η υποβάθμιση του ρόλου των ΤΕΙ ως ανώτατων Ιδρυμάτων αυτής της χώρας. Το Άρθρο 4, παρ. 2 σε συνδυασμό με τις καταργηθείσες διατάξεις που προβλέπει το Σχέδιο Νόμου, -όπως για παράδειγμα η κατάργηση της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 2916/2001 (Α' 114) όπου κατοχυρωνόταν η διενέργεια τεχνολογικής έρευνας, η ανάπτυξη τεχνογνωσίας και καινοτομίας στα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία ως μέρος των σπουδών στα ΤΕΙ-, αποτελεί μια άνευ προηγουμένου επίθεση σε βάρος των Ιδρυμάτων και των αποφοίτων τους. Το Σχέδιο Νόμου καθιστά πλέον τα ΤΕΙ ως ιδρύματα β’ διαλογής που θα δημιουργούν στελέχη συγκεκριμένων επαγγελμάτων ή ομάδων επαγγελμάτων και τα αποσυνδέει από το ρόλο τους που είναι η εκπαίδευση μηχανικών ανώτατης βαθμίδας με έμφαση στην εφαρμογή των επιστημών ικανών να δραστηριοποιηθούν σε όλο το εύρος του επαγγελματικού πεδίου της ειδικότητάς τους (συμπεριλαμβανομένης της εφαρμοσμένης ή τεχνολογικής έρευνας) όπως ρητά ορίζει για τα πανεπιστήμια.
Η επιχειρούμενη κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος 388/1989 με το οποίο η πολιτεία ξεκαθάριζε τον τίτλο σπουδών μας ως Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε., αν δεν οφείλεται σε λάθος του εισηγητή , τότε πολύ φοβούμαστε πως πρόκειται για μια καλοσχεδιασμένη επίθεση που στοχεύει στην εξυπηρέτηση γνωστών συντεχνιακών συμφερόντων και ενδεχομένως στο κλείσιμο ή την υποβάθμιση των τμημάτων της ΣΤΕΦ.
Επισημαίνουμε επίσης πως στο σχέδιο Νόμου ενώ γίνεται αναφορά για μια υποτιθέμενη παράλληλη σχέση μεταξύ ΤΕΙ και Πανεπιστήμιων επί της ουσίας επιχειρείται η υποβάθμιση του ρόλου τους αφού καταργούνται οι διατάξεις για το συμπληρωματικό και διακριτό τους ρόλο σε συνδυασμό με τα όσα αναφέραμε παραπάνω. Στα πλαίσια αυτά θεωρούμε απαράδεκτη και τη κατάργηση του κλάδου των ΕΤΠ και των καθηγητών Εφαρμογών στα ΤΕΙ , τα οποία από ιδρύσεως τους διακρίνονται για τη προαγωγή της επιστήμης και τον εφαρμοσμένο χαρακτήρα των σπουδών τους. Αν ο νομοθέτης ήθελε πραγματικά να ξεκαθαρίσει τον ρόλο και τον χαρακτήρα των ΤΕΙ με Ευρωπαϊκούς όρους όπως έγινε με τα αντίστοιχα ιδρύματα σε πολλές χώρες μέλη της Ε.Ε. τότε θα έπρεπε να προχωρήσει χωρίς δισταγμούς στη μετεξέλιξη και μετονομασία των ιδρυμάτων σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια ή Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών (Universities of Applied Sciences) όπως ακριβώς έγινε στην Μ.Βρετανία και τη Γερμανία.
Κατόπιν των ανωτέρω, ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου και εκ νέου διαβούλευση ως προς τις διατάξεις που αφορούν τα ΤΕΙ και τους αποφοίτους τους αφού στη παρούσα μορφή του προκαλεί για ακόμα μια φορά σύγχυση ως προς το ρόλο των Ιδρυμάτων, αγνοεί πλήρως τις εξελίξεις που έχουν συντελεσθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν λύνει ουσιώδη ζητήματα που ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια το χώρο της τριτοβάθμιας τεχνολογικής εκπαίδευσης . Ειδικότερα δε, θεωρούμε απαράδεκτα τα άρθρα 4 , 39 και 81 των οποίων ζητούμε την άμεση κατάργηση λαμβάνοντας υπόψη τον ανώτατο ακαδημαϊκό χαρακτήρα των ΤΕΙ και την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Υπενθυμίζουμε τέλος πως εδώ και 30 χρόνια η πολιτεία με διάφορα ασαφή νομοθετήματα και Π.Δ. δεν έχει καταφέρει να επιλύσει ακόμα το φλέγον ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων μηχανικών, θέμα που έχει τακτοποιηθεί σε όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. πλην της Ελλάδας. Ως εκ τούτου ένα ακόμα νομοσχέδιο που έρχεται να θολώσει ακόμα περισσότερο τα νερά με ασαφείς και "παράξενες" διατάξεις χωρίς να επιλύει ξεκάθαρα και με τόλμη γνωστές παθογένειες στο χώρο της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης δεν μπορεί να μας εμπνεύσει καμία εμπιστοσύνη.
Αρκετά έχει κρατήσει ο εμπαιγμός σε βάρος των πτυχιούχων μηχανικών Τ.Ε.
Ο Πρόεδρος του ΣΥ.Μ.Α.Τ.Ε. Ο Γραμματέας του ΣΥ.Μ.Α.Τ.Ε.
Κοκκίνης Γεώργιος Χαριτόπουλος Άγγελος