Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Σχετικά με το Νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση



Υπερψηφίστηκε προ λίγων ημερών,επί της αρχής και επί των άρθρων, ο νέος νόμος-πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση, έχοντας μια πρωτοφανή για εκπαιδευτικό νόμο, συναίνεση 250 βουλευτών. Οι απόψεις μας για τον συγκεκριμένο νόμο ήταν γνωστές και ως εξής: η αρχική του μορφή, μόνον προβλήματα και αγκυλώσεις θα μπορούσε να φέρει, πρωτίστως στα...
τεχνολογικά ιδρύματα και κατ’ επέκταση στους αποφοίτους τους. Η κατάργηση τίτλου του Μηχανικού Τ.Ε σε συνδυασμό με τη χρήση του όρου ΄΄στελέχους΄΄ , θα ήταν πλέον η αιχμή του δόρατος για την απαξίωση πτυχιούχων και ιδρυμάτων. Η χαριστική βολή για τα ΤΕΙ, θα ήταν η αφαίρεση από το νομοσχέδιο των δυο παράλληλων και ισότιμων τομέων της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Μετά την προσθήκη αρκετών τροπολογιών- και την αφαίρεση κάποιων άρθρων- στο αρχικό κείμενο, έστω και τελευταία στιγμή απετράπησαν τα χειρότερα. Με το συγκεκριμένο νόμο η Υπουργός έφερνε την κοινότητα των ιδρυμάτων μας και τους πτυχιούχους αυτών στην δεινότερη θέση από την ίδρυση τους.Τελικά μάλλον δεν τα κατάφερε.


Ενδιαφέρον στοιχείο κατά την διάρκεια της συζήτησης, ήταν το γεγονός, ότι πλειάδα βουλευτών τάχθηκαν υπέρ της ακαδημαϊκής ολοκλήρωσης, των ερευνητικών προγραμμάτων, της δημιουργίας προγραμμάτων διδακτορικών σπουδών και κατ’ επέκταση της αναβάθμισης των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Βουλευτές όπως ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Σπυρος Ταλιαδούρος, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Λευτέρης Αυγενάκης, καθώς και οι Μιχάλης Παντούλας , Δημήτρης Κουσελάς, Ζήσης Τζηκαλαγιάς, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Σάββας Εμμινίδης, Πέτρος Ευθυμίου και πολλοί άλλοι, με τις εισηγήσεις τους και τις τροπολογίες τους ανάδειξαν τον ρόλο και το υψηλό επίπεδο των Ιδρυμάτων μας μέσα στο Κοινοβούλιο για μια ακόμη φορά.
Μιλώντας για το νόμο, ο πρωθυπουργός κος Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής μας ανακοίνωσε ότι ΄΄Τα επαγγελματικά δικαιώματα θα δοθούν από τα αντίστοιχα επιμελητήρια, και πως, με αυτό το νομοσχέδιο, απελευθερώνουμε τα ΑΕΙ και ΤΕΙ από τον κρατισμό και τα παραδίδουμε στην κοινωνία ως δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν για το δημόσιο συμφέρον και όχι τις στενές συντεχνίες΄΄.
Σταθερή στις απόψεις της η Υπουργός Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου, για μια ακόμη φορά προσπάθησε να δώσει έμφαση στην διαφορά Πανεπιστημίου – Τ.Ε.Ι.΄΄ Τα ΤΕΙ δεν είναι πανεπιστήμια΄΄ δήλωσε, πιστή λοιπόν στην ιδιότητα της ως μέλος του ΤΕΕ, για μια ακόμα φορά, έπραξε το καθήκον της.
Έξω από τα έδρανα της Βουλής, το ΝΠΔΔ του Ελληνικού Κράτους και συνδικαλιστικό όργανο των διπλωματούχων Μηχανικών, το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, σε δελτίο τύπου του αναφέρει ότι ΄΄το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση που ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή αποτελεί περιφανή νίκη του παλαιοκομματισμού και της ρουσφετολογικής παράδοσης, η οποία καθηλώνει επί δεκαετίες τον εκσυγχρονισμό της χώρας΄΄.
Στο ίδιο δελτίο τύπου, αναφέρεται ότι η κρατικοδίαιτη ΕΕΤΕΜ και οι συντεχνίες των ΤΕΙ είναι υπεύθυνες για όλα τα κακά της Ελληνικής Δημόσιας Παιδείας .
Από την ίδρυση του, το ΤΕΕ, ήταν είναι και θα είναι κρατικοδίαιτο. Ακόμη και οι Μηχανικοί Τ.Ε ( που παρεπιπτώντως δεν είναι μέλη του ) πληρώνουν εισφορές υπέρ ΤΕΕ και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Και μέσα σε όλα αυτά, πληρώνουμε και εισφορές υπέρ του ασφαλιστικού φορέα (ΤΣΜΕΔΕ) χωρίς καν να είμαστε ασφαλισμένοι.
Δεν είναι λοιπόν τουλάχιστον ντροπή από μέρους σας να απευθύνεστε με τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς σε έναν σύλλογο ο οποίος δεν λαμβάνει απολύτως καμία επιχορήγηση από την Πολιτεία?
Δεν είναι ντροπή να είσαι ο τεχνικός σύμβουλος του Κράτους και να εκφράζεις λόγο αμιγώς συνδικαλιστικό και με τόσο μένος ενάντια στα ΤΕΙ?
Δεν είναι ντροπή ακόμη και σήμερα οι Μηχανικοί Τ.Ε να είναι ΄΄εξαναγκασμένοι εθελοντές΄΄ για την έμμεση χρηματοδότηση που επιβάλλεται στον καθένα από εμάς που ασκούμε επάγγελμα?

Ο κος Κακλαμάνης με την ομιλία του στην Βουλή, αποκάλυψε για μια ακόμη φορά το ποιος είναι και δρα ως συντεχνία και μάλιστα του χειρίστου είδους. "Οι συντεχνίες ασύδοτες εκβιάζουν ακόμα και το Κοινοβούλιο. Θα δώσω για τα Πρακτικά την ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, μια προσωπική επίθεση εναντίον μου και εναντίον του κ. Ταλιαδούρου από τη Νέα Δημοκρατία. Είναι ένα μήνυμα ότι όποιος δεν πειθαρχεί στις συντεχνίες, θα τις έχει απέναντί του, όπως ο Πέτρος Ευθυμίου που ως Υπουργός Παιδείας το 2001, όταν έφερε το ν. 2916, αντιμετώπισε εκβιασμούς δημοσία προς τον τότε Πρωθυπουργό τον κ. Σημίτη να τον απολύσει. Όλες οι κυβερνήσεις από το 1974 και μετά όταν αποτολμούσαν να κάνουν κάτι εναντίον αυτής της μεγάλης συντεχνίας κινητοποιούνταν με απεργίες και στάσεις εργασίας στα δημόσια έργα......"

Τα σχόλια δικά σας...



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails