Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Στη Βουλή οι αλλαγές στα Α.Ε.Ι.

Αθήνα, 29-7-2011

Με αφορμή το νομοσχέδιο για την «Δομή, λειτουργιά, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και Διεθνοποίηση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» το οποίο κατατέθηκε στις 25-7-2011 στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, και συζητήθηκε τη Δευτέρα 25-7-11 και Τρίτη 26-7-11, επισημαίνουμε τα εξής:

Η Κ.Δ.Ε της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ στη συνεδρίασή της στις 20-6-2011, είχε...
εξετάσει το σχέδιο στις γενικές του διατάξεις που αφορά όλες τις Σχολές των Α.Ε.Ι.

Το νέο στοιχείο που προέκυψε με την κατάθεσή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων είναι οι καταργούμενες διατάξεις. Κρίσιμο θέμα στην παρούσα φάση θεωρείται η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να συμπεριλάβει στο πλήθος των καταργούμενων διατάξεων το Π.Δ388/89 με το αιτιολογικό ότι αλλάζει ο τύπος καθομολόγησης των φοιτητών στα Α.Ε.Ι.

Επίσης είναι σημαντικό να διατηρηθεί η φυσιογνωμία και η αποστολή των Τ.Ε.Ι όπως ορίζεται στους Ν.2916/2001 και Ν.3549/2007 χωρίς τις επαναδιατυπώσεις του νομοσχεδίου.


Η Διοίκηση της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ με βάση τις θέσεις μας (19ο Συνέδριο) διατύπωσε άμεσα τις διατάξεις που πρέπει να τροποποιηθούν και παράλληλα αξιοποίησε μέσα σε δύο μέρες ένα ευρύτερο μέτωπο που έχει συγκροτηθεί εδώ και αρκετό καιρό σε συνεργασία με τις Ενώσεις των πτυχιούχων που συμμετέχουν στο Σ.Α.Τ.Ε/Ε.ΣΥ.Π, τους Πρόεδρους των Τ.Ε.Ι και της Ο.Σ.Ε.Π/Τ.Ε.Ι. Επιπροσθέτως κινητοποίησε Προέδρους των Νομ.Τμημάτων της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ για να ενημερώσουν τους τοπικούς Βουλευτές που συμμετέχουν στην αρμόδια Επιτροπή.

Στις 25-07-11 συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλη, καταθέτοντας σχετικό υπόμνημα με τις προτάσεις μας για το νομοσχέδιο.

Παράλληλα ενημερώθηκε, η Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεως της Βουλής κα Χρ. Αράπογλου στην οποία υποβλήθηκε αίτημα ακρόασης. Επίσης οι Βουλευτές όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, αλλά και οι Βουλευτές – Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι εκτός από την τηλεφωνική ενημέρωση, τους επιδόθηκε κείμενο με τις θέσεις μας και τις αναγκαίες τροπολογίες που αφορούν τα Τ.Ε.Ι και τους Πτυχιούχους τους.

Επίσης Κατατέθηκε ενημερωτικό υπόμνημα με τις θέσεις των Ενώσεων Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι και μοιράστηκε σε όλους τους Βουλευτές της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, από την Πρόεδρο της Επιτροπής κα Χρ. Αράπογλου.

Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν οι σημαντικές τοποθετήσεις του Προέδρου της Ο.Σ.Ε.Π/Τ.Ε.Ι κ. Ι. Τσάκνη και του εκπροσώπου της Συνόδου των Διοικήσεων Τ.Ε.Ι στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής καθώς και των Βουλευτών Σάββα Εμηνίδη, Αγγ.Τολκα, Σπ. Ταλιαδούρου, Ι. Βούρου, Μαν. Μπετενιώτη, Π. Ασπραδάκη και Σ. Γιαννακά.

Σημαντικές σε διάφορα επίπεδα ήταν οι παρεμβάσεις των Προέδρων Τ.Ε.Ι Αθήνας, Πειραιά και Κρήτης στην προώθηση των θέσεων μας καθώς και του Βουλευτή Ελ. Αυγενάκη.

Έντονο ενδιαφέρον εκδήλωσε και ο πρ. Πρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Απ. Κακλαμάνης.

Η Διοίκηση της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ θα συνεχίσει τις προσπάθειες της σε συντονισμό με τις άλλες Ενώσεις και την κοινότητα των Τ.Ε.Ι προκειμένου να βελτιωθεί το νομοσχέδιο πριν την κατάθεσή του στην Ολομέλεια για ψήφιση, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αντιμετωπίζει τα Τ.Ε.Ι ισότιμα με τα Πανεπιστήμια και να μη δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα, στα όσα ήδη υπάρχουν, σε βάρος των Πτυχιούχων τους.

Το σχέδιο νόμου, κατά πάσα πιθανότητα θα ολοκληρωθεί με τις αλλαγές που έχουν συζητηθεί στην Επιτροπή την άλλη βδομάδα και θα εισαχθεί προς ψήφιση, στην ολομέλεια της Βουλής, μάλλον προς το τέλος Αυγούστου.

Οι μέρες που μεσολαβούν απαιτούν εγρήγορση και κινητοποίηση όλων με στόχο την βελτίωση του.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails