Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Κ. Σούτσας: Το Υπ. Παιδείας δυσφημεί το Τμήμα Δασοπονίας του ΤΕΙ Λάρισας


Απο το Esos.gr
12/05/2011

Παρά τη δυσφήμηση του Τμήματος Δασοπονίας η Γενική Συνέλευση θεωρεί ως ελάχιστη δεοντολογική ενέργεια του Υπουργείου την άμεση αποκατάσταση του δικαίου με πρόβλεψη τη συνέχιση εισαγωγής σπουδαστών στο Τμήμα, τονίζει με δήλωσή του ο πρώην Ειδικός Γραμματέας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Κώστας Σούτσας.Ειδικότερα η δήλωση του κ. Σούτσα, έχει ως εξής:


Ως Πρώην Ειδικός Γραμματέας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του ΥΠΕΠΘ, αλλά και ως πρώην Πρόεδρος του ΤΕΙ Λάρισας καθώς και ως πρών Προϊστάμενος του Τμήματος Δασοπονίας του ΤΕΙ Καρδίτσας αλλά κυρίως ως πρώην Καθηγητής του ανωτέρω Τμήματος θα ήθελα να μεταφέρω την άποψη της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος αλλά ταυτόχρονα να ενισχύσω την άποψη αυτή λόγω της συσσωρευμένης εμπειρίας μου στο χώρο της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα ως προς τα κριτήρια που αξιοποίησε το Υπουργείο προκειμένου να ορίσει τον αριθμό εισακτέων ανά Τμήμα παραθέτουμε τα πραγματικά δεδομένα του Τμήματος τα οποία θεωρούμε ότι δεν ελήφθησαν υπόψη:

α) Ο αριθμός φοιτητών: Τακτικοί 272, Ενεργοί 409, Εγγεγραμμένοι 699.

β) Σε ότι αφορά το κριτήριο παραλαβής συγγραμμάτων από τους πρωτοετείς, αλλά και το συνολικό αριθμό φοιτητών, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι το κριτήριο αυτό οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις δεδομένου ότι αρκετοί εκδοτικοί οίκοι δεν διέθεσαν ακόμη τον αιτηθέντα από τους σπουδαστές αριθμό αντιτύπων (με το σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ).

γ) Ο μέσος ετήσιος αριθμός εισακτέων του Τμήματος ανέρχεται για την τελευταία πενταετία στους 220 σπουδαστές και ο μέσος αριθμός εισαχθέντων στους 78.

δ) Ο αριθμός εισακτέων ακ. έτους 2010-11 ήταν 200, ο αριθμός των εισαχθέντων ήταν επίσης 200, ενεγράφησαν 189 και παρακολουθούν τακτικότατα 130.

ε) Από το Τμήμα μετεγράφησαν 4 σπουδαστές, ενώ το Τμήμα δέχτηκε 7 σπουδαστές από τα άλλα δύο Τμήματα Δασοπονίας και ΔΦΠ.

στ) Ο μέσος αριθμός πτυχιούχων της τελευταίας πενταετίας ανέρχεται σε 90.

ζ) Η πρόταση του Τμήματος (αρ. πρακτικού ΣΤ 487/18-01-2011) για εισαγωγή σπουδαστών ακ. έτους 2011-12 ήταν 90 σπουδαστές, αριθμός πολύ κοντά τόσο στον μέσο πραγματικό αριθμό εισαχθέντων όσο και σε αυτό των αποφοιτούντων της τελευταίας πενταετίας.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθούν και τα ακόλουθα:

• Ιστορική εξέλιξη: Το Τμήμα Δασοπονίας και ΔΦΠ είναι το παλαιότερο Τμήμα Δασοπονίας, ιδρύθηκε το 1985 (Π.Δ. 561/1985) και ήταν η μετεξέλιξη της Μεσοδασικής Σχολής Αγιάς και των ΚΑΤΕΕ (Ν. 576/77).

• Εξωτερική αξιολόγηση: Το Τμήμα Δασοπονίας και ΔΦΠ αξιολογήθηκε από εξωτερικούς αξιολογητές μετ’επαίνων από τα πρώτα Τμήματα ΤΕΙ και Πανεπιστημίων της χώρας. Η αξιολόγηση αυτή προφανώς δεν ελήφθη υπόψη και οδήγησε σε λάθος σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Εκπαίδευσης και Θρησκευμάτων.

• Υποδομές: Το Τμήμα στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο επιφάνειας 4.000 τ.μ. και διαθέτει 13 εργαστήρια πλήρως εξοπλισμένα.

• Στελέχωση: Το Τμήμα στελεχώνεται με 11 μέλη Εκπαιδευτικού Προσωπικού, από τα οποία τα 10 είναι διδάκτορες και 1 κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου.

• Επιστημονικές Δημοσιεύσεις – Συγγραφή βιβλίων: Την τελευταία δεκαετία τα μέλη ΕΠ του Τμήματος δημοσίευσαν 250 επιστημονικές εργασίες και συνέγραψαν 18 βιβλία.

• Ερευνητικά Προγράμματα: Την τελευταία δεκαετία τα μέλη ΕΠ του Τμήματος συμμετείχαν σε 69 ερευνητικά προγράμματα ως επιστημονικοί υπεύθυνοι ή μέλη των ομάδων εργασίας.

• Γραφείο Διασύνδεσης: Το Τμήμα Δασοπονίας και ΔΦΠ Καρδίτσας είναι το μοναδικό από τα τρία Τμήματα που διαθέτει οργανωμένο, σε πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία Γραφείο Διασύνδεσης, το οποίο μάλιστα φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Τμήματος.

• Επιστημονικά Συνέδρια - Ημερίδες: Την τελευταία δεκαετία στο Τμήμα διοργανώθηκε 1 επιστημονικό συνέδριο και 6 επιστημονικές ημερίδες.

• Ακαδημαϊκές δραστηριότητες: Την τελευταία δεκαετία το Τμήμα συνέβαλε ουσιαστικά στη δημιουργία, στη στέγαση και στη λειτουργία των υπολοίπων τριών Τμημάτων του Παραρτήματος Καρδίτσας.

Διαπιστώνεται επίσης ότι στις 10-05-2011 υπήρξαν δύο σχετικές ανακοινώσεις από το ΥΠΔΒΜΘ που δεν συμφωνούσαν μεταξύ τους ως προς το περιεχόμενο. Η πρώτη ανακοινώθηκε στη διεύθυνση www.ypepth.gov.gr και αφορούσε τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία κάποια Τμήματα ΤΕΙ δε θα δεχτούν νέους εισακτέους για το ακ. έτος 2011-2012. Στην ανακοίνωση αυτή δεν περιλαμβάνεται το Τμήμα Δασοπονίας και ΔΦΠ. Αντίθετα, στη δεύτερη (Δελτίο Τύπου που ανακοινώθηκε στη διεύθυνση www.minedu.gov.gr) το Τμήμα Δασοπονίας και ΔΦΠ δε θα δεχτεί νέους εισακτέους για το ακ. έτος 2011-2012. Επομένως προκύπτει το ερώτημα ποια από τις δύο ανακοινώσεις είναι η ορθή και με ποια κριτήρια λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση.

Με βάση τα παραπάνω η Γενική Συνέλευση εξέφρασε την έκπληξη και αγανάκτησή της για την κατάφωρη αυτή αδικία σε βάρος του Τμήματος Δασοπονίας και ΔΦΠ του Παραρτήματος Καρδίτσας του ΤΕΙ Λάρισας, η οποία έγινε την τελευταία στιγμή και από τους σχεδιαστές του καταλόγου εισακτέων ακ. έτους 2011-12 χωρίς να λάβουν υπόψη τους τα παραπάνω αντικειμενικά στοιχεία.

Παρά τη δυσφήμηση του Τμήματος Δασοπονίας η Γενική Συνέλευση θεωρεί ως ελάχιστη δεοντολογική ενέργεια του Υπουργείου την άμεση αποκατάσταση του δικαίου με πρόβλεψη τη συνέχιση εισαγωγής σπουδαστών στο Τμήμα.



Κωνσταντίνος Σούτσας

Καθηγητής Δ.Π.Θ.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails