Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Αρνητική «έκπληξη» σε εκατοντάδες μαθητές το κλείσιμο 24 Τμημάτων ΤΕΙ λίγες ημέρες πριν τις Πανελλήνιες

Απο το Logia Starata



24 Τμήματα ΤΕΙ δεν πρόκειται να δεχτούν νέους φοιτητές όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, με την έναρξη των Πανελληνίων Εξετάσεων, αλλάζοντας άρδην τον προγραμματισμό εκατοντάδων μαθητών και οικογενειών που προσέβλεπαν στη φοίτησή τους στα Τμήματα αυτά. Στο πλαίσιο αυτό, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, κατέθεσε συγκεκριμένη κοινοβουλευτική παρέμβαση, ζητώντας διευκρινήσεις από την αρμόδια Υπουργό, κα. Α. Διαμαντοπούλου, κυρίως για τον τρόπο και το χρόνο λήψης της συγκεκριμένης απόφασης.


Ειδικότερα, ο Βουλευτής αναφέρει στο έγγραφό του ότι «με την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τον αριθμό των εισακτέων, δηλαδή τον αριθμό των θέσεων που ανοίγουν φέτος για πρωτοετείς σε πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ, επιβεβαιώνοντας ότι η καθυστέρηση οφειλόταν σε διαβουλεύσεις για την «τύχη» διαφόρων επαρχιακών Τμημάτων», τονίζοντας ότι «όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, η συντριπτική πλειοψηφία των «κομμένων» θέσεων εισακτέων εντοπίζεται στα Περιφερειακά ΑΤΕΙ, όπου σε 24 τμήματα από αυτά δε θα εισαχθούν νέοι σπουδαστές, οδηγώντας στην ουσία στην αιφνιδιαστική κατάργησή τους».

Συγκεκριμένα, ανάφερε ότι «τα Τμήματα αυτά είναι:

1.ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Τεχνολ. Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών (με έδρα τα Μουδανιά)

2. ΤΕΙ Πάτρας, Εμπορίας και Διαφήμισης (με έδρα την Αμαλιάδα)

3. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού (με έδρα τα Γρεβενά)

4. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Ζωικής Παραγωγής (με έδρα τη Φλώρινα)

5. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Φυτικής Παραγωγής (με έδρα τη Φλώρινα)

6. ΤΕΙ Λάρισας, Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων (με έδρα τα Τρίκαλα)

7. ΤΕΙ Λάρισας, Μηχανικής Βιοσυστημάτων

8. ΤΕΙ Λάρισας, Τουριστικών Επιχειρήσεων

9. ΤΕΙ Λάρισας, Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (με έδρα την Καρδίτσα)

10. ΤΕΙ Κρήτης, Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας

11. ΤΕΙ Κρήτης, Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληρ. Συστημάτων (με έδρα τον Άγ. Νικόλαο)

12. ΤΕΙ Κρήτης, Τουριστικών Επιχειρήσεων

13. ΤΕΙ Ηπείρου, Ζωικής Παραγωγής (με έδρα την Άρτα)

14. ΤΕΙ Ηπείρου, Ιχθυοκομίας Αλιείας (με έδρα την Ηγουμενίτσα)

15. ΤΕΙ Ηπείρου, Τουριστικών Επιχειρήσεων (με έδρα την Ηγουμενίτσα)

16. ΤΕΙ Καβάλας, Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών (με έδρα τη Δράμα)

17. ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Διοίκησης Επιχειρήσεων (με έδρα την Κεφαλονιά)

18. ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων (με έδρα την Κεφαλονιά)

19. ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (με έδρα τη Λευκάδα)

20. ΤΕΙ Καλαμάτας, Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών & Ανθοκομίας

21. ΤΕΙ Καλαμάτας, Φυτικής Παραγωγής

22. ΤΕΙ Μεσολογγίου, Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών & Ανθοκομίας

23. ΤΕΙ Μεσολογγίου, Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων

24. ΤΕΙ Μεσολογγίου, Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης».

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι «η Σύνοδος των Προέδρων είχε επεξεργαστεί και καταθέσει σχέδιο χωροταξικής κατανομής των τμημάτων των ΑΤΕΙ και των αντιστοίχων ειδικοτήτων, από το Νοέμβριο του 2010», σημειώνοντας ότι «το συγκεκριμένο σχέδιο, αντί να αποτελέσει βάση για τον εξορθολογισμό στον σχεδιασμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας, αγνοήθηκε πλήρως από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ενώ παράλληλα ελήφθησαν αποσπασματικές και αιφνιδιαστικές αποφάσεις ερήμην των ΑΤΕΙ». Τονίζει δε ότι «η Σύνοδος των Προέδρων είχε ζητήσει μείωση του αριθμού των εισακτέων σε πολλά τμήματα, αφού το υπουργείο Παιδείας, όλα αυτά τα χρόνια, δεν ενίσχυσε τα ΤΕΙ σε υποδομές και εκπαιδευτικό προσωπικό».

Συναφώς επισημαίνει ότι «η σημερινή αδιέξοδη κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που «άνοιγε» αφειδώς και συνεχώς νέα Τμήματα ΤΕΙ σε όλη την Περιφέρεια, κυρίως για την ικανοποίηση τοπικών μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, χωρίς αυτά να μπορούν να υποστηριχθούν κατόπιν ούτε από τους ανάλογους φοιτητές, ούτε το απαραίτητο επιτόπιο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, ούτε από τον κρατικό προϋπολογισμό». Επιπλέον, αναφέρει ότι «σήμερα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προσπαθεί να τα «μαζέψει», λαμβάνοντας αιφνιδιαστικές αποφάσεις λίγες ημέρες πριν από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, σε εντελώς λανθασμένο χρόνο και με εντελώς παράλογο τρόπο».

Αναφέροντας ότι «εκατοντάδες μαθητές και οικογένειες είχαν κάνει τον προγραμματισμό τους για τη δήλωση συγκεκριμένων Τμημάτων ΤΕΙ», ζητά από την αρμόδια Υπουργό να τον ενημερώσει «πότε ακριβώς δημιουργήθηκε το κάθε ένα Τμήμα από αυτά που σήμερα δεν θα δεχτούν εισακτέους και βαίνουν προς κατάργηση», καθώς και «ποιος είναι ακριβώς ο λόγος που τα 24 Τμήματα των ΑΤΕΙ της Περιφέρειας δεν θα δεχτούν εισακτέους, με αποτέλεσμα να κλείσουν». Επιπλέον, ζητά διευκρινιστικές απαντήσεις σχετικά με το «ποια ήταν ακριβώς τα κριτήρια κατάργησης των συγκεκριμένων Τμημάτων», καθώς και «για ποιους λόγους δεν ελήφθη υπόψη το σχέδιο χωροταξικής κατανομής των τμημάτων των ΑΤΕΙ και των αντιστοίχων ειδικοτήτων της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ, που έχει κατατεθεί από το Νοέμβριο του 2010».

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails