Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - Η Σύνοδος Πρόεδρων ΤΕΙ στην Καλαμάτα

Από την Τετάρτη 30 Ιουνίου έως την Παρασκευή 3 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η 42η Σύνοδος Προέδρων – Αντιπροέδρων Τ.Ε.Ι στο Τ.Ε.Ι Καλαμάτας.

Μεταξύ των βασικών θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και το ζήτημα της έκδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων, για όσα Τμήματα των Τ.Ε.Ι εκκρεμούν, αλλά και η περίπτωση να εφαρμοσθεί ένα σχέδιο ανάλογο του Καλλικράτη και στα Α.Ε.Ι (Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι).

Ο κοινός εκπρόσωπος των Επαγγελματικών Ενώσεων Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι και Πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, Δ. Δημόπουλος ο οποίος είχε προσκληθεί στην σύνοδο και εισηγήθηκε το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι, την εφαρμογή σχεδίου ανάλογου με το σχέδιο «Καλλικράτης» στα Α.Ε.Ι (Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι). καθώς και παρατηρήσεις επί των σχεδίων Π.Δ για τα εκκρεμή επαγγ. δικαιώματα όπως τα ανήγγειλε ο Υφυπουργός κ, Πανάρετος και έθεσε το θέμα του Ε.Τ.Π των Τ.Ε.Ι. Αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι έκαναν και οι Πρόεδροι πτυχιούχων άλλων σχολών των Τ.Ε.Ι, της Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ, Δ. Σταματάκης, και της ΣΤΕΤΡΟΔ, Π.Ταταρίδης, οι όποιοι είχαν κληθεί ειδικά στην συνοδό αυτή.

Παρότι το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων κατείχε την υψηλότερη θέση στην ατζέντα της Συνόδου, οι Πρόεδροι δεν αποφάσισαν τελικά το κλείσιμο των Σχολών από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά όπως πρότειναν ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι Πειραιά κ. Βρυζίδης και η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ αν μέχρι τότε το ΥΠ.Ε.Π.Θ δεν έχει εκδώσει τα εκκρεμή επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά περιορίστηκαν στην εκ νέου σύγκλιση της Συνόδου των διοικήσεων Τ.Ε.Ι στις αρχές Σεπτέμβρη χωρίς να αποκλείουν και το κλείσιμο, σε περίπτωση που μέχρι τότε δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη στο ανωτέρω ζήτημα.

Εκ μέρους της συνόδου το πρόβλημα των επαγγελματικών θεμάτων στην πολιτική ηγεσία παρουσίασε ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι Λάρισας, κ. Κόκορας, και τα διοικητικά προβλήματα ο Πρόεδρος Τ.Ε.Ι Αθήνας, κ. Νίνος.

Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Ι. Πανάρετος δήλωσε ότι στο προσεχές διάστημα θα συγκληθεί κοινή συνεδρίαση ΣΑΠΕ-ΣΑΤΕ με θέμα τα σχέδια ΠΔ που εκκρεμούν.

Παρόλαυτα επέμεινε ότι η δέσμευση του για έκδοση τους μέχρι τον Σεπτέμβριο, ισχύει.

Από την πλευρά της, η Υπουργός Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου, απέφυγε να πάρει σαφή θέση σχετικά με το φλέγον ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων απλά σύνεδεσε την οριστική επίλυση του με την θεσμοθέτηση του Εθνικού Πλαισίου Επαγγελματικών Προσόντων, προανήγγειλε τη σύσταση Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης σε κάθε περιφέρεια, με συμμετοχή των Πανεπιστήμιων και Τ.Ε.Ι με σκοπό την χωροταξική αναδιάρθρωση της ανωτάτης εκπαιδεύσεις, απέκλεισε την μετασχηματισμό των Τ.Ε.Ι σε Πανεπιστήμια οπως ζήτησε η Σύνοδος και προανήγγειλε νόμο πλαίσιο για τα Ανώτατα ιδρύματα, θεσμοθέτηση της εισαγωγής σε Σχολές και όχι σε τμήματα, ότι παραμένουν διακριτοί οι ρόλοι των Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι, τη δημιουργία του Εθνικού Πλαισίου Πιστοποίησης Επαγγελματικών Προσόντων με νομοσχέδιο που θα καταθέσει εντός των προσεχών ημερών και τόνισε ότι από το 2013 αλλάζει οριστικά ο τρόπος καθορισμού των επαγγελμ. δικαιωμάτων!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails