Απο το Έθνος
Του Μιχάλη Νιβολιανίτη
05/07/2010
Ζητούν την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων μέσα στο καλοκαίρι, που θα ρυθμίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα 22 ειδικοτήτων. Καμπανάκι και για τη μείωση της χρηματοδότησης
Να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απειλούν οι πρόεδροι των τεχνολογικών ιδρυμάτων σε περίπτωση που δεν έχουν εκδοθεί -μέσα στο καλοκαίρι- τα προεδρικά διατάγματα με τα οποία θα ρυθμίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα 22 ειδικοτήτων.
Κατά τη διάρκεια της 42ης Συνόδου προέδρων - αντιπροέδρων ΤΕΙ, που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα, επισημάνθηκε ότι το χρόνιο πρόβλημα με τα επαγγελματικά δικαιώματα δεν έχει ακόμη επιλυθεί.
Σύμφωνα με τη Σύνοδο, οι πρόεδροι των ΤΕΙ είχαν αναστείλει τις κινητοποιήσεις για τα επαγγελματικά δικαιώματα, επειδή υπήρχε η διαβεβαίωση από το υπουργείο Παιδείας ότι η έκδοση των Π.Δ. θα ανακοινωνόταν έως τα τέλη Ιουνίου. Μάλιστα, οι πρόεδροι προανήγγειλαν έκτακτη σύνοδο μέχρι την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους για να εκτιμήσει τα νέα δεδομένα.
Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, αναφερόμενη στο ζήτημα, τόνισε ότι «το υπουργείο το έχει επεξεργαστεί επί μήνες, έχει γίνει προεργασία από τον υφυπουργό και φτάνουμε στην τελευταία φάση του, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι».
Κατά τα λοιπά, η Σύνοδος των ΤΕΙ έθεσε και άλλα σημαντικά θέματα που απασχολούν τα ιδρύματα, όπως η περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης, η οποία -όπως επισημάνθηκε- οδηγεί σταδιακά τα ιδρύματα σε οικονομικό αδιέξοδο. Οι πρόεδροι μίλησαν για δραματικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, για μεγάλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες πρόσληψης νέων και εξέλιξης υπηρετούντων μελών Ε.Π. αλλά και τη μη κάλυψη των κενών που προκύπτουν από τις συνταξιοδοτήσεις. Τέλος, οι πρόεδροι ζήτησαν να προχωρήσει άμεσα η χωροταξική και θεματική αναδιάρθρωση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης «με την ενεργή και ισότιμη συμμετοχή των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ».
Ερωτηθείσα για το αν υπάρχει ενδεχόμενο συγχωνεύσεων ή καταργήσεων και αν γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, η υπουργός απάντησε: «Η χώρα έχει ενιαία τριτοβάθμια εκπαίδευση με δύο άξονες: τα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα. Το κλείσιμο, οι συγχωνεύσεις, η δημιουργία νέων θα συσχετιστούν με τον νέο τρόπο οργάνωσης των σπουδών. Δεν θα πάμε σε σχολές. Θα υπάρχουν προγράμματα σπουδών, θα γίνουν συνεργασίες και αυτό θα εξεταστεί σε κάθε περιφέρεια».
Γι’ αυτό, συνέχισε η κ. Διαμαντοπούλου, «και προτείναμε τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης σε κάθε περιφέρεια, που θα συμπεριλαμβάνει τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα ερευνητικά ινστιτούτα, ώστε να δούμε πρώτα σε κάθε περιφέρεια πώς θα λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι ενοποιήσεις των ιδρυμάτων».