Το Προεδρείο της ΠΕΠΤΕΓ, οι Ενώσεις που συμμετέχουν στο ΣΟΦ - ΓΕΤΡΟΤΕ (ΕΕΔΔΥ, ΠΑΣΤΙ, ΠΑΝΕΠΟ, ΠΕΠΤΕΓ, ΠΕΤΕΤ), σε συνεργασία με την ΕΕΤΕΜ ( υπό τον Πρόεδρο της κο Δημόπουλο Δημήτρη) και τον ΠΑΣΥΤΑ (υπό τον Πρόεδρό της κο Κυριαζή Στάυρο), κατέθεσαν αίτημα στις 16/6/2010 προς τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Καλαμάτας κο Κανάκη Α. και την Τριμελή Γραμματεία της Συνόδου Προέδρων και Αντιπροέδρων, προκειμένου να προσκληθούν επίσημα στις εργασίες της Συνόδου, ως επαγγελματικοί και επιστημονικο΄πι φορείς των Πτυχιούχων των Τμημάτων Γεωπονίας και Διατροφής (ΣΤΕΓ και ΣΤΕΤΡΟΔ).
Το αίτημα έγινε αποδεκτό και μετά από πρόσκληση που εστάλη από τον κο Κανάκη, αντιπροσωπεία της ΠΕΠΤΕΓ (Σταματάκης Δημήτρης, Κωνσταντόπουλος Ιωάννης, Τσάκωνας Παναγιώτης) και της ΠΑΝΕΠΟ (Ταταρίδης Παναγιώτης) συμμετείχε προγραμματισμένα στις εργασίες της Συνόδου και έκανε παρέμβαση, προκειμένου να ενημερώσει τους Συνέδρους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Πτυχιούχοι των Τμημάτων των Σχολών ΣΤΕΓ και ΣΤΕΤΡΟΔ. Στην αντιπροσωπεία εντάχθηκαν και εκπρόσωπος της ΠΟΔΔΥ (Δασοπόνοι κος Σταθόπουλος Δημήτρης) και μέλη του Δ.Σ. του Τοπικού Τμήματος της ΠΕΠΤΕΓ στη Μεσσηνία (Παράσχος Φώτης και Τσάκωνας Παναγιώτης με διττή ιδιότητα μέλους και του ΚΔΣ της ΠΕΠΤΕΓ)
Χαιρετίζουμε την Σύνοδο για την απόφαση να δεχτεί για πρώτη φορά τους Πτυχιούχους και πάγια πρότασή μας είναι να γίνει Θεσμός η παρουσία και η παρέμβαση των Ενώσεων των Πτυχιούχων Τ.Ε. στις Εργασίες της Συνόδου Προέδρων και Αντιπροέδρων ΤΕΙ.
Η επίσημη παρουσία μας στην Σύνοδο, είναι αποτέλεσμα των επαφών που έχουν ξεκινήσει με τις Διοικήσεις των ΤΕΙ τα τελευταία τρία χρόνια, των συντονισμένων προσπαθειών του ΚΔΣ της ΠΕΠΤΕΓ με την ΕΕΤΕΜ και τις άλλες Ενώσεις και την υπέυθυνη και συνεκτικη παρουσία του Προεδρείου προς τα ΤΕΙ.
Κατά την Παρέμβαση των Ενώσεων των Πτυχιούχων, μίλησε ο Πρόεδρος κος Σταματάκης Δημήτρης, εκ μέρους της ΠΕΠΤΕΓ και του ΣΟΦ – ΓΕΤΡΟΤΕ, καθώς επίσης μίλησε και ο Πρόεδρος της ΠΑΝΕΠΟ Δρ. Ταταρίδης Παναγιώτης, εκ μέρους των Ενώσεων Πτυχιούχων της ΣΤΕΤΡΟΔ.
Στο περιθώριο της Συνάντησης έγιναν επαφές με Προέδρους και Αντιπροέδρους ΤΕΙ, που λειτουργούν Γεωπονικά Τμήματα της ΣΤΕΓ, προκειμένου να ενημερωθούν και κατ’ ιδίαν για τα τρέχοντα θέματα του AGRO, του μητρώου εκτιμητών του ΕΛΓΑ, την υπό εξέλιξη ΚΥΑ για τα γεωργικά φάρμακα, τα σχέδια βελτίωσης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι άνεργοι Πτυχιούχοι, τα προβλήματα με την αναντιστοιχία τίτλων και πτυχίων, τις συνεχείς παρεμβάσεις του ΓΕΩΤΕΕ στις αποφάσεις του ΥΠΑΑΤ, την μη εφαρμογή των επαγγελματικών δικαιωμάτων που έχουν ψηφισθεί από το 1989 και μετά, και την εκκρεμότητα με την ψήφιση επαγγελματικών δικαιωμάτων για τα Τμήματα που ακόμα δεν έχουν, την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στα Κολέγια, την τροποποίηση των κανόνων για τον γεωργικό πειραματισμό.
Στους Συνέδρους μοιράσθηκε Υπόμνημα της ΠΕΠΤΕΓ και του ΣΟΦ – ΓΕΤΡΟΤΕ (επισυνάπτονται παρακάτω).
Αρκετοί εκ των Συνέδρων, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρώτη οργανωμένη παρουσία Ενώσεων Αποφοίτων σε Σύνοδο, που επίσης για πρώτη φορά, κάλυπτε 11 Ενώσεις (ΠΕΠΤΕΓ, EETEM, ΠΑΣΤΙ, ΕΕΔΔΥ, ΠΟΔΥ, ΠΑΝΕΠΟ, ΠΑΣΥΤΑ, ΣΥΠΕΛΕ, ΕΑΤΕ, ΠΕΤΕΤ, Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Τεχνολόγων Γεωπόνων που συνεργάζεται με την ΠΕΠΤΕΓ).
Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων της Συνόδου, και μετά από επαφές με Προέδρους ΤΕΙ, ο ερχόμενος Σεπτέμβρης, αναμένετε πολύ θερμός.
Ακολουθούν τα δύο Υπομνήματα που κατατέθηκαν και διανεμήθηκαν στους Συνέδρους.
Α. Το Υπόμνημα της ΠΕΠΤΕΓ :
ΘΕΜΑ: ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ Τ.Ε.Ι.
Αξιότιμοι Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι
και Μέλη των Διοικήσεων των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Χαιρετίζουμε την αποδοχή της αίτησής μας να προσκληθούμε για πρώτη φορά στην Σύνοδο, και ευελπιστούμε ότι εφεξής αυτό θα καταστεί Θεσμός.
Απευθυνόμαστε εκ νέου στην Σύνοδο σας προκειμένου να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα επαγγελματικής αποκατάστασης που απασχολούν τους αποφοίτους των Γεωπονικών Τμημάτων των Τ.Ε.Ι..
Θεωρούμε ότι οποιοδήποτε έλλειμμα ως προς την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων προσδίδει αδυναμία στην αξιοπιστία των ίδιων των Ιδρυμάτων, καθώς η επιτυχία μίας Ανώτατης Σχολής, είναι άμεσα συνυφασμένη με την εξέλιξη και το μέλλον των αποφοίτων της.
Είναι πλέον αποδεκτό ότι οι Πτυχιούχοι των Γεωπονικών Τμημάτων των ΤΕΙ, έχουν αποδείξει την αξιόπιστη παρουσία τους μέσα από τις επαγγελματικές δραστηριότητες που έχουν αναπτύξει, παρά τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν. Απόλυτο δε παράδειγμα αποτελεί το ότι όλο και μεγαλύτερος αριθμός αποφοίτων, αναζητά μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, σε επίπεδο MSc & PhD.
Δυστυχώς, όμως, ακόμα υπάρχουν πολλά προβλήματα ως προς την αποδοχή της ακαδημαϊκότητας των πτυχίων και των επιστημονικών ικανοτήτων των αποφοίτων, εκ μέρους της Πολιτείας και εκ μέρους των Επιμελητηρίων.
Αυτή τη στιγμή, που διεξάγονται οι εργασίες της Συνόδου :
1) Γίνεται προσπάθεια να αποκλειστούν οι Τ.Ε. Γεωπόνοι από την συνταγογράφηση και εμπορεία των γεωργικών φαρμάκων ώστε να γίνει αποκλειστικό δικαίωμα των μελών του ΓΕΩΤΕΕ και αποφοίτων ορισμένων μόνο Πανεπιστημιακών Τμημάτων.
2) Επιχειρείται ο αποκλεισμός των Τ.Ε. Γεωπόνων από τα προγράμματα AGRO.
3) Ασκούνται τεράστιες πιέσεις για το εξοστρακισμό των Τ.Ε. Γεωπόνων από το εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ.
4) Έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα από τους Τ.Ε. Γεωπόνους, της αυτονομίας σε προγράμματα γεωργικού πειραματισμού.
5) Τα Π.Δ. για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Τμημάτων της ΣΤΕΓ που εκκρεμούν (ομοίως και της ΣΤΕΤΡΟΔ) δεν εκδόθηκαν. Αποτέλεσμα αυτού είναι απόφοιτοι των Τμημάτων Πιστοποίησης και Ελέγχου Γεωργικών Προϊόντων και Γεωργικής Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων, να μην έχουν ένα σαφές καθεστώς επαγγελματικής δραστηριοποίησης.
6) Στον Δημόσιο Τομέα, οι Πτυχιούχοι Τ.Ε. συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά, έναντι των αποφοίτων Πανεπιστημίου ίσου χρόνου σπουδών, ακόμα και εάν διαθέτουν αυξημένα προσόντα (μεταπτυχιακά, προϋπηρεσία κ.λ.π.).
7) Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε το παράδοξο, ενώ οι Σχολές Γεωπονίας αναβαθμίζονται ταχύτατα σε εκπαιδευτικό προσωπικό και υποδομές και η ακαδημαϊκή αναβάθμιση των Τ.Ε.Ι. ολοκληρώνεται με τη δυνατότητα, να διεξάγουν αυτόνομα ή σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά ιδρύματα Μεταπτυχιακές σπουδές, επιπέδου MSc & PhD, η θέση των αποφοίτων – Πτυχιούχων στην αγορά εργασίας καθίσταται δυσχερέστερη σε σχέση με το παρελθόν, λόγω του αποκλεισμού τους από τις Υπηρεσίες και τους Οργανισμούς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ), και μάλιστα όσο επιτείνεται η οικονομική κρίση, τόσο αυξάνονται οι πιέσεις του ΓΕΩΤΕΕ για αποκλεισμό των Τ.Ε. από τις δραστηριότητες αγροτοοικονομικού ενδιαφέροντος.
Είναι γνωστό ότι τα Προεδρικά Διατάγματα (Π.Δ. 109/1989, Π.Δ. 285/1999, Π.Δ. 312/2003 κ.τ.λ.), για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων, μελών μας, δεν γίνονται σεβαστά μέχρι σήμερα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Και εν έτη 2010, ο αποκλεισμός των μελών μας από την αγορά εργασίας συνεχίζει να έχει χαρακτηριστικά κοινωνικού αποκλεισμού και ακαδημαϊκού ρατσισμού.
Πάντα υπήρχε πρόβλημα με την πρόσληψη Τεχνολόγων Γεωπόνων στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στους εποπτευόμενους από αυτό οργανισμούς (ΕΛΓΑ, ΟΠΕΓΕΠ, ΟΠΕΚΕΠΕ, κ.τ.λ.) αλλά σήμερα βρίσκεται πλέον φανερά σε εξέλιξη, μία δυναμική προσπάθεια, να αποκλειστούμε και από τον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και από την ελληνική δημόσια εκπαίδευση.
Θυμίζουμε τον αποκλεισμό των Τ.Ε. Γεωπόνων από τις δράσεις του 4ου Κ.Π.Σ. για τον αγροτικό τομέα και τις προκηρύξεις του ΟΠΕΓΕΠ το 2009. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην ανεργία περίπου 2500 Τεχνολόγους Γεωπόνους.
Οι Τ.Ε. Γεωπόνοι, απόφοιτοι σας, δεν έχουν ακόμα επιμελητηριακή εκπροσώπηση, αντιμετωπίζουν ασάφειες με τους τίτλους σπουδών που έχουν δοθεί από ομοειδή και παρόμοια Τμήματα που λειτουργούν σε διαφορετικά Τ.Ε.Ι. της χώρας (αναντιστοιχίες τίτλων με βάση το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα) και όμως, κυριαρχούν και στους τομείς που δραστηριοποιούνται στην υποστήριξη του έλληνα αγρότη, μέσα από τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων, τα οποία σε ποσοστό 70% ανήκουν σε Τεχνολόγους Γεωπόνους, προσφέροντας αναγνωρισμένα ποιοτικές υπηρεσίες.
Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό και στον πλέον κακόπιστο, ότι οι Τεχνολόγοι Γεωπόνοι, έχουν αποδείξει και στην πράξη ότι διαθέτουν την επιστημονική επάρκεια να αντεπεξέλθουν στην αποστολή τους, αρκεί να μην αποκλείονται από την αγορά εργασίας και την εξειδικευμένη επιχειρηματικότητα, και αρκεί να εφαρμοστούν πλέον, τουλάχιστον από την ίδια την Πολιτεία και ιδιαίτερα το ΥΠΑΑΤ, τα Επαγγελματικά Δικαιώματα που η ίδια η Πολιτεία έχει θεσπίσει, αλλά ΔΕΝ εφαρμόζει.
Οι σπουδές στα Τεχνολογικά Ιδρύματα, δεν μπορεί να μένουν μόνο σε «ακαδημαϊκό επίπεδο». Πρέπει να έχουν αντίκρισμα στην ελεύθερη αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα, μέσα σε ένα ισορροπημένο ανταγωνιστικό επαγγελματικό πεδίο. Η απροθυμία που έχουν οι νέοι σήμερα, να δηλώσουν τα Τμήματα των Σχολών Γεωπονίας των Τ.Ε.Ι., δεν οφείλεται ούτε στους τίτλους των Τμημάτων ούτε στο περιεχόμενο των σπουδών, αλλά οφείλεται στην αδυναμία άσκησης επαγγέλματος, λόγω του αποκλεισμού και της παρεμπόδισης των Τεχνολόγων Γεωπόνων από την ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματος, που επιχειρείται από τα επιμελητήρια υπό την ανοχή της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης. Η κοινωνία έχει οξύτατα αισθητήρια και το έχει αποδείξει. Πρώτα τα ίδια τα ΤΕΙ πρέπει να άρουν οποιαδήποτε επιφύλαξη έχουν προς τους αποφοίτους τους, και μετά θα ακολουθήσει η ελληνική κοινωνία, η Πολιτεία και τα Επιμελητήρια.
Ακόμα και υπό το πρίσμα της αναδιάρθρωσης των ΑΕΙ (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ), η ΠΕΠΤΕΓ και οι άλλες Ενώσεις και Φορείς Πτυχιούχων Τ.Ε. με τους οποίους συνεργάζεται στενά, δικαιώνεται, καθώς ήδη αρκετά χρόνια πριν, έχουμε επισημάνει ότι η ίδρυση πολλών ομοειδών Τμημάτων, τα οποία πολλές φορές αποτελούν εξειδίκευση ενός ευρύτερου επιστημονικού πεδίου, δεν οδηγεί σε επαγγελματική αποκατάσταση, ούτε ως προς το ελεύθερο επάγγελμα και δημιουργεί προϋποθέσεις αμφισβήτησης. Πέραν αυτού αποτελεί σπατάλη πολύτιμων πόρων, καθώς απόφοιτοι που δεν αφήνονται να εργασθούν και να παραγάγουν, δεν μπορούν να ανταποδώσουν στην ελληνική κοινωνία τις δαπάνες που κατέβαλε για την επιστημονική τους εκπαίδευση.
Είναι λοιπόν, τουλάχιστον άδικο, τα τόσα δις ευρώ που δαπανήθηκαν για την ανάπτυξη και εξέλιξη των ΤΕΙ και την εκπαίδευση των φοιτητών τους, να απορρίπτονται στα άχρηστα, χωρίς κοινωνικό αντίκρισμα και ανταποδοτικότητα. Τα ΤΕΙ παρέχουν στην κοινωνία, επιστήμονες εφαρμογής, γεωπόνους παραγωγής, που μπορούν να εισέλθουν άμεσα στην αγορά εργασίας και να αποδώσουν. Αρκεί να τους επιτραπεί, από την Πολιτεία και τα Επιμελητήρια.
Τονίζουμε, ότι εάν οι Τεχνολόγοι Γεωπόνοι, τελικά αποκλειστούν από την συνταγογράφηση και εμπορεία γεωργικών – φυτοπροστατευτικών φαρμάκων, το εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ, τα προγράμματα AGRO, και την εξέλιξη στον δημόσιο τομέα με βάση τα προσόντα τους, τότε δεν θα υπάρχει και κανένας λόγος ύπαρξης των Τ.Ε.Ι., καθώς το πτυχίο ΤΕΙ θα οδηγεί σε χαμένο χρόνο πολυδάπανων βασικών και μεταπτυχιακών σπουδών και την ανεργία.
Οι προτάσεις μας προς την Σύνοδό σας είναι οι εξής :
- Συντονισμένες παρεμβάσεις των Διοικήσεων των ΤΕΙ όπου λειτουργούν Γεωπονικά Τμήματα σε συνεργασία με τις Ενώσεις των Αποφοίτων (ΠΕΠΤΕΓ), προς το ΥΠΑΑΤ και τους Φορείς του, προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες της ΠΕΠΤΕΓ και των συνεργαζόμενων Φορέων Τεχνολόγων Γεωπόνων (Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών και Δημοσίων Υπαλλήλων), ώστε να μην αποκλεισθούν Πτυχιούχοι από την συνταγογράφηση και εμπορεία γεωργικών φαρμάκων, την πιστοποίηση γεωργικών προϊόντων, τις εκτιμητικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και την ελεύθερη άσκηση επαγγέλματος μέσω των ΜΕΚ.
- Υποστήριξη της πρότασης της ΠΕΠΤΕΓ και των άλλων Φορέων των Πτυχιούχων Τ.Ε. για επιμελητηριακή οργάνωση των Τ.Ε. Πτυχιούχων ανά Σχολή και επαγγελματικό πεδίο.
- Η αποσαφήνιση των τίτλων των Πτυχίων, ώστε να μην δίνεται η ευκαιρία σε κακόπιστους να τους συγχέουν με τους τίτλους των ΚΑΤΕΕ, που δεν έχουν σχέση με τα ΤΕΙ.
- Επαναφέρουμε την πρόταση, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα επί χρόνια σωρευμένα προβλήματα του χώρου μας, να θεωρούμε απαραίτητη τη συνεργασία των Σχολών με τους Επαγγελματικούς και Επιστημονικούς Συλλόγους των Αποφοίτων. Γι’ αυτό προτείνουμε τη δημιουργία «Συντονιστικής Γραμματείας» στην οποία θα συμμετέχουν Διευθυντές των Σχολών Γεωπονίας, και Εκπρόσωποι της ΠΕΠΤΕΓ. Το Όργανο αυτό, θα έχει ως αποστολή να επεξεργαστεί, άμεσα, ένα σχέδιο εφαρμογής των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μέχρι σήμερα αποφοίτων και των μελλοντικών, ακόμα και μετά την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ
Τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, υπάρχουν για να δίνουν μέλλον και προοπτική στους φοιτητές τους Σε αντίθετη περίπτωση απαξιώνεται και το δικό σας έργο. Υπό αυτή την έννοια, σας καλούμε, να καταδικάσετε, και μέσα από τη Σύνοδό σας, κάθε εξωθεσμική ενέργεια, που λαμβάνει χώρα εντός ή εκτός των Ιδρυμάτων, και στρέφεται κατά των Ιδρυμάτων και των αποφοίτων – Πτυχιούχων. Πιστεύουμε ότι το έργο των ΤΕΙ και των αποφοίτων των Τμημάτων Γεωπονίας, έχει αποφέρει καρπούς, που πρέπει να αναγνωρισθούν, προς δικαίωση και αποκατάσταση όλων και κάθε επιφύλαξη σε βάρος των αποφοίτων πρέπει να αρθεί άμεσα.
Για το ΚΔΣ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΌΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Β. Το Υπόμνημα του ΣΟΦ - ΓΕΤΡΟΤΕ :
1 Ιουλίου 2010
ΠΡΟΣ : Σύνοδο Προέδρων και Αντιπροέδρων ΤΕΙ,
Καλαμάτα Ιούλιος 2010
Αξιότιμοι Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι των ΤΕΙ
Οι Επιστημονικές και Επαγγελματικές Ενώσεις των
Πτυχιούχων των Σχολών ΣΤΕΓ και ΣΤΕΤΡΟΔ συστήσαμε το ΣΟΦ – ΓΕΤΡΟΤΕ (Συντονιστικό όργανο Φορέων – Γεωτεχνικών Τεχνολόγων Τροφίμων & Οινολόγων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) προκειμένου να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για την επίλυση των χρόνιων επαγγελματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Μέλη μας.
Ήταν, είναι και θα είναι πάγια πεποίθησή μας, ότι τα ΤΕΙ δεν έχουν μέλλον χωρίς την συνεργασία Πτυχιούχων – Διδασκόντων, καθώς η επιτυχία του έργου των Ιδρυμάτων κρίνεται από την μετέπειτα επιτυχία των αποφοίτων τους στην αγορά εργασίας και την επιστημονική προσφορά.
Σήμερα, υπό τις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η μεταξύ μας έλλειψη συνεργασίας του παρελθόντος, τα ΤΕΙ συνεχίζουν να βρίσκονται υπό αμφισβήτηση από την επιστημονική κοινότητα της Ελλάδος και οι Πτυχιούχοι τους αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα στην άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος και στην ακαδημαϊκή εξέλιξη και μετεκπαίδευση.
Τα προβλήματα δε, επιτείνονται, υπό την προοπτική της ακαθόριστης θέσης της Ελληνικής Πολιτείας όσον αφορά τα ΤΕΙ, ως προς τον επερχόμενο ενιαίο χώρο διακίνησης επιστημόνων - επαγγελματιών στην Ε.Ε., καθώς η πίεση των υπαρχόντων επαγγελματικών επιμελητηρίων οδηγεί στην μη απόδοση ιδιότητας ελεύθερου επαγγελματία, στους Πτυχιούχους ΤΕΙ.
Σε μία κοινή προσπάθεια για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των Ιδρυμάτων και των Πτυχιούχων, θα μας βρείτε αρωγούς.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι απόφοιτοι των Σχολών ΣΤΕΓ και ΣΤΕΤΡΟΔ είναι τα εξής :
- Απουσία Θεσμικής επιμελητηριακής εκπροσώπησης. Γι’ αυτό προτείνουμε να υποστηρίξετε την πρότασή μας στην σύσταση Επιμελητηρίων των Τ.Ε. αποφοίτων ανά Σχολή ή επαγγελματικό πεδίο.
- Δημιουργείται σύγχυση ειδικοτήτων από τις μετονομασίες Τμημάτων που έχουν γίνει.
- Υπάρχουν αναντιστοιχίες με το Π.Δ.388/89 ως προς του τίτλους πτυχίων που έχουν δοθεί σε διάφορες χρονικές περιόδους από ίδια Τμήματα διαφορετικών ΤΕΙ.
- Χρειάζεται η έκδοση κοινών επαγγελματικών δικαιωμάτων για ομοειδή τμήματα.
- Οι Πτυχιούχοι παρεμποδίζονται στην ελεύθερη άσκηση επαγγέλματος.
- Δημιουργούνται τεράστια προβλήματα και σύγχυση από αντικρουόμενες αποφάσεις μεταξύ Υπουργείου Παιδείας ΔΒΜ&Θ, ΥΠΑΑΤ και ΠΕ&ΚΑ, και ΧΩΠΕ. Κατά κανόνα οι αποφάσεις του Υ. Παιδείας δεν εφαρμόζονται από τα παραγωγικά Υπουργεία.
- Στο ΣτΕ εκκρεμούν από το 2001, Προσφυγές της ΠΕΠΤΕΓ για το Π.Δ. 344/2000 και προβλήματα που προέκυψαν από την μη εφαρμογή των επαγγελματικών δικαιωμάτων Πτυχιούχων Τμημάτων της ΣΤΕΓ.
- Στον Δημόσιο Τομέα οι Πτυχιούχοι Τ.Ε. δεν έχουν ισότιμη μεταχείριση με τους Π.Ε. εργαζομένους ίσου χρόνου σπουδών., με βάση του νόμους 2916/2001, 3549/2007 και μεταγενέστερους. Ακόμα και με την πρόσφατη μεταρρύθμιση για την επιλογή προϊσταμένων στον Δημόσιο Τομέα, οι Τ.Ε. αποκλείστηκαν από τις θέσεις γενικών διευθυντών, ενώ υπάρχουν πολλές πιέσεις να μην εφαρμοστούν οι διατάξεις του νόμου για τους Τ.Ε.
- Εκκρεμεί η απόδοση επαγγελματιών δικαιωμάτων σε αποφοίτους των Σχολών ΣΤΕΓ (Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Δασοπονίας κ.λ.π.) και ΣΤΕΤΡΟΔ (Οινολογίας, κ.λ.π.).
- Ο αριθμός των Δασοπόνων που προσλαμβάνονται στον Δημόσιο Τομέα βαίνει μειούμενος. Το ίδιο ισχύει και για ειδικότητες της ΣΤΕΓ.
Υποστηρίζουμε :
1) Την προσυπογραφή του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τα επαγγελματικά δικαιώματα Πτυχιούχων 6 Τμημάτων των Σχολών ΣΤΕΓ και ΣΤΕΤ-Δ., το οποίο πάλι έχει «μπλοκαριστεί», υπό τις πιέσεις του ΓΕΩΤΕΕ και του ΤΕΕ.
2) Την ισότιμη με βάση τις σπουδές, εγγραφή των Πτυχιούχων στα αντίστοιχα επαγγελματικά επιμελητήρια ή εναλλακτικά, ή μετατροπή των υπαρχόντων Επιστημονικών Επαγγελματικών συλλόγων των Πτυχιούχων Τεχνολογικού Τομέα, σε Τεχνολογικά Επιμελητήρια, με εκπροσώπηση σε όλους τους αρμόδιους Κρατικούς Φορείς.
3) Την ισόρροπη απορρόφηση των Πτυχιούχων ΤΕΙ – Πανεπιστημίων στον Δημόσιο Τομέα και η ανάλογη ισότιμη εξέλιξη με αντικειμενικά κριτήρια. Αυτό προϋποθέτει παρεμβάσεις για αλλαγές στους αντίστοιχους κώδικες λειτουργίας του Δημοσίου Τομέα, που υπό τις παρούσες συνθήκες προκαλούν τεράστια εργασιακά προβλήματα στους αποφοίτους.
4) Την εξασφάλιση αξιοπρεπών επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους Πτυχιούχους ΤΕΙ όπως ισχύει και για τους Πτυχιούχους Πανεπιστημίων, ώστε να υπάρχει ανεμπόδιστη πρόσβαση στο ελεύθερο επάγγελμα.
5) Την ανάδειξη του έργου των ΤΕΙ και της επαγγελματικής παρουσίας των αποφοίτων τους στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα. Ιδιαίτερα έμφαση πρέπει να δοθεί στην κατάργηση και τροποποίηση μεροληπτικών αποφάσεων Φορέων της Πολιτείας (ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΟΠΕΓΕΠ, ΕΦΕΤ, ΕΘΙΑΓΕ, ΥΠΑΑΤ κ.λ.π.), υπέρ Πτυχιούχων Πανεπιστημίων και ιδιαίτερα μελών του ΓΕΩΤΕΕ και του ΤΕΕ.
6) Την ορθολογική με βάση την επιστήμη, αναδιάρθρωση των Τμημάτων και την αντίδραση των ΤΕΙ στην εκ των υστέρων ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων με ίδιο αντικείμενο. Όλο το σχετικό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με έναρξη το 1995 όταν ξεκίνησαν οι πρώτες μετονομασίες Πανεπιστημιακών Σχολών και Τμημάτων με τίτλους ταυτόσημους με Τμημάτων Τ.Ε.Ι..
7) Θεωρούμε ότι άμεσα πρέπει να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις Εκπροσώπων των Διοικήσεων των ΤΕΙ στα παραγωγικά Υπουργεία και να απαιτηθεί η επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων όσον αφορά την εφαρμογή των επαγγελματικών δικαιωμάτων και τον ενιαίο χώρο επαγγελματιών της Ε.Ε.
8) Στην Ισότιμη χρηματοδότηση των ΑΕΙ της χώρας, με βάση τις ανάγκες του κάθε Ιδρύματος.
9) Αποσαφήνιση της έννοιας του ΑΕΙ προς την κοινωνία (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ).
Η επίλυση του προβλήματος της κατάταξης των Τ.Ε. Πτυχιούχων στο 6ο επαγγελματικό επίπεδο και η μετέπειτα εξέλιξή τους στα επίπεδα 7 και 8 με βάση την ύπαρξη μεταπτυχιακού η διδακτορικού τίτλου, είναι βασική προϋπόθεση για να μπορούν οι έλληνες πτυχιούχοι να εργασθούν στο μέλλον σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε.
Στην αντίθετη περίπτωση όπου άμεσα δεν προχωρήσουν ταχύτατα οι απαραίτητες πρωτοβουλίες, παρούσης πλέον της «δικαίωσης των Κολεγίων», τότε οδηγούμαστε σε σταδιακή υποβάθμιση και των μέχρι σήμερα πτυχιούχων, και των νέων αλλά και των Ιδρυμάτων.
Κλείνοντας, επισημαίνουμε πάλι, ότι το ενδιαφέρον της ελληνική νεολαίας ως προς τα ΤΕΙ, δεν κρίνεται από το όνομα των Σχολών ή των Τμημάτων, αλλά κρίνεται από την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και την επιστημονική και ακαδημαϊκή εξέλιξη των αποφοίτων.
Από το Γραφείο Τύπου και Ενημέρωσης του ΚΔΣ της ΠΕΠΤΕΓ
Ερώτηση : Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΕΜ πάλι πήγε μόνος του?? Άραγε κανείς άλλος - ούτε απο το ΚΔΣ ούτε απο τα περιφερειακά τμήματα- δεν θα μπορούσε να πλαισιώσει τον Πρόεδρο και την αποστολή της ΕΕΤΕΜ στην Σύνοδο των Προέδρων??
Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ Πρόεδρε Μήν το ξεχνάς!!
Μπράβο στις υπόλοιπες ενώσεις για την αξιόλογη παρουσία τους.