Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

Την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας ζητά από το βήμα της Βουλής ο Λευτέρης Αυγενάκης

Να ενημερωθεί η δημόσια διοίκηση από την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.


Υπέρ της ενίσχυσης των πολιτικών για την προώθηση των επενδύσεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τάχθηκε ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας την Τρίτη, 13 Ιανουαρίου, στην Ολομέλεια της Βουλής στην επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Προώθηση της συμπαραγωγής δύο ή περισσότερων μορφών ενέργειας, ρύθμιση ζητημάτων σχετικών με το Υδροηλεκτρικό έργο Μεσοχώρας και άλλες διατάξεις».
Δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας επισήμανε ότι «έχουμε ήδη καθυστερήσει» και πως «πρέπει σήμερα περισσότερο από ποτέ να δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να ευθυγραμμιστούμε με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη», σημειώνοντας ότι «επιβάλλεται να βιαστούμε, όχι μόνο για να ανοίξουμε νέο επιχειρηματικό κύκλο, αλλά γιατί οι τελευταίες εξελίξεις το επιβάλλουν», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη «να λάβουμε σαφείς και συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση της πράσινης ενέργειας στη χώρα μας και να περιορίσουμε ταυτόχρονα την ενεργειακή μας εξάρτηση από τον εξωτερικό ενεργειακό εφοδιασμό».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τομέα των φωτοβολταϊκών και σημείωσε ότι «η θέσπιση του Ν. 3468/2006 δημιούργησε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την παραγωγή ενέργειας από αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, ενώ το σχετικό επενδυτικό ενδιαφέρον ξεπέρασε κάθε προσδοκία». Υπενθύμισε όμως ότι «το ηλεκτρικό ισοζύγιο της χώρας μας παρουσιάζει υστέρηση σε σχέση με το στόχο της κάλυψης του 20,1% της εθνικής παραγωγής από ΑΠΕ μέχρι το 2020, όπως προβλέπεται από την Οδηγία 77 του 2001 των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων».

Ειδικά για την Κρήτη, τόνισε ότι «υπάρχουν ήδη περίπου 1300 επενδυτές, αλλά και γενικότερα μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς και σημαντικό κεφάλαιο για να επενδυθεί στον τομέα αυτό» και επισήμανε ότι «πολύ σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στο συντονισμό και την ενημέρωση των παραγωγών στον τομέα φωτοβολταϊκών όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και σε όλη τη χώρα, παίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών με το πανάξιο Προεδρείο του».

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε εκτενώς και στα προβλήματα που έχουν προκύψει σχετικά με τη χορήγηση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών σταθμών και ελλιπούς εφαρμογής του νομικού πλαισίου. Ειδικότερα, σημείωσε ότι «κάθε αρμόδια αρχή θέτει τα δικά της προβλήματα, κάνει τη δικιά της ερμηνεία του νόμου και ζητά άλλα δικαιολογητικά και έγγραφα για τη λήψη εξαίρεσης», υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί όμως να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στη δημόσια διοίκηση. Δεν μπορεί με άλλα κριτήρια να αποφασίζουν οι Δημόσιες Υπηρεσίες στη Βόρεια Ελλάδα και με άλλα στην Κρήτη». Τέλος, τόνισε ότι «πρέπει η δημόσια διοίκηση να ενημερωθεί από την ηγεσία του αρμοδίου Υπουργείου Ανάπτυξης και να ακολουθηθούν ενιαίοι κανόνες και ενιαία κριτήρια και από τις κατά τόπους υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και στην Κρήτη που συναντάται το πρόβλημα αλλά και παντού».

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails