Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Επάρκεια τουλαχιστον για 15 ημέρες σε φυσικό αέριο

Δεν τίθεται τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο εφόσον η ρωσο-ουκρανική διαμάχη λήξει σύντομα.


Αυτό ανέφερθηκε χθες απο στελέχη της ΔΕΠΑ σημειώνοντας πως το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου μπορεί να αντέξει για δύο περίπου εβδομάδες χωρίς να παραλαμβάνει αέριο από τη Ρωσία μέσω των βορείων συνόρων μας, δηλαδή των βουλγαρικών αγωγών.

Και αυτό καθώς όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, μέρος από τα 8 περίπου εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου που καταναλώνει ημερησίως η Ελλάδα αυτή την εποχή ( Το μέγιστο ποσό ζήτησης στην Ελλάδα έχει φτάσει μέχρι και τα 15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα), καλύπτεται πλέον τόσο από την Τουρκία (2 εκ. κ.μ.) δια μέσω του ελληνο-τουρκικού αγωγού, όσο και από την Αλγερία μέσω πλοίων, σε υγροποιημένη μορφή (4 εκ. κ.μ.).Το επόμενο δρομολόγιο φαίνεται να έχει προγραμματισθεί στις 20 Ιανουαρίου.Μεχρι τότε, η Ρεβυθούσα και τα αποθεματά της θα είναι η κύρια πηγή τροφοδοσίας της Ελληνικής Αγοράς.

Βέβαια εαν η κρίση φτάσει στα άκρα, και υπάρξει πλήρης διακοπή της ροής ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, τότε σαφώς και θα επηρεαστεί σοβαρά η τροφοδοσία της Ελλάδας, όπως και κάθε άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails