Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Επιστολή ΔΑΚΕ Μηχανικών Τ.Ε στον Υπουργό Παιδείας σχετικά με Πολυνομοσχέδιο



Προς : κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου
                Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
                                                                                                       
                 
Αθήνα, 23/04/2019             

 Κύριε Υπουργέ,
Το Δεκέμβριο του 2017, αρχίζουν να συστήνονται επιτροπές από το Υπουργείο Παιδείας υπό την εποπτεία σας, για την υποβολή εισήγησης σχετικά με το πλαίσιο πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες, βάσει προσόντων που προσδίδουν οι τίτλοι σπουδών που αποκτούν οι πτυχιούχοι Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Ενδεικτικά παραθέτουμε το Αρ. Φύλλου 689 -20/12/2017- Τεύχος Υ.Ο.Δ.Δ. Με αντίστοιχο τρόπο συστήνονται επιτροπές για  Ηλεκτρολόγους, Μηχανολόγους, Πληροφορικής, όπου και συνεδριάζουν κανονικά για περισσότερο από ένα χρόνο.

Η συμμετοχή συναδέλφων μας Μηχανικών Τ.Ε στην Επιτροπή έδωσε μια ελπίδα, μετά και τις δηλώσεις σας ότι υπάρχει διάθεση και πολιτική βούληση να επιλυθεί με τρόπο αντικειμενικό και δίκαιο το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών Πανεπιστημιακής  Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Τεχνολογικού Τομέα, που εκκρεμεί τουλάχιστον τα τελευταία 36 χρόνια. Αυτή σας λοιπόν η δήλωση βούλησής σας, θεωρήθηκε από μεριά μας ως μια καλή εξέλιξη, προκειμένου να σπάσει μια αγκύλωση ετών και επιτέλους να βρεθεί μια δίκαιη κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων. Πιστεύαμε ότι οι συνάδελφοι μας, μπορούσαν να συμβάλουν με την εμπειρία τους στο διάλογο, στην επίλυση του ζητήματος αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα χωρίς αγκυλώσεις και στείρο συντεχνιασμό.

Το Δεκέμβριο του 2018 επίσημο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας  μας ενημέρωνε :

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το σχέδιο πρότασης για το πλαίσιο πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες, βάσει προσόντων που προσδίδουν οι τίτλοι σπουδών που αποκτούν οι πτυχιούχοι Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Δομικών Έργων ή Έργων Υποδομής (ή ισοδύναμης κατεύθυνσης) το οποίο συνέταξε επιτροπή που προέβλεπε ο 4485/2017, ορίστηκε από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και στην οποία συμμετείχαν διπλωματούχοι και πτυχιούχοι μηχανικοί. Στο πλαίσιο της συμβολής στον δημόσιο διάλογο και της ανάδειξης των πτυχών του πολύπλοκου αυτού ζητήματος παραθέτουμε μια σειρά από στοιχεία….

Είχαμε υπόψη μας, ότι το εγχείρημα θα είχε πολλές δυσκολίες, δυστυχώς όμως δεν περιμέναμε, ότι μετά από τόσες συνεδριάσεις, την καταγραφή του γνωστικού αντικειμένου όλων των σχολών και την πλήρως αποδεδειγμένη αιτιολόγηση  των προσόντων που αποκτούν οι απόφοιτοι  Μηχανικοί Τ.Ε., αυτό το εγχείρημα θα γκρεμιζόταν όχι από τους πολλούς εξωτερικούς παράγοντες που επιθυμούσαν κάτι τέτοιο, ούτε από τις διαφορετικές απόψεις των μελών των επιτροπών, αλλά από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και της  Κυβέρνησης που δήλωνε σε όλα τα επίπεδα ότι επιθυμεί την λύση.



Κατά την ανάρτηση του Πολυνομοσχεδίου «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις» αρχικά στο άρθρο 68 και αργότερα στο άρθρο 70, υπήρχε    διάταξη που χρησιμοποιούσε το πόρισμα των επιτροπών των παρ.1 & 2 του άρθρου 46 του Νόμου 4485/2017. Σύμφωνα με αυτή τη διάταξη, με πρόταση του ΥΠΕΠΘ και των καθ΄ ύλην αρμόδιων Υπουργών, ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής, αναγνωρίζονται Επαγγελματικά Δικαιώματα των Πτυχιούχων Τμημάτων Μηχανικών ΤΕ των Τ.Ε.Ι. Εδώ να σημειώσουμε, ότι οι εν λόγω επιτροπές σύμφωνα με τα λεγόμενα των κύκλων του Υπουργείου σας βρίσκονταν σε ισχύ και κάποια από αυτές έχει φτάσει σε ΟΜΟΦΩΝΟ πόρισμα. Θεωρούμε πως οι συνάδελφοι μας κατά την διάρκεια των επιτροπών που είχατε δημιουργήσει, εισηγήθηκαν, κατέθεσαν προτάσεις προς την λύση αυτού του τεράστιου πολιτικού αλλά και κοινωνικού ζητήματος.  Η εν λόγω διάταξη του Πολυνομοσχεδίου, με ευθύνη της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου, απαλείφθηκε εν κρυπτώ από το τελικό κείμενο. Γιατί άραγε;

Σήμερα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειας για του νομοσχεδίου, με λογικές αιφνιδιασμού και πράξεων που σίγουρα δεν προάγουν το δημόσιο διάλογο, την χρηστή λειτουργία του Κοινοβουλίου αλλά ούτε και της Κυβέρνησης, μέσα σε ένα χαοτικό τοπίο χαριστικών τροπολογιών νέων Σχολών που κατά την άποψη μας έχουν μόνο ψηφοθηρικό σκοπό, αποδεχθήκατε τροπολογία βουλευτών της συμπολίτευσης με θέμα ΄΄Επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικών Τ.Ε των Τ.Ε.Ι΄΄ αναφορικά με την διαδικασία καθορισμού με Π.Δ των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων Τμημάτων Μηχανικών ΤΕ των Τ.Ε.Ι. Κατά την άποψη μας,  η εν λόγω τροπολογία είναι μια ακόμη απόδειξη διαιώνισης του ζητήματος και δείχνει με σαφή τρόπο ότι διαχειρίζεστε το θέμα καθαρά επικοινωνιακά και όχι στην ουσία του.

Μέχρι και χθες, εσείς και η Κυβέρνηση είχατε ορίσει συγκεκριμένο τρόπο για την επίλυση του ζητήματος, που σήμερα με την αποδοχή μιας τροπολογίας της τελευταίας στιγμής αλλάξατε. Με μια τροπολογία που δυστυχώς δεν έδινε το δικαίωμα της τοποθέτησης ούτε από τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ούτε από τα πολιτικά κόμματα. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας πλέον, απέδειξαν ότι δεν είχαν την βούληση της επίλυσης του ζητήματος. Μετά από αυτή την εξέλιξη, εμμένουμε στην άποψη ότι δεν έχετε τέτοια βούληση. Σας θυμίζουμε πως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης  Τσίπρας είχε δηλώσει:   «Η δική μας κυβέρνηση είναι αυτή που πήρε την πρωτοβουλία και δημιούργησε ειδικές επιτροπές για να θεραπεύσει άλλη μία στρέβλωση, αυτή της μη ύπαρξης θεσμοθετημένων επαγγελματικών δικαιωμάτων που ταλαιπωρεί τους αποφοίτους των ΤΕΙ». Μάλλον από τότε, κάτι άλλαξε.
Κύριε Υπουργέ,
Έχετε πλήρη γνώση όλων των πτυχών του ζητήματος. Επίσης έχετε πλέον πάνω σας και όλη την ευθύνη της λύσης του προβλήματος. Αποδείξτε ότι ΄΄ έχετε την πολιτική βούληση και ότι η κυβέρνηση σας είναι αυτή που πήρε την πρωτοβουλία και δημιούργησε ειδικές επιτροπές για να θεραπεύσει άλλη μία στρέβλωση, αυτή της μη ύπαρξης θεσμοθετημένων επαγγελματικών δικαιωμάτων που ταλαιπωρεί τους αποφοίτους των ΤΕΙ΄΄ όπως είχε δηλώσει ο Πρωθυπουργός.
Δεν συμμεριζόμαστε τις απόψεις που υποστηρίζουν ότι μέλη της Κυβέρνησης δεν  συμφωνούν με το περιεχόμενο των πορισμάτων ή δυσανασχετούν με την εξέλιξη της συνεννόησης ανάμεσα στους Μηχανικούς. Δεν τις συμμεριζόμαστε γιατί θεωρούμε πως η πολιτική ευθύνη αλλά και η διακυβέρνηση της χώρας είναι θέμα συνολικό της Κυβέρνησης. Αυτή θα κριθεί πρωτίστως για το έργο της και έπειτα τα πρόσωπα που την απαρτίζουν. Αποδείξτε στους συνάδελφους μας Μηχανικούς ΤΕ, ότι δεν αποστέλλετε πλαγίως στις καλένδες το ζήτημα των Επαγγελματικών δικαιωμάτων, δημιουργώντας  μια ΝΕΑ Επιτροπή που αυτή τη φορά θα έχει μέλη τριών διαφορετικών Υπουργείων ώστε να κερδηθεί χρόνος ώστε να βαδίζουμε προεκλογικά με μια ακόμη υπόσχεση  προς τέρψη των ψηφοφόρων. Ειδάλλως το εν λόγω εγχείρημα ήταν μια ακόμη πολιτική – ψηφοθηρική κίνηση που έπαιξε με τους χιλιάδες πτυχιούχους Μηχανικούς Τ.Ε

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails