Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Αποχή απο το 21ο Συνέδριο της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ

Προς: α) Προεδρείο 21ου  Συνεδρίου Ε.Ε.Τ.Ε.Μ
          β) Πρόεδρο Κ.Δ.Ε Ε.Ε.Τ.Ε.Μ
          γ) Μέλη Κ.Δ.Ε Ε.Ε.Τ.Ε.Μ
          δ) Συνέδρους 21ου Συνεδρίου Ε.Ε.Τ.Ε.Μ
          ε) Παρατάξεις


                                                                                                                 Αθήνα, 21/11/2016



ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 21ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕΤΕΜ ΑΡΝΟΥΜΕΝΟΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ


Συνάδελφοι,

Στη συνεδρίαση της ΚΔΕ της 4ης Νοεμβρίου, δια στόματος Κώστα Ευθυμιάδη επανέφεραμε το σοβαρό ζήτημα της ανάγκης παρουσίας Δικαστικού Αντιπροσώπου στις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη Κεντρικής Διοίκησης της ΕΕΤΕΜ - κάτι που επιμόνως ζητούμε τα τελευταία τουλάχιστον είκοσι χρόνια-.
Η παρουσία Δικαστικού Αντιπροσώπου θα διασφαλίσει το αδιάβλητο των διαδικασιών ενώ ταυτόχρονα θα προσδώσει κύρος στην Ένωση τόσο στο εσωτερικό του Κλάδου, όσο και έναντι των τρίτων.
Δυστυχώς, ο επί σχεδόν τριάντα συναπτά έτη πρόεδρος της Ένωσης για άλλη μια φορά αρνήθηκε να συμφωνήσει. Οδηγώντας έτσι την Ένωση στην περαιτέρω απαξίωση με διαβλητές εκλογικές διαδικασίες, αρνούμενος μάλιστα να δεχθεί την εφαρμογή της Δικαστικής Απόφασης ύστερα από τα Ασφαλιστικά Μέτρα που υποχρεωθήκαμε να καταθέσουμε ως Παράταξη ζητώντας να δοθεί στις Παρατάξεις πρόσβαση στον Εκλογικό Κατάλογο και τον Κατάλογο Μελών. Για άλλη μία φορά η ΕΕΤΕΜ οδηγείται σε εκλογές δίχως να τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες δημοκρατικής λειτουργίας και χωρίς κανείς να έχει εικόνα του καταλόγου των μελών, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει μαζί τους και χωρίς να γνωρίζει κανείς την ταμειακή κατάσταση των μελών, πλην της ίδιας της κεντρικής διοίκησης.
Στην ίδια συνεδρίαση επαναφέραμε επιτακτικά την ανάγκη λειτουργίας Περιφερειακού Τμήματος Αττικής. Παρότι το αίτημα κατατίθεται σταθερά εδώ και δεκαετίες και παρότι έχουν κατατεθεί χιλιάδες υπογραφές μελών σε αυτή την κατεύθυνση, η κεντρική διοίκηση επιμένει να αφήνει το μαζικότερο και πολυπληθέστερο κομμάτι συναδέλφων του Κλάδου που βρίσκονται αντιμέτωποι με δεκάδες κεντρικές υπηρεσίες και πολεοδομίες, δίχως τη στοιχειώδη εκπροσώπηση και ενημέρωση.
Παρότι όλα αυτά είναι βασικά ζητήματα για την εύρυθμη λειτουργία της οποιασδήποτε ένωσης προσώπων τα οποία καταστρατηγούνται συστηματικά από τα ίδια πρόσωπα που οδηγούν την ΕΕΤΕΜ στην πλήρη απαξίωση και ανυποληψία, επιλογή μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν η συμμετοχή στις διαβλητές αυτές διαδικασίες προτάσσοντας το συμφέρον του Κλάδου, θεωρώντας ότι ο Κεντρικός στόχος της επίλυσης των πάγιων προβλημάτων του Κλάδου ήταν κοινός.
Πλέον όμως είναι ξεκάθαρο.
Τα συμφέροντα του Κλάδου και των συναδέλφων δεν ταυτίζονται με τις κεντρικές επιδιώξεις της ΕΕΤΕΜ…

Η παράταξή μας στήριξε - με τεράστιο κόστος - τις προτεινόμενες από την κεντρική διοίκηση καταστατικές αλλαγές στα προηγούμενα συνέδρια, καθώς έγινε δεκτή η πρότασή μας να προστεθεί στους σκοπούς του καταστατικού, η ανάγκη θεσμοθέτησης και λειτουργίας ενός Ενιαίου Επιμελητηρίου για όλους τους Μηχανικούς της χώρας. Δυστυχώς όμως η διοίκηση της Ένωσης εξακολουθεί να είναι πολέμιος αυτής της πρότασης, προτάσσοντας την ανάγκη της δικής της αυτόνομης «επιμελητηριακής» λειτουργίας, κάτι που ακόμα και αν δεν ήταν ουτοπικό θα ήταν καταστροφικό καθώς θα διαιώνιζε το δυισμό στον κλάδο των Μηχανικών.
Δυστυχώς οι προθέσεις της διοίκησης της Ένωσης ήταν εμφανείς εδώ και δέκα τουλάχιστον χρόνια, όταν απέκρυψε από όλους τις επαναλαμβανόμενες προσκλήσεις για διάλογο και συνεργασία από τον τότε πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με αφορμή τη σύσταση του Ηλεκτρονικού Μητρώου Ελέγχου των αμοιβών των Μηχανικών. Τις γραφικές απειλές της Ένωσης για διαγραφή των μελών που θα πάρουν κωδικό και τις ανακοινώσεις ότι θα ανοίξει άλλο μητρώο σε άλλη Τράπεζα μόνο για τους Τ.Ε., ακολούθησε η σκληρή πραγματικότητα του πλήρους ελέγχου μας από το Μητρώο του Τ.Ε.Ε. δίχως τη στοιχειώδη έστω συμμετοχή μας…
Αντίστοιχη ήταν η στάση της Ένωσης απέναντι σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχόλησαν και απασχολούν την άσκηση του επαγγέλματος από τους συναδέλφους, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε διαρκείς ήττες…
Κορυφαίο ατόπημα, θεωρούμε επίσης τη στάση της ΕΕΤΕΜ απέναντι στο νομοθέτημα του 4254/2014, το οποίο μπορεί να μην έλυνε αυτόματα το χρόνιο πρόβλημα των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, ήταν όμως ο πρώτος Νόμος που καταργούσε τη Νομοθεσία του 1930 με την οποία οριζόταν το ποιος ασκεί το Επάγγελμα του Μηχανικού στη Χώρα, ενώ ταυτόχρονα άνοιγε σαφώς τη δυνατότητα εγγραφής των Μηχανικών Τ.Ε. στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Η διοίκηση της ένωσης, όχι μόνο δεν στήριξε το συγκεκριμένο νομοθέτημα αλλά το πολέμησε, αμφισβητώντας το με το χειρότερο δυνατό τρόπο, ακόμα και όταν αυτό έγινε αυτονόητα αποδεκτό από τους παραδοσιακά συντεχνιακούς αντιπάλους του κλάδου. Σήμερα που το ΥΠΟΜΕΔΙ δια χειρός Σπίρτζη επιχειρεί την κατάργηση των διατάξεων του Ν.4254/2014 και την επαναφορά της Νομοθεσίας του 1930 με ορισμό ως «Μηχανικών» μόνο όσων είναι Πανεπιστημιακής κατεύθυνσης, η ΕΕΤΕΜ όχι μόνο δεν αντιδρά, αλλά επιχαίρει…
Αυτή η ΕΕΤΕΜ οδηγεί τον Κλάδο σε συρρίκνωση, μακριά από οποιαδήποτε προοπτική εξόδου από την μόνιμη ύφεση, μακριά από την όποια στοιχειωδώς μαζική συμμετοχική διαδικασία. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να νομιμοποιούμε με την παρουσία μας αυτό το «θέατρο του παραλόγου». Ζητούμε συγνώμη από τους συναδέλφους καθώς η «πίστη μας ότι υπηρετούμε το συμφέρον των συναδέλφων», μας οδήγησε στην πολυετή στήριξη αυτής της ένωσης.

Μετά τα παραπάνω δηλώνουμε ότι θα απέχουμε από τις εργασίες του 21ου Συνεδρίου της ΕΕΤΕΜ που θα διεξαχθεί τις επόμενες μέρες στη Δράμα.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους αλλά και τις υπόλοιπες παρατάξεις να διαβάσουν την ανακοίνωσή μας και να αναλογιστούν ποιο είναι το πραγματικό συμφέρον του Κλάδου. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με συνέπεια για τα κοινά συμφέροντα όλων των συναδέλφων του Κλάδου.

  • Για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που μαστίζουν τις ειδικότητες των Μηχανικών Τ.Ε.
  • Για κατάργηση του ρατσιστικού διαχωρισμού των αποφοίτων σε Π.Ε. και Τ.Ε.
  • Για Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο στην Ανώτατη Εκπαίδευση με κατάργηση του διαχωρισμού σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
  • Για Ισότητα στις ευκαιρίες και Δικαιοσύνη για όλους.
       

Οι Σύνεδροι

Σιάχος Δημήτριος
Αίσωπος Ιωάννης
Ευθυμιάδης Κων/νος
Πολύκαρπος Τουμανίδης
Χριστόπουλος Βασίλειος
Κοίλιαρης Κωνσταντίνος

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails