Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Επαγγελματικά δικαιώματα και κονδύλια ζητούν τα ΤΕΙ

Απο την Ελευθεροτυπία
07/10/2010

«Δεν αντέχουμε άλλο, έχουμε γονατίσει», δηλώνουν με αγανάκτηση οι πρόεδροι των ΤΕΙ, οι οποίοι χθες, στην έκτακτη σύνοδό τους, έθεσαν, ουσιαστικά, τους όρους και τις προϋποθέσεις για τον επικείμενο διάλογο, ειδικά όσον αφορά την αναδιάρθρωση-συρρίκνωση του χώρου: Πρώτα λύση στα μείζονα προβλήματα, όπως επαγγελματικά δικαιώματα και μεταπτυχιακά, μετά το «νοικοκύρεμα».


Πρώτα η χρηματοδότηση και μετά οι αποφάσεις για την τύχη των ΤΕΙ.

«Μας στερείται το δικαίωμα να ολοκληρώσουμε τα ακαδημαϊκά μας χαρακτηριστικά», δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά, Λάζαρος Βριζίδης, δίνοντας το στίγμα της στάσης των ΤΕΙ. Τρία είναι τα βασικά σημεία αιχμής που προσδιορίζονται με σαφήνεια από τους εκπροσώπους του χώρου:

* Η μη έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΤΕΙ. Εκκρεμούν εδώ και 28 χρόνια! Σχετίζονται με 25 ειδικότητες που είναι βασικές και αφορούν το 70% των αποφοίτων των τεχνολογικών Ιδρυμάτων. Πρόκειται για δομικούς, μηχανολόγους, ηλεκτρολόγους, ηλεκτρονικούς, υποδομών κ.ά.

**Η παύση των μεταπτυχιακών από τα ΤΕΙ. Από τότε που ανέλαβε η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν έχει εγκριθεί ούτε ένα μεταπτυχιακό. «Δεν ζητάμε να εγκριθούν όλα, αλλά όσα πληρούν τις προϋποθέσεις», έλεγαν χθες οι πρόεδροι που ζητούν να εξεταστούν οι φάκελοι που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο.

* Η υποχρηματοδότηση σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, όπως η παύση των προσλήψεων, διογκώνει το ήδη σοβαρό πρόβλημα του χώρου. «Δεν μπορούν να μείνουν οι χρηματοδοτήσεις σ' αυτά τα επίπεδα. Εχουμε γονατίσει», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βριζίδης, τονίζοντας πως «Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Τα ΤΕΙ πρέπει να αναβαθμιστούν, ώστε να αποκτήσουν ευρωπαϊκή προοπτική. Είναι καιρός να αποκτήσουμε κι εμείς εδώ σημαντικά τεχνολογικά Ιδρύματα σαν αυτά που υπάρχουν στην Ευρώπη».

Α. ΑΝΔΡ.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails