Απο την Καθημερινή
Του Απόστολου Λακάσα
06/10/2010
Οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά των ΤΕΙ στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση αναμένεται να αποτυπωθούν επισήμως κατά τη σημερινή, έκτακτη σύσκεψη των προέδρων ΤΕΙ. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθεί η πρόθεση, όπως υποστηρίζει σημαντική μερίδα προέδρων ΤΕΙ, της κυβέρνησης να υποβαθμίσει τα τεχνολογικά ιδρύματα σε σχέση με τα πανεπιστήμια. Αντίθετα, θετική βρίσκει την πλειονότητα των προέδρων η πρόταση της κυβέρνησης για «Καλλικράτη» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων ΤΕΙ, αλλά και πανεπιστημίων
Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πάτρας και μέλος της τριμελούς γραμματείας της Συνόδου κ. Σωκράτης Καπλάνης, «διαβλέπουμε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε αλλαγές που θα θίξουν τα ΤΕΙ. Ομως, τα ΤΕΙ με τους νόμους από το 2001 και το 2007 ανήκουν στην ανώτατη εκπαίδευση. Πρέπει, λοιπόν, να αναβαθμισθούν και να αποκτήσουν όλα τα απαραίτητα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη, πρέπει τα ΤΕΙ να λειτουργήσουν μεταπτυχιακά προγράμματα και με δεδομένο ότι μπορούν να προσελκύσουν ξένους φοιτητές και επιστήμονες».
Τη σημερινή Σύνοδο θα απασχολήσει και το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΤΕΙ, καθώς και το θέμα της κατάταξης των αποφοίτων ΤΕΙ στην οκτάβαθμη κλίμακα του Εθνικού Πλαισίου Επαγγελματικών Προσόντων. Τα ΤΕΙ θεωρούν ότι οι απόφοιτοί τους πρέπει να τοποθετηθούν στο επίπεδο 6, μαζί με τους αποφοίτους πανεπιστημίων. Βέβαια, η προοπτική αυτή προκαλεί έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των πανεπιστημίων. Τέλος, η πλειονότητα των προέδρων ΤΕΙ συμφωνεί με τον εξορθολογισμό των ΑΕΙ, που θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων. Τα βασικά κριτήρια για τα τμήματα που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν είναι ο ακαδημαϊκός-επιστημονικός χαρακτήρας τους και η ζήτηση που έχουν από τους 18χρονους. Βέβαια, οι εκπρόσωποι των ΤΕΙ θεωρούν ότι η όποια απόφαση θα πρέπει να ισχύσει και για τα πανεπιστήμια.