Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Κλείνουν οριστικά τα ΤΕΙ περιορισμένης ζήτησης σε όλη την Ελλάδα

Από τα Νέα

Λουκέτο πρόκειται να μπει οριστικά σε τμήματα των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, περιορισμένης ζήτησης, τα οποία τα τελευταία χρόνια λόγω της βαθμολογικής βάσης του δέκα, δεν δέχονται εισακτέους, ενώ παράλληλα μπαίνουν και οι βάσεις για την ρύθμιση και τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των υποψηφίων τους.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», πρόκειται για την πρώτη νομοθετική παρέμβαση του υπουργού Παιδείας, Αρη Σπηλιωτόπουλου στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίες φέτος ξεκινούν στις 15 Μαΐου.

Ταυτόχρονα με το ίδιο νομοσχέδιο, υλοποιείται η πρόταση του πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κ.Μουντζούρη, για την «ενσωμάτωση» πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Με τις διατάξεις του θεσμοθετείται η συνεργασία πανεπιστημίων και ΤΕΙ και σε προπτυχιακό επίπεδο σε περιπτώσεις ομοειδών τμημάτων που βρίσκονται στην ίδια περιφέρεια της χώρας και όχι μόνο σε μεταπτυχιακό επίπεδο, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας και συλλογής υπογραφών και κατατίθεται άμεσα στη Βουλή προς ψήφιση, αλλάζει η φυσιογνωμία των ΤΕΙ, μπαίνουν οι βάσεις για να αποτελέσουν στο μέλλον ισότιμους εταίρους των πανεπιστημίων, ενώ κλείνουν και όσα τμήματα υπολειτουργούν.

Σχόλιο : Ιδιαίτερη εντύπωση και προβληματισμούς μας δημιουργεί το ύφος του παραπάνω άρθρου. Απο όσον γνωρίζουμε, η πλειοψηφία της κοινότητας των ΤΕΙ δέν έχει καμία ενημέρωση σχετικά με κλείσιμο Ιδρυμάτων. Μήπως μιλάμε για το νομασχέδιο που δίνει την δυνατότητα στα τμήματα για μετονομασίες και συγχωνεύσεις ώστε να έχουν μεγαλύτερο γνωστικό αντικείμενο? Μήπως μιλάμε για την δυνατότητα αλλαγής αντικειμένων τμημάτων που πλέον είναι αναχρονιστικά και στην πραγματικότητα λειτουργούν ως τροχοπέδη στην επαγγελματική αποκατάσταση των πτυχιούχων τους? Μήπως με αυτό το νομασχέδιο καθορίζονται καλύτερα όροι για το Εκπαιδευτικό προσωπικό των Ιδρυμάτων? Επίσης προβληματισμούς μας δημιουργεί το ότι μια τόσο σημαντική -εάν και εφόσον ισχύει- είδηση, δίδεται ανυπόγραφη.Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν ας είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί και ας περιμένουμε να δούμε το νομασχέδιο ώστε να βγάλουμε και εμείς σωστά συμπεράσματα..

Τα Νέα

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails