Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Ανακοίνωση ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Σχετικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στα κτήρια, διευκρινιστικά γνωρίζουμε ότι:

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων, στην οποία αναφέρθηκε χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης, καθορίζεται στο άρθρο 5 ότι με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ θα προσδιοριστούν όροι εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στα κτήρια.
Οι όροι αυτοί θα αναφέρονται στις ανάγκες αισθητικής, στο ποσοστό κάλυψης, σε θέματα μόνωσης.
Επίσης, με την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν θα επιτρέπεται η τοποθέτηση Φ/Β πάνω σε απολήξεις κλιμακοστασίων, σε παραδοσιακούς οικισμούς και διατηρητέα κτήρια, εκτός και εάν επιτρέπονται από τους ειδικούς όρους δόμησης, που διέπουν τους οικισμούς και τα κτήρια αυτά.

Για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε κτήρια δεν θα χρειάζεται άδεια της Πολεοδομίας, ούτε έγκριση από την ΕΠΑΕ (Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου), αλλά μόνο έγκριση έναρξης εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία.
Η ρύθμιση αυτή ισχύει για όλα τα κτήρια σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές και συνιστά σημαντική απλοποίηση της διαδικασίας, καθώς εκτός της συρρίκνωσης του χρόνου έκδοσης (η έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας είναι δυνατόν να εκδοθεί αυθημερόν) η ρύθμιση δεν απαιτεί φορολογικές κρατήσεις, μειώνοντας έτσι σημαντικά το κόστος αδειοδότησης.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails